Inteligenta artificiala castiga tot mai mult teren. In cat timp vor baga robotii omenirea in somaj?

Sambata, 26 Decembrie 2015, ora 08:27
7061 citiri
Inteligenta artificiala castiga tot mai mult teren. In cat timp vor baga robotii omenirea in somaj?
Foto: Arhiva Ziare.com

Cu fiecare an ne apropiem mai mult de momentul in care vom convietui cu robotii. Visul unora si cosmarul apocaliptic al altora, inteligenta artificiala, ca vrem sau nu, este prezenta tot mai mult in vietile noastre din ce in ce mai dependente de tehnologie.

Si cum 2015 este aproape de final, sa ne uitam putin in urma la cum au castigat robotii teren in lunile ce au trecut si cu ce viteza ne indreptam spre cel mai ironic paradox al existentei noastre - acela in care ceea ce omul creeaza inlocuieste...omul.

2015 a fost fara indoiala un an in care numarul locurilor de munca preluate de roboti a crescut. La inceputul anului, a facut valva hotelul din Japonia care a inlocuit oamenii cu roboti. 10 androizi au fost "angajati" sa intampine oamenii la receptie, sa care bagajele oaspetilor sau sa se ocupe de curatenie.

Chiar daca Hann-na Hotel se traduce prin "hotelul ciudat", daca aici functioneaza, se ridica automat intrebarea daca in viitor nu o sa ni se para bizar ca personalul hotelier sa fie format din... oameni.

Este pregatita omenirea sa convietuiasca cu robotii? (Video)

In martie, povestea unui broker japonez facea inconjurul lumii. Yuji Honkawa, fost broker la Bursa din Tokyo, a devenit somer dupa 20 de ani in care s-a ocupat zilnic de tranzactii, pentru ca masinile au ajuns sa-i faca treaba mai repede. Acesta a povestit ca din traderii care odinioara se agitau prin salile Bursei din Tokyo, 80% au plecat.

"A fost ca in Terminator - o poveste in care oamenii si robotii se confrunta si in final robotii extermina omenirea", povesteste Yuji Honkawa.

Robotii ataca Bursa din Tokyo: Ne-au vanat ca in Terminator!

Si asta nu e totul, printre meseriile pentru care au fost creati roboti sau programe performante pentru a inlocui oamenii se numara cea de actor, de anestezist, bucatar, analist financiar, agent de paza, chelner, barman, farmacist, jurist sau avocat.

Crezi ca esti imposibil de inlocuit? Slujbe surprinzatoare pe care robotii le au deja

Ba chiar si in Romania, la Mioveni, Dacia a anuntat ca va concedia in urmatorii doi ani mai multi angajati, sarcinile lor urmand sa fie preluate de roboti.

Dacia renunta la mai multi angajati romani - in locul lor aduce roboti

Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot

Iar daca sa fiti colegi cu androizi nu vi se pare deranjant, cum v-ati simti sa primiti ordine de la unul?

Seful robot a devenit o realitate pentru angajatii companiei japoneze Hitachi, care primesc ordine de la un program de inteligenta artificiala. Programul a fost conceput pentru a spori eficienta, iar un test a aratat ca productivitatea a crescut cu 8 la suta intr-un depozit in care a fost aplicata noua tehnologie, comparativ cu unul in care echipa a fost formata doar din oameni.

Ai primi ordine de la o masinarie? Angajatii al caror sef este un robot

Compania japoneza intentioneaza sa aplice tehnologia si in domenii ca finante, transport, productie, sanatate, lucrari publice si distributie.

Daca cel care a creat software-ul, Daniel Barowy, sustine ca un manager robot este impartial si previzibil, ceea ce il face un sef bun, Teresa Amabile, profesor la Harvard Business School, sustine ca o atmosfera in care este in regula sa faci greseli este una dintre conditiile esentiale pentru ca angajatii sa fie mai productivi si mai fericiti. Insa aceasta este dificil de obtinut in prezenta unei masinarii rigide.

Cat de aproape suntem de robotii care vor trece drept oameni?

Si sunt cercetatori care spun ca asta e doar inceputul. Cofondatorul Apple, Steve Wozniak, a avertizat in urma cu cateva luni ca ca robotii vor ajunge sa transforme oamenii in animalele lor de casa.

Wozniak crede ca inteligenta artificiala va ajunge sa controleze lumea, pentru ca oamenii doresc sa aiba altcineva grija de ei.

Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa

Si daca Wozniak se arata increzator ca robotii vor deveni atat de inteligenti incat vom fi pe maini bune, doctorul Stuart Armstrong este de parere ca omenirea se afla intr-o cursa contracronometru pentru a dezvolta sisteme de aparare in jurul inteligentei artificiale, inainte ca robotii sa devina mai destepti decat oamenii si, accidental, sa ne extermine.

Amenintarea inteligentei artificiale - Robotii pot extermina omenirea

Expertul de la Institutul pentru Viitorul Omenirii de la Universitatea Oxford a tras un semnal de alarma in timpul unei dezbateri pe tema inteligentei artificiale la Londra. El a avertizat ca omenirea poate fi exterminata de roboti chiar daca acestia sunt instruiti sa protejeze oamenii.

Iar pentru ca asta sa nu se intample au inceput deja sa se faca pasi. Elon Musk, fondatorul PayPal, SpaceX si Tesla Motors, finanteaza, incepand din luna septembrie a acestui an, 37 de proiecte de cercetare cu 10 milioane de dolari pentru a se asigura ca sistemele robotice din viitor nu vor prelua controlul asupra omenirii.

10 milioane de dolari, pentru ca robotii sa nu ajunga sa ne controleze

Insa daca momentul in care inteligenta artificiala ne va controla vietile sau ne va extermina cu totul este inca relativ departe, chiar in momentul in care eu scriu aceste randuri si voi le cititi undeva in lume niste angajati devin someri si masinariile le iau locul.

Conform unui studiu publicat de Bloomberg anul trecut, robotii, software-ul si automatizarea ar putea inlocui jumatate din forta de munca din SUA in urmatorii 10 sau 20 de ani. Intr-un studiu realizat de Universitatea Oxford, sunt identificate peste 700 de ocupatii ca fiind in pericol in fata automatizarii.

Jumatate dintre angajatii britanici ar putea fi inlocuiti de roboti. Scenariu similar pentru restul lumii

Boston Consulting Group estimeaza ca, la nivel global, un sfert dintre locurile de munca din prezent vor fi inlocuite de software inteligent sau de roboti pana in 2025.

Meseria de jurnalist, in pericol? Rusia testeaza scrierea stirilor de catre "roboti"

Si nimeni nu e in siguranta. Intr-un viitor poate nu foarte indepartat, stirile pe care le veti citi vor fi scrise de programe automate. La sfarsitul lunii octombrie, cel mai folosit motor de cautare din Rusia, Yandex, anunta ca va lansa o noua modalitate de a scrie stiri folosind programe software. Proiectul este inca in faza de pilot, dar daca va avea succes, va veni momentul in care la semnatura nu veti mai gasi un nume, ci un numar de serie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#inteligenta artificiala somaj, #roboti inlocuiesc oameni munca , #tehnologie
Comentarii
Poza obiectiv21
obiectiv21
rank 3
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Robotii vin, dar nepotismul ramine