Elevii romani care au proiectat ochelarii inteligenti pentru nevazatori - De cati bani au nevoie ca sa-i scoata pe piata

Vineri, 26 August 2016, ora 08:15
22187 citiri
Elevii romani care au proiectat ochelarii inteligenti pentru nevazatori - De cati bani au nevoie ca sa-i scoata pe piata
Foto: JA Europe

Cativa elevi din Bucuresti au inventat o pereche de ochelari inteligenti care ajuta persoanele cu deficiente de vedere sa se poata descurca mai bine in ceea ce priveste activitatile de zi cu zi.

Echipa Oculus, formata din cinci tineri pasionati de domeniul IT de la liceul I.L.Caragiale din Capitala, a prezentat proiectul in cadrul cele mai mari competitii de antreprenoriat pentru elevi din Europa, JA Europe Company of the Year Competition 2016.

E vorba de ochelarii inteligenti Mitra, realizati cu ajutorul imprimantei 3D, pentru persoanele cu deficiente de vedere. Acestia se folosesc de senzori pentru a-i ajuta pe cei ce-i poarta sa inteleaga mai bine ce se intampla in jurul lor.

Ziare.com a stat de vorba cu acesti tineri care au nevoie de un capital de 30.000 de euro pentru ca produsul sa intre in fabricatie.

Spuneti-ne cateva cuvinte despre cei care fac parte din echipa din spatele proiectului

Toti cei care lucram la acest proiect avem experiente precedente care ne-au ajutat sa ducem proiectul atat de departe. Tudor Popa, fondatorul proiectului, a strans echipa pe care a organizat-o inca de la inceput. Totodata, el face parte din echipa tehnica a proiectului, alaturi de Miruna Gafencu, pasionata de programare atat software, cat si embedded, membra a lotului olimpic la germana.

Din echipa mai fac parte Alex Simion, care a avut rezultate exceptionale la concursuri de programare software, dar si Adrian Conete, designerul care proiecteaza carcasele pentru ochelari. Nu in ultimul rand, Diana Canghizer este PR-ul echipei.

Ce presupune, mai exact, proiectul vostru? Cum vreti sa-i ajutati pe cei cu deficiente de vedere sa se descurce mai bine? Ce tehnologii folositi?

Mitra este un concept inovator de ochelari care, prin intermediul unui ansamblu de senzori aflati in interiorul ochelarilor, poate ajuta o persoana nevazatoare sau cu deficiente mari de vedere sa se deplaseze in siguranta in toate mediile terestre.

Microcontroler-ul si bateria externa sunt atasate pe cureaua utilizatorului, fiind conectate la ochelari prin intermediul unui cablu. Designul futurist si elegant al produsului Mitra ajuta purtatorul sa scape de inhibitii si ascunde toata inteligenta din spatele acestui aparat.

Toate informatiile citite de senzori sunt interpretate si transmise catre utilizator prin intermediul unor sunete. Utilizatorul stie cand are obstacole in fata lui, este avertizat daca este in pericolul de a sta in fata unei masini care se deplaseaza cu viteza, poate aprecia distantele si poate mentine o traiectorie in linie dreapta.

De ce ati ales sa imprimati 3D ochelarii? Nu se putea face rost de piese din Romania?

Imprimarea 3D ne ofera o flexibilitate extrem de mare cand vine vorba de prototipare. Prin intermediul acestei tehnologii reusim sa vedem si sa testam mai multe designuri de ochelari. Este mult mai ieftin decat sa modelezi de mana o carcasa. In plus, necesita si mai putin timp, avand in vedere ca o carcasa de ochelari se printeaza in cateva ore.

Ii va fi usor unei persoane care nu vede sa invete sa-i foloseasca? De ce?

Pana acum am testat ochelarii Mitria atat cu copii nevazatori, dar si cu persoane adulte. Ambele categorii de varsta au reusit sa se descurce de minune dat fiind faptul ca limbajul prin care sunetele sunt transmise este unul foarte intuitiv (beep-iri, secvente de sunete etc). Este de mentionat faptul ca nu am facut nicio modificare in limbaj cand am testat ochelarii Mitra cu nevazatorii din Elvetia fata de cand l-am testat in Romania. Dezvoltam in continuare acest limbaj cat sa fie mai accesibil pentru toata lumea.

Ochelarii sunt proiectati in asa fel incat sa poata primi un upgrade?

Lucram la un software prin intermediul caruia sa trimitem update-uri direct pe calculator. Utilizatorii o sa primeasca o notificare si o scurta descriere despre noul soft, iar singurul lucru pe care trebuie sa il faca este sa conecteze USB-ul la ochelari.

Cat ar costa o astfel de pereche de ochelari?

90% din persoanele nevazatoare de pe planeta au salarii mici, acest lucru dovedind nevoia unui pret redus. Ochelarii Mitra vor costa 400 de euro.

Aveti de gand sa treceti la productia in serie? De cati bani ati avea nevoie?

Planuim sa producem in serie, in primul an sa incepem sa vindem in Romania, urmand ca in continuare sa ne extindem in Europa, in functie de cerere. O sa incepem o campanie de fundraising (strangere de fonduri - n.red.), dar in principal avem nevoie de 30.000 de euro pentru a incepe productia.

Cum ati ajuns sa intrati in competitia JA Europe si ce a insemnat aceasta experienta pentru voi?

Am ales sa participam la aceasta competitie pentru a crea un renume proiectului, dar si pentru a acumula cat mai multa experienta in domeniul business-ului. Am invatat sa tinem prezentari in fata a zeci de oameni, sa ne promovam ideea, sa facem un business plan de la A la Z si multe altele. Una dintre cele mai frumoase experiente consta in faptul ca, la finala Europeana din Elvetia, au venit persoane nevazatoare din Berna special pentru a testa ochelarii Mitra.

Ce planuri de viitor aveti? Cum vedeti voi IT-ul romanesc?

Planul nostru este sa ajutam cat mai multe persoane cu dizabilitati sa se integreze mai usor in societate. Toata lumea spune ca noi, ca romani, trebuie sa fim mai uniti, iar ajutarea persoanelor cu deficiente este ajutorul noastru oferit societatii romanesti. Daca vrem sa ajungem undeva cu tara noastra, trebuie sa fim uniti, chiar daca unora dintre noi le este mai greu.

Viitorul IT-ului in general este unul plin de oportunitati, dar cand vine vorba de IT-ul romanesc, e ceva special. Noi nu avem tendinta de a reinventa roata, de a incerca sa producem ce au mai facut altii in lume, ci venim cu idei inovatoare. Citim tot mai des in presa despre elevi romani care au realizari in acest domeniu la diferite concursuri cu idei incredibile! Viitorul IT-ului romanesc este acela de a ajuta lumea moderna.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#elevi romani ochelari inteligenti, #elevi romani ochelari nevazatori, #ochelari inteligent nevazatori , #tehnologie