Povestea romanului care a prezis aparitia smartphone-urilor si preda in SUA: Americanii cred ca Romania e o tara saraca, corupta, dar cu oameni destepti

Duminica, 26 Februarie 2017, ora 08:10
20239 citiri
Povestea romanului care a prezis aparitia smartphone-urilor si preda in SUA: Americanii cred ca Romania e o tara saraca, corupta, dar cu oameni destepti
Foto: NJIT

Viata lui Cristian Borcea pare a fi definitia "visului american": de la un copil pasionat de tehnologie originar dintr-un mic oras din Romania, el a ajuns sa conduca departamentul de Computer Science din cadrul universitatii New Jersey Institute of Technology (NJIT) din SUA.

S-a nascut si a crescut in Slanic, Prahova. Ulterior, a facut liceul "I.L. Caragiale" din Ploiesti si apoi a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare la universitatea "Politehnica" in Bucuresti in 1996, dupa care s-a specializat cu un master la aceeasi facultate, a povestit Cristian Borcea pentru Ziare.com.

Intre 1996 si 1998, el a pus in practica cunostintele acumulate pe bancile scolii gratie faptului ca a lucrat la doua companii de IT din Romania, ca software engineer si administrator de sisteme/retele.

"Au fost job-uri bune", isi aminteste Cristian Borcea, dar s-a decis sa plece la doctorat in America din 2 motive:

  • (1) dupa o perioada in care a invatat multe lucruri noi la fiecare job, munca de zi cu zi devenise rutina si oarecum plictisitoare si simtea ca poate face lucruri mai interesante;
  • (2) salariile erau foarte mici
  • Munca si pasiunea lui au fost apreciate de cateva universitati americane, care l-au acceptat cu bursa, in sensul ca trebuia sa lucreze ca asistent universitar la un curs si pentru asta primea salariu. In acelasi timp, facultatea ii platea si cursurile la care era inscris.

    "In 1998 am mers la Rutgers University in New Jersey sa fac un Doctorat in Calculatoare. A fost o perioada frumoasa: am lucrat la proiecte interesante, am descoperit o tara noua si am avut un grup de prieteni buni. La vremea aia erau in jur de 12-15 romani la doctorat in aceeasi facultate si, la un moment dat, chiar am creat o asociatie a studentilor romani la Rutgers.

    In 2004 am terminat doctoratul si am aplicat la mai multe universitati pentru o pozitie de profesor. Am decis sa accept oferta de la NJIT - pe langa faptul ca-i o universitate buna, a contat si faptul ca e tot in New Jersey si la 20 de minute de condus sau mers cu trenul de New York/Manhattan", marturiseste profesorul.

    Proiectand viitorul

    Cristian Borcea isi petrece o mare parte din timpul sau inventand. Si nu orice: el a prezis de mult timp aparitia smartphone-urilor si asa-numitul Internet of Things.

    "In general, proiectele mele de cercetare sunt legate de mobile computing si senzori wireless. In teza mea de doctorat si in articolele publicate bazat pe cercetarea asta intre 2001 si 2004, am prezis oarecum aparitia telefoanelor inteligente (smart phones) sau a conceptului de Internet al Lucrurilor (Internet of Things) - ambele au aparut dupa ani buni.

    Deci pot spune ca am avut o contrbutie la dezvoltarea acestor tehnologii. Sigur, sunt multi oameni care lucreaza in domeniu si fiecare are o mica contributie. Dar ai o satisfactie personala chiar si cu o foarte mica contributie la progresul tehnologiei mondiale", explica profesorul.

    Recent, el a lucrat pe proiecte legate de aplicatii si protocoale pentru automobile.

    "Impreuna cu studentii mei am creat un sistem care permite soferilor sa evite drumurile congestionate si sa ajunga mult mai repede la destinatie. In acelasi timp, protejam informatia privata a soferilor (de exmplu, ruta, destinatia, sau viteza cu care merg) ", explica acesta.

    Alt proiect interesant la care a lucrat alaturi de studentii lui a fost sa demonstreze ca jocurile mobile sunt in general o alternativa mai buna de colectare a datelor despre mediul inconjurator de la utilizatori (mai exact de la telefoanele utilizatorilor) decat sa plateasca utilizatorii pentru datele acestea.

    "Un exemplu de date ar fi sa masuram calitatea semnalului WiFi in tot campusul unei universitati (in cladiri si afara). Asta poate ajuta universitatea sa imbunatateasca reteaua WiFi. Noi am demonstrat ca intr-o luna, am colectat mult mai multe date folosind un joc mobil decat daca am platit utilizatorii", spune Cristian Borcea.

    Cel mai recent proiect al sau este FaceDate, o aplicatie de intalniri online, care iti gaseste posibili parteneri in functie de trasaturile faciale pe care le preferi.

    Mai multe despre aceasta idee, dar si despre pericolele dezvoltarii tehnologiei in viteza a 4-a veti putea citi luni pe Ziare.com

    Ce stiu americanii despre Romania?

    Americanii nu stiu multe despre Romania, spune Cristian Borcea. "Am intalnit oameni educati care se mira ca romana nu e limba slava sau se intreaba daca numele Romania vine de la rromi (tigani) ", povesteste acesta. Stereotipul ca tot ce stiu despre Romania se rezuma la Nadia, Dracula si Ceausescu e destul de corect, in general, arata el.

