Silicon Forest din Siberia: Replica Rusiei in cursa globala a tehnologiei

Sambata, 03 Decembrie 2016, ora 09:23
12637 citiri
Silicon Forest din Siberia: Replica Rusiei in cursa globala a tehnologiei
Foto: spacestructure.ru

Situat in inima padurii siberiene, la 30 de kilometri de orasul Novosibirsk, Akademgorodok, cunoscut si ca "Silicon Forest", este cu siguranta una dintre cele mai interesante replici ale Silicon Valley.

Cu 60 de ani in urma, in cadrul unui proiect gandit de matematicianul Mihail Lavrentiev si de Nikita Hrusciov, Uniunea Sovietica a incercat sa faca din Akademgorodok ("Orasul Academic") un ambitios avanpost stiintific. Inginerilor si cercetatorilor le-au fost oferite apartamente spatioase, mancare buna si oportunitatea de a lucra la proiecte radicale, departe de ochii iscoditori ai regimului de la Kremlin, scrie Bloomberg.

Rezultatele au fost impresionante, iar domenii variind de la fuziune nucleara la biotehnologie au fost atinse de un val de inovatii. La momentul sau de varf ca centru stiintific, locuiau aici 65.000 de cercetatori.

Cand Uniunea Sovietica s-a prabusit, la fel s-a intamplat si cu zidurile care tineau oamenii de stiinta in Akademgorodok. Cei mai buni dintre ei au plecat in Occident, intr-un masiv exod de creiere, iar orasul stiintific si-a pierdut vigoarea.

Nimic deosebit nu s-a mai intamplat aici pana in urma cu zece ani, cand guvernul rus si-a propus sa transforme Akademgorodok intr-un fel de paradis pentru start-up-uri.

Intors dintr-o vizita in India, tara orientata spre dezvoltare tehnologica, Vladimir Putin s-a hotarat sa faca din Akademgorodok noul centru de inovatie al Rusiei. Decizia a generat un amestec de investitii federale si private in valoare de aproximativ 1 miliard de dolari, scrie The Guardian.

Jurnalistul Ashlee Vance a vizitat de curand orasul pentru a vedea cum arata acest pariu al Kremlinului in 2016. Cu o adunare diversa de specialisti, cu restaurante neobisnuite si cu celebra banya de pe marginea lacului, este un nod de start-up-uri cu adevarat unic, ne arata Vance intr-un reportaj publicat pe site-ul Bloomberg.

Pe langa laboratoarele care continua sa functioneze in Akademgorodok, jurnalistul a gasit in inima orasului, in campusul Academpark (Parcul Academic Tehnologic din Novosibirsk), o noua generatie de ingineri.

Academpark, care este practic o cladire avangardista formata din doua turnuri inclinate unite printr-un pasaj cu podea din sticla, adaposteste 300 de companii din domenii extrem de variate, de la aplicatii pentru smartphone-uri si scanere RMN portabile, la nano-ceramica si grafica in miscare pentru industria americana de divertisment.

Una dintre companiile din Academpark este Tion, care produce filtre de aer pentru spitale. Tion este ceea ce Vance numeste un start-up siberian de succes si, potrivit CEO-ului si fondatorului companiei, Dmitry Trubitsyn, aceasta urmeaza sa ajunga in perioada urmatoare in casele locuitorilor din China cu un dispozitiv care masoara nivelul de poluare din aer.

Foto: captura Bloomberg

Deasupra intinderii nesfarsite de mesteceni si pini zboara uneori dronele companiei Optiplane, care isi are de asemenea resedinta in Academpark. Situatia unei companii de drone din Siberia este diferita de cea a unei companii similare din San Francisco.

Foto: captura Bloomberg

"Este o provocare sa lansezi un start-up care construieste drone in Rusia, ca urmare a constrangerilor legale, a mentalitatii clientilor", spune Kirill Yakovchenko, fondatorul si CEO-ul Optiplane.

Foto: Space Structure

Insa "drona Optiplane se ridica de la sol datorita inteligentei si pasiunii inginerilor companiei. Ramane de vazut ce vor aduce urmatorii 60 de ani pentru 'Padurea de Silicon'", incheie Vance.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Silicon Valley Siberia, #companii tehnologie Rusia , #tehnologie