Detector de minciuni pe aeroportul Otopeni?

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 14:28
2430 citiri
Detector de minciuni pe aeroportul Otopeni?

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a transmis, joi, ca in perioada 9-13 decembrie este testata o tehnologie de ultima generatie pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, asemanatoare detectorului cu minciuni.

Potrivit comunicatului remis Ziare.com, activitatea este coordonata de Agentia Frontex, care implementeaza proiectul Border Kiosk (Agentul Virtual Autonom pentru Evaluarea Adevarului in Timp Real).

El este dezvoltat de un Centru de Excelenta al Departamentului de Securitate Interna al SUA, este o tehnologie aflata sub cercetare, pe care Agentia Frontex o monitorizeaza inca din anul 2010.

Pe perioada desfasurarii proiectului vor fi prezenti la activitati politisti de frontiera din state membre ale Uniunii Europene, studenti de la Academia de politie "A.I. Cuza", cat si cercetatori si profesori de la universitati din Europa.

Ce presupune proiectul

Proiectul consta intr-un sistem de scanare reprezentat printr-un aparat asemanator unui bancomat/ATM, aflat inca in stadiul de testare si care are ca scop sprijinirea politistilor de frontiera in domeniul evaluarii credibilitatii declaratiilor facute de pasageri.

Acest aparat masoara si analizeaza semnalele psiho-fiziologice si comportamentale ale persoanelor evaluate prin intermediul unor senzori neinvazivi.

Concret, in vederea testarii unei persoane, aparatul are 2-3 intrebari de calibrare, dupa care urmeaza un set de 12 intrebari, la care subiectul trebuie sa raspunda doar prin "da" sau "nu", pe timpul testarii fiind masurate reactiile persoanei evaluate.

Rezultatul testarii va fi afisat pe o tableta, care va fi in posesia unui politist de frontiera.

Scopul acestei activitati este de a folosi Border Kiosk ca un mijloc aditional pentru sprijinirea activitatii politistilor de frontiera din aeroport in verificarea pasagerilor, cu consimtamantul acestora, pentru o mai buna intelegere a oportunitatilor si provocarilor in utilizarea acestui tip de tehnologie, in sprijinul activitatii operative ale politistilor de frontiera.

Fazele exercitiului incep cu recrutarea participantilor, obtinerea consimtamantului informat al pasagerului, continua cu interviurile participantilor realizate de Borders Kiosk sub directa coordonare a unui politist de frontiera si cu strangerea observatiilor.

In viitor, daca proiectul va fi dezvoltat si va avea rezultate pozitive, acest tip de aparat ar putea fi folosit pentru o intervievare initiala a persoanelor in punctele de trecere a frontierei.

Unde a mai fost implementat proiectul

Borders Kiosk a fost testat la frontiera dintre SUA si Mexic si in cateva exercitii de simulare. Cu toate acestea, pana acum nu au fost desfasurate teste intr-un mediu operativ european.

Impactul general al dezvoltarii tehnologiei automate de a sprijini controalele la frontiera depinde nu doar de nivelurile de performanta ale tehnologiei, ci si de contextul politic si social.

Astfel, avand in vedere ca diferentele culturale dintre SUA si Europa pot duce la atitudini diferite (inclusiv acelea ale pasagerilor, politistilor de frontiera si factorilor de decizie) in folosirea Borders Kiosk pentru a sprijini controalele la frontiera, Agentia Frontex doreste sa aiba o mai buna intelegere privind modul in care acest lucru ar putea avea un impact asupra posibilei adoptari a acestei tehnologii (sau similare) in context european pe viitor, au transmis cei de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.

C.P.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#detector minciuni aeroport Otopeni, #tehnologie check in aeroport Otopeni, #tehnologie noua aeroport Otopeni , #tehnologie