    "Cei care stiu un pic mai mult ar rezuma cam asa situatia: una dintre cele mai sarace tari din UE, plina de coruptie, dar cu oameni destepti si natura frumoasa", explica Cristian Borcea.

    Am inteles care e opinia generala a americanilor despre tara noastra, dar ce parere are el despre societatea noastra?

    "Din punctul meu de vedere, viitorul Romaniei e strans legat de calitatea educatiei. Asta inseamna inclusiv educatie civica, democratica, si antreprenoriala nu doar educatie umanista, tehnica si stiintifica", puncteaza profesorul.

    L-am intrebat pe Cristian Borcea si ce ar vrea sa se schimba la poporul nostru. Raspunsul lui?

    "As vrea sa se schimbe mentalitatea ca e bine sa fii smecher si sa te descurci. Ar trebui inlocuita cu mai multa educatie (la orice varsta), mai multa munca, si respect pentru legi. As vrea ca oamenii sa inteleaga ca statul nu poate functiona bine fara o economie puternica si fara spirit civic. Oamenii ar trebui sa se planga mai putin, sa se uite la televizor mai putin, si in schimb sa se gandeasca ce pot face sa-si imbunatateasca viata. Si ca sa-l citez pe John F. Kennedy, poate ar trebui sa ne intrebam din cand in cand nu ce poate face statul/tara pentru noi, ci ce putem face noi pentru tara", sustine profesorul.

    In schimb, el puncteaza faptul ca romanii sunt inventivi, se adapteaza usor si sunt prietenosi - iar spiritul asta ar trebui sa ramana.

    Ce facem pentru educatie si cercetare?

    Cristian Borcea aminteste ca in toate universitatile mari din America, educatia si cercetarea merg mana in mana. S-au facut pasi in directia asta si in Romania, insa el sustine ca ar trebui investit mai mult in aceste domenii.

    Motivul? "Ca o tara sa se dezvolte, are nevoie de o economie puternica. Iar in ziua de azi, o economie puternica se bazeaza pe inovatii in tehnologie si stiinta care apoi sunt transferate in diverse industrii si servicii. Daca nu creezi nimic nou si te bazezi doar pe ideile altora, n-ai cum sa avansezi.

    In domeniul meu, calculatoare si tehnologia informatiei, e destul de usor sa vii cu idei noi si sa le implementezi. Romania ar putea, fara costuri mari, sa-si dezvolte semnificativ industria de IT. Potential uman exista", arata Cristian Borcea.

    Sfaturi pentru tineri

    Cristian Borcea crede ca marea majoritate a oamenilor prefera sa ramana in tara lor - dar doar daca au oportunitati pentru o viata buna. "La ora asta sunt oportunitati bune in industria de IT din Romania (si asta-i un motiv pentru care sunt mult mai putini romani care aleg sa mearga la doctorat in America, de exemplu). Pe de alta parte, pentru cineva care vrea sa aiba o cariera in cercetare, cred ca studiile la universitati mari din America sau Europa de Vest sunt necesare", considera profesorul.

    Dar ce sfaturi pentru tineri are Cristian Borcea?

    "In primul rand, sa-si identifice o pasiune si apoi sa urmeze o cariera in domeniul respectiv. E mult mai usor si mai placut sa lucrezi daca faci ceva ce-ti place. Sigur ca nu poti sa ignori total aspectul material, dar banii nu reprezinta totul in viata", sustine profesorul.

    El arata ca, in prezent, domenii majore in IT sunt: big data/data science, cybersecurity, mobile computing.

    "Insa sunt industrii intregi care se bazeaza in mare masura pe informatica si calculatoare. In America, ar fi: finante, asigurari, sanatate, industria de medicamente, industria auto din ce in ce mai mult, etc. De exemplu, multi dintre studentii nostri merg sa lucreze pe Wall Street la firme de finante si investitii", mentioneaza profesorul.

    De asemenea, iata ce abilitati tehnice in IT trebuie sa aiba cineva care termina facultatea:

    • bun programator in cateva limbaje de programare,
    • cunostinte bune de sisteme,
    • baze de date si retele,
    • cunostinte bune de probabilitati si statistica pe partea de matematica,
    • cunostintele de inteligenta artificiala, machine learning (algoritmi de invatare automata) si securitatea sistemelor de calculatoare sunt un plus.

    Foarte important pentru absolventi sunt si urmatoarele abilitati, potrivit lui Cristian Borcea:

    1. comunicare, atat scris cat si oral - e esential sa-ti poti exprima ideile clar si concis la locul de munca si in relatiile cu diversi colaboratori.
    2. management/business: chiar daca lucrezi pe aspecte tehnice e bine sa intelegi aspecte legate de business si management in organizatia ta. In plus, cand avansezi in cariere va trebui sa devii si manager.
    3. una sau doua limbi straine stiute bine - si in general cunostinte despre diverse tari si culturi.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
    Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
    Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
    Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
    Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
    Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
    #profesor roman universitate SUA, #profesor roman SUA, #roman prezis smartphoneuri , #tehnologie