Intalniri de business si viitoare parteneriate intre Primarii si companii, prin "Different City-Smart City. Dezbatere Nationala 2017-2020"

Comunicat de presa
Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 17:03
6250 citiri
Intalniri de business si viitoare parteneriate intre Primarii si companii, prin "Different City-Smart City. Dezbatere Nationala 2017-2020"

Tot mai multe primarii din Romania devin preocupate de gasirea unor solutii de genul "smart city" pentru a-si imbunatati administrarea si pentru a putea sa aduca orasele la standarde europene. La cea de-a doua editie a evenimentului "Different City - Smart City. Dezbatere Nationala 2017-2020", desfasurat la Bucuresti, pe 24-25 octombrie, au participat 21 de localitati, alaturi de companii, ONG-uri, mediul academic si alte institutii publice.

Cu aceasta ocazie, Ambasadorul Olandei in Romania, doamna Stella Ronner-Grubacic, a anuntat decizia Guvernului olandez de a sprijini vizita in Olanda a unui grup de aproximativ zece primari din Romania, care sa se inspire din solutiile inteligente prin care olandezii au ales sa isi dezvolte orasele.

"In Olanda am gasit o solutie, faimoasele noastre biciclete. Pentru olandezi, este un lucru absolut obisnuit sa mearga la serviciu cu bicicleta si cred ca merita sa nu uitam ca Olanda este singura tara in care sunt mai multe biciclete decat numarul de locuitori. Avem 16 milioane de locuitori si 18 milioane de biciclete", a precizat Ambasadorul Olandei.

In ceea ce priveste mobilitatea electrica, care este tot mai populara, peste 30.000 de oameni folosesc sisteme de incarcare din orasele olandeze. In 2016, soferii si-au incarcat masinile pentru 25 milioane km, cat sa dea ocol Pamantului de 600 de ori. Olanda avea la finalul anului trecut 152.000 de vehicule electrice, iar Guvernul olandez si-a propus ca pana in 2025, transportul public sa foloseasca doar autobuze electrice. Patru Keynote Speakeri din Olanda au fost prezenti si au deschis cele patru paneluri de dezbateri.

Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, domnul Lucian Sova, prezent la deschiderea evenimentului, a declarat ca este mare nevoie de adoptarea si a altor solutii in managementul autoritatilor decat cele clasice, iar tehnologia informatiei permite, mai ales ca avem resurse in acest domeniu.

"Tratez ca pe o oportunitate faptul ca am ocazia sa arat ca sustin acest concept. Foarte multe dintre comunitatile urbane se confrunta cu probleme de trafic, managementul resurselor umane, iluminat si altele. In aceste conditii, cred ca este nevoie si sustin, in masura in care voi putea, primarii care vor sa aplice solutii de smart city. Managementul traficului poate sa suplineasca intr-o buna masura lipsa infrastructurii rutiere cu care se confrunta majoritatea comunitatilor", a declarat ministrul.

Implementarea solutiilor inteligente are nevoie de viteza mai mare la nivelul municipalitatilor din Romania, solutiile oferite de companii ar trebui promovate iar Ghidul Smart City lansat in urma cu doi ani de catre Ministerul Comunicatiilor va trebui updatat in functie de evolutiile tehnologice si de nevoile comunitatilor, a declarat, cu aceeasi ocazie, Marius Bostan, strategic advisor Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM) si fost ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale.

"Am vrea sa acceleram implementarea solutiilor smart cu municipalitatile din Romania. In acelasi timp, ne-am dori sa promovam solutii tehnologice noi de smart city care sa fie adoptate cat mai repede de catre municipalitati. Modul cum facem acest lucru, cum finantam aceste solutii, reprezinta un prilej de discutie. Un alt element important pentru noi este Ghidul Smart City, lansat in urma cu doi ani. Ne-am dori ca acest document sa fie updatat la zi cu evolutiile tehnologice si cu nevoile primarilor si comunitatilor. Poate fi un material util, alaturi de alte surse de informare. Ar fi minunat sa fie creata o anexa cu cat mai multe solutii noi implementate de catre companiile de tehnologie", a afirmat Marius Bostan.

In vederea unei administratii locale inteligente, compania Dell EMC a propus o singura platforma digitala pentru toate solutiile legate de apa, electricitate, gaz si gunoi.

