Planul de un miliard de dolari pentru ca robotii sa fie de partea noastra

Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 13:28
4214 citiri
Planul de un miliard de dolari pentru ca robotii sa fie de partea noastra
Foto: Arhiva Hepta.ro

Inteligenta artificiala va transforma radical lumea in care traim, iar Silicon Valley vrea sa se asigure ca robotii sunt de partea noastra.

Elon Musk, directorul Tesla si SpaceX, si alte nume importante din high-tech au anuntat de curand lansarea organizatiei non-profit de cercetare in domeniul inteligentei artificiale OpenAI.

Organizatia va fi condusa chiar de Musk, impreuna cu Sam Altman, fondatorul incubatorului de startup-uri Y Combinator, noteaza Quartz.

Initiativa este sustinuta de Reid Hoffman, fondatorul site-ului LinkedIn, de Jessica Livingston, un alt fondator al Y Combinator, si de Peter Thiel, cofondator al PayPal, dar si de companii precum Amazon Web Services, Infosys si Y Combinator. Investitia se ridica la 1 miliard de dolari, iar scopul este pastrarea umanitatii in centrul tuturor acestor eforturi.

Ideea infiintarii OpenAI s-a concretizat in ultimele luni, potrivit lui Sam Altman.

Grupul include cercetatori proeminenti de pe acest segment, inclusiv oameni care au lucrat cu seful departamentului Inteligenta Artificiala al Facebook.

"Am avut posibilitatea sa recrutam ceea ce eu cred ca este una dintre cele mai bune colectii de cercetatori din lume. Vom incepe si vom vedea cum functioneaza", a mai spus Altman.

Multe companii aloca fonduri insemnate pentru cercetare in inteligenta artificiala, de la firme din Silicon Valley precum Google si Facebook la Toyota, care a anuntat ca va cheltui 1 miliard de dolari pentru infiintarea unui institut dedicat.

Planurile Facebook pentru inteligenta artificiala

Toyota, investitie uriasa in inteligenta artificiala

Dezvoltarile din ultimii ani au creat nelinisti in aceeasi masura in care au adus optimism. Musk se afla printre cei care si-au exprimat in trecut ingrijorarea cu privire la modul in care se fac cercetari in domeniul inteligentei artificiale.

A trait cu un dolar pe zi, iar acum are o avere de aproape 12 miliarde - Povestea lui Elon Musk

Anterior, el a investit 10 milioane de dolari in Institutul pentru Viitorul Vietii, o alta organizatie non-profit al carei scop este de a se asigura ca inteligenta artificiala nu afecteaza umanitatea intr-un mod negativ.

In toamna anului 2014, Musk compara eforturile din domeniul inteligentei artificiale cu "invocarea demonului". Cu OpenAI, ideea este ca "daca ai de gand sa invoci ceva, asigura-te ca este bun", a afirmat seful Tesla, potrivit Bloomberg.

"Telul OpenAI este simplu - ce actiuni putem lua pentru a creste probabilitatea ca viitorul sa fie mai bun. Cu siguranta nu vrem sa avem surprize negative pe acest front", a spus Elon Musk.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Elon Musk inteligenta artificiala, #proiecte inteligenta artificiala , #tehnologie
Comentarii
Poza ucenic
ucenic
rank 2
Si ce va faceti daca se inventeaza robotii...