Ziare.com

Podul lui Apolodor din Damasc, refacut cu ajutorul unei holograme laser digitale

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 16:20

   

Podul lui Apolodor din Damasc, refacut cu ajutorul unei holograme laser digitale
Un tronson al celebrului Pod al lui Traian, construit peste Dunare de Apolodor din Damasc, intre localitatile Drobeta Turnu Severin si Kostol (Serbia), intre anii 103 si 105 d. Ch., va fi refacut cu ajutorul unei holograme laser digitale.

Coordonatorul proiectului, arheologul sarb Miomir Korac, a declarat, luni, ca podul va fi vizibil numai pe timpul noptii, datorita unei perdele de apa pulverizata de doua pompe, lunga de 50 metri, care va fi realizata de o instalatie speciala de proiectare a unor imagini tridimensionale cu laser.

"Ideea de reconstructie a hologramei Podului lui Traian apartine, din 2008, reprezentantilor primariilor din Drobeta Turnu Severin si Kladovo (Serbia)", a precizat Korac.

Valoarea proiectului respectiv se ridica la un milion de euro, suma asigurata din surse europene prin promovarea unor programe destinate dezvoltarii turismului.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4548 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte frumoasa initiativa

Recent s-au descoperit la Turnu Severin ruinele amfiteatrului care apare pe Columna lui Traian alaturi de podul lui Apolodor. Ministerul a alocat pt sapaturile arheologice suma de 5 000 (cinci mii ) lei asa ca specialistii nici macar nu au deschis santierul.

 

Exceptand unul dintre picioarele Podului, dinamitat de Nemti ca să

treacă cu navele in timpul unei secete hibernale, celelalte (parcă, peste 20) sunt si acum in Dunăre. Dacă tot nu-s in stare să facă altceva, n-ar fi exclus ca pe ele să proiecteze construirea autostrăzii care să conecteze A1 prin Craiova la Smederevo. P.S. Nu dati cu bolovani, că-i monument istoric, parcă Unesco, si-atunci or să fie nevoiti s-o facă pe langă.

Care Apolodor!? Care Damascus!?

Podul era acolo si deci nu l-a construit nenea Apolodor!?
Ce mamam lui proces verbal faceau vitejii dacii pe cind roamnii construiau o constructie mareata ca un pod solid peste dunare!? Te pomenesti ca era campionatul mondial de aruncari cu ciomagul la televizor si intreaga oasate daca urmareau evenimentul!!!
Atentie! Pe columna lui Traian NU exista nici macar o imagine microscopica a acestui edificiu maret! De ce oare!? simplu caci podul a fost acolo si a fost ars de catre daci caci d'aia a trecut armata romana pe un pod facut din...vase!
Ah! Sa nu uit! Negosierile dintre dacii si roamni s-au facut FARA TRADUCATOR!
hmmm! Ori dacii erau tari la limbi straine de le invatau de seara pina dimineata ori...latina era limba lor milenara si deci romanii au invatat latina de la daci!

 

Taine ascunse.

Marele Burebista trecea Dunarea cand poftea;nu cred ca o facea inotand ,deci podul din discutie exista.
Multe nu se vor a fi cunoscute.Dacii nu au fost incatusati niciodata,chiar prizonieri fiind,au fost priviti cu un amestec de teama si respect.

Intr-adevăr, se pare că migratorii in frunte cu Eneas care au supri

mat Etruscii si cultura lor (mult-adorata lupoaică fiind o operă Etruscă), n-au plecat din Troia, ci din Moesia, iar primul război Romano-Dac n-a fost unul de cucerire, ci de eliberare si de aceea, Romanii s-au obligat să le refacă Dacilor sistemul de apărare, inclusiv podul. Dacia se-ntindea si la Sud de Dunăre, iar podul a fost construit pe uscat si nu in batardouri, prin devierea Dunării, tăindu-se curba pe care o face pe teritoriul Serbiei. Pe de altă parte, cu peste o jumătate de mileniu inainte de cucerirea Romană, scrierile Dacilor erau predominant in "Latină", mărturii fiind inscriptionările de la Histria, "cercetătorilor" fiindu-le mai usor să ia de bună "propaganda" Romană. Deci, ... ?Platforma pentru solutionarea online a litigiilor