"Digitalizarea reprezinta o utilitate critica la fel ca apa, electricitatea si celelalte si trebuie tratata ca atare. Cu toate acestea, digitalul este unic deoarece conecteaza toate celelalte utilitati. Acest lucru permite noi solutii si servicii pentru orase care nu erau posibile inainte. Avem, spre exemplu, senzori in lampi care trimit date in cloud si in functie de importanta lor, pot fi analizate si descoperite diverse probleme - de ce a fost un bec aprins daca senzorul de miscare sau temperatura nu a detectat nimic in zona. Incercam sa aducem toata inteligenta artificiala in cloud si sa o corelam", a declarat Valentina Frangu, reprezentant Dell EMC.

"O platforma Open Smart City creeaza incredere si transparenta intre oameni si sectorul public si promoveaza un mediu de colaborare si participare", a adaugat Valentina Frangu.

Birocratia si coada de la ghisee si-ar putea gasi rezolvare in platforma Digitax, o inovatie ce digitalizeaza comunicarea dintre institutii sau intre institutii si cetateni. Conform lui George Anghel, directorul general Digitax, "vorbim despre o platforma accesibila din browser, care leaga toate institutiile intre ele si care transforma toate teancurile de hartii in informatie digitala, toate acestea in conditii de maxima securitate si in conformitate cu ultimele reglementari venite de la UE. Practic toate orele petrecute in fata ghiseelor se rezuma la doua clickuri".

Pentru a integra toate solutiile smart ale unui oras, compania Synergetics a creat o aplicatie de tip GIS, un sistem integrat care combina hardware, software si date spatiale in scopul captarii, gestionarii, analizarii si afisarii informatiilor referentiale geografic. GIS-ul permite utilizatorului sa vizualizeze, sa inteleaga si sa interpreteze datele in moduri care dezvaluie relatii, modele si tendinte sub forma de harti, rapoarte si diagrame. De exemplu, o harta va poate spune unde se afla un drum, in timp ce GIS poate arata latimea, starea sa, cat de multi oameni il folosesc, cat de aproape este un obiectiv de interes etc.

Smart Connectivity - Smart Citizens

O alta problema ridicata a fost parcarea in marile orase. Si de aceasta data una dintre companiile invitate, Telekom, a venit cu solutia potrivita, solutie care a fost deja implementata la Constanta. Conform lui Alexandru Nen, Solution architect la Telekom, "un procent de 15-25% din problema congestionarii traficului este generat de soferii care sunt in cautarea unui loc de parcare".

Parcarea inteligenta propusa de Telekom arata exact cate locuri sunt disponibile, unde se gasesc si genereaza automat rapoarte pentru ca municipalitatile sa stie permanent care este fluxul de utilizare al parcarii. De asemenea, exista si o aplicatie pentru soferi pentru a fi directionati catre cel mai apropiat loc de parcare.

Different Angle Cluster a lansat in cadrul evenimentului o aplicatie pe care Clusterul a dezvoltat-o in colaborare cu Primaria Sectorului 3 din Bucuresti, in sprijinul cetatenilor. Aplicatia se numeste S3 City Guide si reprezinta un ghid in care se regasesc informatii utile despre scoli, gradinite, piete, sectii de politie, unitati medicale si alte locatii de interes de pe teritoriul sectorului.

Ideea aplicatiei a pornit ca o initiativa civica, aceasta fiind dezvoltata in mod voluntar de catre echipa Different Angle si reprezinta modul in care membrii clusterului au inteles sa se implice activ si sa contribuie la dezvoltarea comunitatii, sprijinind orasul in incercarea lui de a deveni smart. In momentul de fata exista varianta ce ruleaza pe platforma Apple, iOS, urmand ca in viitorul apropiat sa fie disponibila si pentru Android.

Pentru QUALITANCE, companie membra a clusterului Different Angle, cladiri inteligente inseamna un spatiu personal, care sa permita interactiunea si care sa functioneze perfect. Romania anului 2017 are nevoie de tehnologii smart in diverse sectoare de activitate, sistemul de sanatate fiind unul dintre acestea. Spitalele necesita utilizarea solutiilor IoT care sa faca posibile masurarea gradului de utilizare a echipamentelor moderne si cuantificarea fluxului operational, dar si comunicarea dintre pacienti si apartinatori.

