La ce foloseste un certificat energetic, auditul energetic sau termografia cladirilor?

Advertorial
Sambata, 07 Mai 2016, ora 09:00
32718 citiri
La ce foloseste un certificat energetic, auditul energetic sau termografia cladirilor?

Obtinerea unui certificat energetic a devenit obligatorie incepand cu anul 2013. Este nevoie de acest document ori de cate ori se realizeaza o tranzactie de vanzare/cumparare, inchiriere sau receptia lucrarilor unui imobil pentru cladirile nou construite.

Certificat energetic si auditori energetici atestati

Exista doua tipuri de auditori energetici atestati sa elibereze un certificat de performanta energetica (certificat energetic):

  • auditori energetici grad 1 - care pot elibera certificate energetice pentru toate tipurile de imobile;
  • auditori energetici grad 2 - care pot emite certificate de performanta energetica doar pentru apartamente si locuinte unifamiliale.

Pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sunt prezentati, organizati pe judete, toti auditorii energetici din tara, cu datele acestora de contact.

Utilitatea unui certificat energetic

Probabil multi dintre noi se intreaba care este utilitatea certificatului energetic. Este bine de stiut ca tara noastra trebuie conform angajamentelor luate sa reduca emisiile de CO2 cat si consumul energetic cu 20% pana in 2020.

Pentru aceasta trebuie sa cunoastem cat mai bine acest consum, semnificativ din domeniul rezidential, care are o pondere importanta din consumul national.

In afara de rolul statistic al consumului energetic care apare in certificatul energetic, cu ajutorul acestui act, vanzatorul sau chiriasul este informat despre performanta energetica a cladirii pe care o cumpara sau inchiriaza, deci poate alege dintre mai multe variante si din acest punct de vedere.

Audit energetic

Un audit energetic urmareste stabilirea din punct de vedere termic a performantelor unui imobil, in scopul imbunatatirii acestora.

Astfel se vor propune masuri de reabilitare energetica, prezentandu-se si amortizarea investitiei analizate.

Auditorul energetic va alege si varianta optima pentru implementare. In mod uzual se propune izolarea anvelopei (pereti exteriori, schimbarea tamplariei exterioare, izolarea terasei si a placii peste subsol) cat si inlocuirea conductelor din subsol.

Punand in opera masurile mai sus mentionate se poate reduce consumul de energie cu 40-50%, amortizarea uzuala a acestei investitii fiind de aproximativ 10 ani.

Exista cladiri care sunt mai bine izolate decat valorile minime legale, astfel putem intalni grosimi maxime de izolatie de 30 cm pentru case pasive.

Acestea au un consum foarte scazut de energie, costurile anuale ale utilitatilor fiind in jur de 2.000 lei pentru o casa de 200 m2.

In anul 2020 se doreste ca toate cladirile nou construite de fie zero energie, adica energia consumata sa fie produsa de acestea in cantitati aproximativ egale.

Acest lucru este posibil izoland foarte bine locuinta si implementand o sursa regenerabila de energie ca panourile fotovoltaice pentru productie si introducere in retea.

Termoviziune in constructii (termografie cladiri)

Pentru a verifica existenta puntilor termice din anvelopa unui imobil este recomandat sa realizati o termografie sau termoviziune a cladirii.

Astfel se pot depista eventualele imperfectiuni din anvelopa, care se pot remedia, se pot evidentia infiltratiile mari de aer sau zone cu proasta izolare termica.

Pentru mai multe detalii, apelati la specialistii nostri in certificare energetica, audit energetic sau termoviziune.

Daca aveti nevoie de un certificat energetic, va invitam sa accesati site-ul www.certificat-rapid.ro, unde veti gasi o echipa de auditori energetici atestati gradul I, care au realizat pana acum cateva mii de certificate de performanta energetica (certificate energetice).

De asemenea, daca va intereseaza un audit energetic sau termoviziune (termografie in infrarosu) pentru un imobil, va invitam sa accesati acelasi site.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#certificat energetic, #certificat eficienta energetica, #audit energetic, #termografie cladiri , #tehnologie