Este pregatita omenirea sa convietuiasca cu robotii? (Video)

Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 18:55
4026 citiri
Este pregatita omenirea sa convietuiasca cu robotii? (Video)
Foto: Hepta.ro

Ai locui impreuna cu un robot sau ai lucra alaturi de o masinarie dotata cu inteligenta artificiala?

Poate ca ar trebui sa te gandesti la raspunsul la intrebare, deoarece multi oameni au inceput sa faca aceste lucruri, ceea ce ridica cateva semne de intrebare.

In Japonia, multi proprietari ai cainilor-roboti s-au atasat atat de tare de ei incat le-au organizat inmormantari, atunci cand au "murit", potrivit BBC.

Sony, firma care a produs jucariile Aibo incepand din 1999, a decis sa nu mai ofere servicii de reparare de anul trecut.

Cea mai mare competitie de robotica din Romania: Premiantii ajung la Tokio

Insa oamenii nu s-au indurat sa le arunce pur si simplu la gunoi dupa ce s-au stricat, ci au vrut sa isi ia "la revedere" la fel cum ar fi facut daca era vorba de un om sau un animal.

Atasamentul fata de roboti, intr-o forma sau alta, pare sa fie o trasatura umana, dupa cum arata Kate Darling, care lucreaza la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Ea a cerut mai multor persoane sa tortureze dinozaurul-robot Pleo, insa nimeni nu a vrut sa faca asa ceva.

Ea nu e sadica, ci incerca sa inteleaga de ce oamenii se ataseaza de masinarii. In ultimul an a realizat mai multe experimente in care ruga participantii la studiu sa loveasca roboti si a descoperit ca cei mai multi au fost reticenti.

In consecinta, care e cauza? De ce ne comportam asa?

"Avem tendinta de umaniza totul si suntem 'programati' sa raspundem in consecinta. Proiectam roboti care sa ne imite miscarile si vorbele, astfel ca asociem toate aceste lucruri cu sentimentele", arata Kate Darling.

Comportamentul persoanelor fata de masinariile inteligente va fi exploatat cu siguranta in viitor. Cel mai probabil, producatorii ii vor face sa para simpatici si inofensivi, pentru ca oamenii sa-si doreasca sa-i cumpere.

Roboti simpatici

Daca veti merge la un eveniment de profil, veti observa ca multe masinarii se plimba de colo-colo imbracate in tricouri sau in alte haine asemanatoare cu cele pe care le purtam noi. De asemenea, in ultima vreme, atentia producatorilor se indreapta catre trasaturile fetei, un exemplu in acest sens fiind Pepper, pus la vanzare recent in Japonia.

In afara de dragalasenie, el mai are un atu: intelege emotiile oamenilor.

Pentru a fi capabil sa le decodeze, lui Pepper i se arata un videoclip in care cineva vorbeste foarte agresiv, iar apoi se exprima cu bucurie in glas, pentru ca robotul sa fie capabil sa distinga diversele inflexiuni al vocii, pe care le folosim in functie de ce simtim.

"Vrem ca oamenii sa se conecteze la nivel emotional cu robotii. Nu vrem ca ei sa fie doar simple masinarii, asemanatoare unui aspirator. Daca esti obosit, arati obosit, iar noi vrem ca robotul sa recunoasca acest lucru", a spus Vincent Clerc, care a condus proiectul de proiectare al lui Pepper.

Dezbaterea pe genuri

Un alt semn de intrebare care apare in ceea ce priveste robotii umanoizi este dezbaterea pe genuri, considera profesorul Kathleen Richardson, de la Universitatea De Montfort din Leicester.

"Robotii-barbati par sa fie cei care exploreaza sau cei de razboi, in timp ce robotii-femei au o infatisare placuta si lucreaza cu publicul", a explicat aceasta.

"Intreaba-l pe cel care l-a creat daca i-a atribuit un gen anume", a mai punctat Kathleen Richardson, care sustine ca dezbaterea pe "sexe" in cazul robotilor ar trebui sa fie una serioasa.

Cat de aproape suntem de robotii care vor trece drept oameni?

Ii vom accepta, pana la urma?

Ryan Cato, profesor la University of Washington, sustine ca robotii vor deveni o constanta in viata noastra si ii vom accepta in casele, birourile si masinile noastre. Motivul? Faptul ca sunt extrem de utili acopera orice temere am avea legata de ei.

Dar ramane de vazut daca societatea va face niste legi legate de modul in care ar trebui sa ne purtam cu ei.

Mai mult, se pune si problema intimitatii. Daca vom ajunge sa fim inconjurati de roboti, atunci acest lucru ne va afecta din punct de vedere psihologic, deoarece vom avea senzatia ca nu suntem niciodata singuri, puncteaza Ryan Cato.

România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
#roboti controverse, #oameni viata roboti, #oameni atasament roboti, #omenire roboti, #robit viata oameni , #tehnologie