Smart Street Lighting

Si iluminatul stradal si-a gasit o solutie de economisire a energiei si a banilor. Cu totii stim ca energia electrica este costisitoare atat pentru cetatean, cat si pentru autoritati, desi in cele din urma tot cetateanul suporta toate costurile.

Tim Grootendorts, de la TVILIGHT Olanda, a propus ca fiecare bec sa fie inlocuit cu unul led iar pe fiecare stalp sa fie montat cate un senzor care va aprinde becul doar in momentul in care cineva trece prin zona. Iar monitorizarea se face centralizat.

"Ganditi-va cata risipa de energie electrica este generata de parcarile goale si luminate sau de ce sa nu gandim o solutie prin care intensitatea luminii sa se regleze automat in functie de lumina de afara" este de parere Tim Grootendorts. Implementarile in Romania se vor face prin parteneriatul pe care TVILIGHT Olanda l-a incheiat cu firmele locale Cybernetics International si Aedillia Construct 98.

Din partea Low Power Smart City Italia, au fost prezenti Andrea Rondini - expert in sisteme integrate si sisteme de securitate avansate, creatorul si dezvoltatorul tehnologiei Power Line, Simone Massimiani - expert in realizarea de proiecte Linux Based si electronica avansata pentru gestionarea de la distanta a sistemelor si Liliana Manea - consultant investitii si expert in comunicare, reprezentant general Romania Low Power Smart City.

"Din discutiile si intalnirile avute pe parcursul celor doua zile de dezbateri, s-a relevat faptul ca aplicatiile urbane ale tehnologiei Power Line si ale produselor asociate au fost deosebit de interesante. Astfel, s-au pus bazele unor colaborari de succes cu mai multe administratii publice, si este demn de mentionat faptul ca primul protocol de colaborare pentru implementarea tehnologiilor Low Power Smart City este in cadrul proiectului Alba Iulia Smart City", a declarat Liliana Manea.

Urban Development, Green City

Ca tot este o problema de care se vorbeste aproape saptamanal, deseurile si-au gasit si ele o solutie la dezbaterea de ieri. Una dintre propuneri vine de la Green Group, o companie care a luat nastere la Buzau, dar care acum si-a mutat solutia si peste granite, si care considera deseurile ca fiind resurse, nu gunoaie.

Reprezentantii Green Group propun o platforma prin care este urmarit traseul deseurilor, astfel incat ele sa ajunga in fabricile de reciclare pe ruta cea mai scurta. Tratand aceeasi problema, Arctos a prezentat un sistem inteligent de cantarire a deseurilor prin cipuri montati pe pubele, care comunica cu utilajul pentru a monitoriza constant cantitatea de deseuri colectate, generand automat rapoarte despre fiecare.

"Prin aceste rapoarte se asigura o comunicare permanenta intre compania de salubrizare, autoritate, cetatean si reciclator", a declarat in cadrul conferintei Madalina Smochina, reprezentant Arctos.

Multe alte solutii au fost prezentate si dezbatute in cadrul evenimentului, acestea putand fi urmarite in direct prin transmisia live realizata prin intermediul portalului Calea Europeana. Cel mai important insa, a fost faptul ca participantii la eveniment au avut oportunitatea de a interactiona si de a stabili intalniri pentru a pune bazele unor parteneriate viitoare. Intalnirile bilaterale au avut loc atat in timpul evenimentului cat si a doua zi.

Conferinta a fost organizata de Concord Communication, Different Angle Cluster si Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri.

Partener Principal: Dell EMC

Parteneri Silver: Telekom Romania, Digitax, Low Power Smart City Italia, Green Grup, Arctos Innovation, TVILIGHT Olanda, Cybernetics International, Aedillia, Synergetics Corporation.

Parteneri: Tuca Zbarcea si Asociatii, Intrarom, VMB Partners, Avisso

Parteneri Media: GoodNews, Wall-Street, Capital, Ziare.com, Business24.ro, Economic Zoom, Evenimentul Zilei, OSR, Alba Stiri, IT Mania, Suceava News, Argument, Stiri din Banat, Softlead, Cloud Mania, Klarmedia, Incomodmedia.ro, Calea Europeana, Pavaza Capatilor.

Mai multe informatii pe site-ul conferintei si pe pagina de Facebook a evenimentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#Different City Smart City , #tehnologie