Masinarie versus om in primul concurs public de dezbateri: 1-1

Joi, 21 Iunie 2018, ora 08:18
3294 citiri
Masinarie versus om in primul concurs public de dezbateri: 1-1
Foto: captura

Inteligenta artificiala si-a demonstrat deja inalta pricepere in ceea ce priveste cateva dintre jocurile preferate ale omenirii, de la sah la jocul Go.

De curand, o noua masinarie dezvoltata de IBM s-a dovedit un adversar redutabil si intr-un concurs de dezbateri in care s-a confruntat cu doi concurenti umani cu experienta, scrie The Guardian.

In fata publicului adunat la inceputul saptamanii intr-o sala de la sediul IBM din San Francisco, masinaria numita Project Debate, un panou negru cu o "gura" animata albastra, a formulat argumente coerente pe tema subventionarii explorarii spatiului si a extinderii utilizarii telemedicinei.

Unul dintre adversarii sai a fost campionul national israelian la dezbateri din 2016.

In ambele dezbateri, publicul a apreciat ca Project Debater s-a descurcat mai putin bine la prezentare, insa a fost mai bun in ceea ce priveste cantitatea de informatii transmisa. Si in pofida unor "impleticiri", inteligenta artificiala a fost votata in urma celei de-a doua dezbateri ca fiind mai convingatoare, reusind sa schimbe parerea audientei.

Publicatia citata considera necesar sa mentioneze ca in sala s-au aflat si multi angajati IBM, fiind posibil ca acestia sa fi fost putini partinitori.

In orice caz, IBM spera ca prin continuarea cercetarilor sa poata fi creat in cele din urma un asistent virtual sofisticat, capabil sa asimileze o cantitate foarte mare si foarte diversa de informatii pentru a construi argumente convingatoare si pentru a lua decizii adecvate. Acesta s-ar diferenta, asadar, de asistentii virtuali din prezent, care nu fac decat sa raspunda la intrebari si la solicitari.

Prin Project Debater, IBM a vrut sa demonstreze capacitatea robotilor sai de a procesa un numar urias de informatii, inclusiv milioane de articole din presa pe subiecte foarte variate si sa transforme franturi de argumente intr-un discurs articulat.

Masinaria reprezinta incununarea a sase ani de cercetari, fiind o versiune mai performanta a super-computerului Watson al companiei.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#inteligenta artificiala concurs dezbateri, #robot IBM , #tehnologie