"Materialul minune" care poate transforma radical industria smartphone-urilor - progrese importante

Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 08:55
7391 citiri
"Materialul minune" care poate transforma radical industria smartphone-urilor - progrese importante
Foto: Geek.com

A fost facut un pas important in cadrul cercetarii privind materialul care poate face smartphone-urile mai subtiri, mai rezistente si cu o conexiune la Internet de 100 de ori mai rapida.

Cercetatorii din cadrul companiei sud-coreene Samsung au dezvoltat o noua metoda de sintetizare a grafenului, prin care ar putea fi accelerata comercializarea acestui asa-numit "material minune" pentru a fi utilizat la fabricarea dispozitivelor electronice, scrie The Telegraph.

Grafenul este unul dintre cele mai subtiri, usoare si puternice materiale cunoscute. Este, de asemenea, si unul dintre cele mai bune conductoare. Grafenul este format dintr-un singur strat de atomi de carbon, dispusi intr-o structura de tip fagure.

Adaptabilitatea care il caracterizeaza il face apt pentru multiple utilizari in industria electronica, inclusiv pentru cele mai recente aparitii din domeniu precum ecranele flexibile sau dispozitivele de tipul ceasului inteligent.

Institutul Avansat pentru Stiinta si Tehnologie din Coreea, in colaborare cu Scoala de Stiinta si Ingineria Materialelor Avansate din cadrul Universitatii Sungkyunkwan (Seul), a descoperit o noua metoda pentru sintetizarea grafenului fara a-i afecta proprietatile electrice si mecanice, probleme intampinate pana acum in acest proces.

Practic, cercetatorii Samsung au reusit sa dezvolte un cristal de grafen de dimeniuni mari, reusind astfel sa pastreze nivelul ridicat de conductivitate.

Aceasta proprietate era afectata in cadrul experimentelor realizate pana acum, ce constau in sintetizarea separata a unor particule de grafen de mici dimeniuni, care erau apoi alipite.

Cercetatorii sustin ca datorita descoperirii lor pot "vindeca" dependenta industriei tehnologice de silicon, materialul cel mai frecvent utilizat in prezent la fabricarea electronicelor.

"Aceasta este cea mai importanta descoperire din industria cercetarii grafenului. Ne asteptam sa accelereze comercializarea grafenului, care ar putea fi cheia catre urmatoarea era a tehnologiei pentru electronicele de consum", au spus cercetatorii.

Inginerii din intreaga lume au investit masiv in cercetarile avand ca scop comercializarea grafenului. Experimentele au demonstrat ca acest material poate avea multiple intrebuintari, de la accelerarea conexiunii la Internet, la fabricarea de baterii cu incarcare rapida.

Potrivit jurnalistilor de la Business Insider, grafenul poate asigura o conexiune de 100 de ori mai rapida. Totodata, acestia scriu ca "materialul minune" este de un milion de ori mai subtire decat hartia.

Grafenul a fost obtinut prin procedee mecanice in 2004 de catre un grup de cercetatori britanici de la Universitatea din Manchester. Grupul a fost condus de profesorul olandez Andre Geim. Geim si colaboratorul sau Konstantin Novoselov au primit premiul Nobel pentru Fizica in 2010.

Comisia Europeana (CE) a pariat la inceputul anului trecut 1 milion de euro pe grafen, aceasta fiind cea mai mare suma acordata vreodata de CE pentru finantarea unui proiect de cercetare, potrivit TechCrunch.

Executivul european spera ca acest proiect, care se intinde pe o perioada de zece ani, sa contribuie la transformarea Europei in succesoarea Silicon Valley, pe baza grafenului, desigur.

"Povestea grafenului arata ca inca mai exista lucruri uimitoare in stiinta", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#grafen descoperire Samsung, #material minune smartphone , #tehnologie