Cum ar urma sa arate Alba Iulia, primul smart city din Romania

Marti, 06 Decembrie 2016, ora 20:31
4303 citiri
Cum ar urma sa arate Alba Iulia, primul smart city din Romania
Foto: Facebook/Alba Iulia Smart City

Alba Iulia va deveni primul oras inteligent din Romania, cu hotspoturi WI-FI in locuri publice si in mijloacele de transport in comun, aplicatii pentru monitorizarea calitatii aerului si citirea de la distanta a consumului de energie, apa si gaze naturale.

Acestea sunt cateva dintre elementele programului pilot "Alba Iulia Smart City 2018", lansat saptamana trecuta, care implica solutii precum retele 4G, IoT (Internet of Things), LoRa WAN, Wi-Fi, bluetooth si aplicatii digitale.

Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat in zonele publice

Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat vor exista in zonele publice din Cetatea Carolina, Gara CFR Alba Iulia si autogara Autotrans STP Alba.

Platforma presupune insa folosirea unui portal captiv pentru autentificare, o solutie performanta si flexibila care permite multiple functionalitati: colectarea datelor utilizatorilor (numar de telefon, email, nume, tara de provenienta etc.) cu sau fara validarea lor sau comunicarea in timp real cu utilizatorii pe portalul captiv putand fi afisate informatii considerate de administratia orasului ca importante: alerte, informatii turistice etc.

Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat in licee si universitate

Propunerea consta in instalarea de hotspoturi Wi-Fi cu Acces Wi-Fi la Internet securizat si cu politici diferentiate (profesori, elevi/studenti, vizitatori) pentru Universitatea "1 Decembrie 1918", Colegiul National "Horea, Closca si Crisan" si Colegiul Economic "Dionisie Pop Martian".

Hotspoturile vor viza in mod prioritar acoperirea Wi-Fi in urmatoarele zone: aule si sali de evenimente, zonele comune unde se aduna elevii si studentii, laboratoare, sali de curs.

Solutie de transport public inteligent

Se va instala in 15 mijloace de transport public gestionate de Societatea de Transport Public Alba Iulia o solutie de transport public inteligent incluzand accesul Wi-Fi la Internet securizat pentru calatori, accesul in timp real la informatii de pozitionare, viteza si directie de deplasare mijloc de transport pentru compania de transport public.

Implementarea acestei solutii, spera autoritatile, va motiva cetatenii sa foloseasca din ce in ce mai mult mijloacele de transport in comun, avand acces la continutul online de care au nevoie, chiar si in drumul spre scoala, serviciu sau locurile de agrement spre care se deplaseaza.

Solutia ofera, pe langa Wi-Fi pentru pasageri, si beneficii institutiei care gestioneaza acest serviciu (STP Alba Iulia): statisticile de utilizare Wi-Fi in mijloacele de transport in comun, detalii despre configuratia si functionarea echipamentelor, monitorizarea flotei de vehicule prin localizare GPS in timp real si masurarea vitezei si directiei de deplasare, vizualizarea rutelor de circulatie ale vehiculelor si reperarea pozitiei acestora la o anumita data, ora si minut, generarea de campanii publicitare formate din bannere care sunt afisate in portalul captiv si redirectioneaza utilizatorii catre un anumit URL (de exemplu pagina Primariei, STP Alba Iulia sau partener).

Vizualizarea si optimizarea traficului pedestrian si al mijloacelor de transport public

Cu ajutorul infrastructurii radio se pot genera rapoarte in timp real despre fluxul populatiei, un dashboard cu informatii statistice si analitice relevante pentru activitatea de definirea solutiilor de optimizarea traficului in zonele congestionate din Alba Iulia.

Toate informatiile procesate sunt anonime si securizate. Aceasta platforma este optimizata atat pentru pentru mediul outdoor, cat si pentru cel indoor.

Citeste mai multe despre cum ar urma sa arate Alba Iulia, primul smart city din Romania pe Curs de Guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#Alba Iulia Smart City , #tehnologie