Inteligenta artificiala va distruge omenirea sau o va ajuta? 5 milioane de dolari pentru ca robotii sa ne fie prieteni

Joi, 18 Februarie 2016, ora 14:14
3922 citiri
Inteligenta artificiala va distruge omenirea sau o va ajuta? 5 milioane de dolari pentru ca robotii sa ne fie prieteni
Foto: Arhiva Ziare.com

Fundatia americana X Prize a promis suma de 5 milioane de dolari echipei de cercetatori care va demonstra cel mai bine ca inteligenta artificiala (AI) este "prietena" omenirii si nu dusmanul sau, in cadrul unui concurs lansat miercuri.

Peter Diamandis, fondator al X Prize, si David Kenny, responsabil in cadrul sistemului de inteligenta artificiala Watson, apartinand IBM, au anuntat acest concurs dotat cu un premiu de 5 milioane de dolari in cadrul unei conferinte desfasurate la Vancouver, transmite AFP.

"Personal, m-am saturat de conversatii distopice cu privire la inteligenta artificiala", a comentat Peter Diamandis.

Numeroase echipe de cercetatori si programatori lucreaza de mult timp pentru perfectionarea inteligentei artificiale, insa exista si numerosi sceptici care avertizeaza ca odata ce AI-ul ar putea dobandi constiinta de sine, robotii si masinariile inteligente s-ar intoarce impotriva creatorilor lor umani - scenariu exploatat de altfel intens de serii de filme precum "Terminator" sau "The Matrix".

Inteligenta artificiala castiga tot mai mult teren. In cat timp vor baga robotii omenirea in somaj?

Concursul anuntat miercuri ii cheama pe expertii in domeniu sa demonstreze "cum ar putea colabora oamenii cu un sistem AI capabil sa rezolve unele dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta omenirea". Echipele care vor intra in competitie sunt libere sa aleaga problemele pe care urmeaza sa le rezolve sistemele lor de inteligenta artificiala. Echipa castigatoare va fi desemnata in 2020, dupa mai multe etape eliminatorii.

Conform X Prize si IBM, parteneriatul dintre oameni si tehnologie a dus la unele dintre cele mai importante progrese din societate, de la aselenizare pana la descoperirea pericolului reprezentat de incalzirea globala sau pana la cartografierea genomului uman.

Fundatia X Prize are drept obiectiv promovarea progresului stiintific si tehnologic in toate domeniile.

Printre initiativele acestei fundatii se numara organizarea de concursuri pentru identificarea celor mai bune metode de a curata deversarile de petrol brut din mare, stimularea sectorului privat de cucerire a spatiului sau secventierea cat mai rapida si mai ieftina a genomului uman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#bani inteligenta artificiala, #investitii inteligenta artificiala, #bani roboti, #investitii roboti , #tehnologie