Cum e folosita Inteligenta Artificiala pentru a face tratamentul pentru cancer mai eficient si mai ieftin

Sambata, 27 Octombrie 2018, ora 21:15
6197 citiri
Cum e folosita Inteligenta Artificiala pentru a face tratamentul pentru cancer mai eficient si mai ieftin
Foto: Arhiva Pixabay

Oncologia a evoluat foarte mult in ultimii ani, insa termenul "cancer" inca ne da fiori.

Cateva startup-uri din India incearca sa ajute pacientii sa lupte mai eficient cu aceasta boala cu ajutorul Inteligentei Artificiale (AI), potrivit Quartz.

In aceasta tara, situatia nu e prea roz, din doua motive principale: tratamentul pentru cancer este foarte scump, iar rata de supravietuire este mica.

Mai mult, exista o penurie de medici (0,21 la mia de locuitori) . Estimarile arata ca 2,25 de milioane de indieni sufera de cancer, dintr-o populatie de peste 1,3 miliarde, iar numai in primele noua luni din 2018 au murit 784.821 de pacienti.

Astfel, cateva startup-uri din India incearca sa foloseasca roboti, software-uri avansate si algoritmi de machine learning pentru a face tratamentul pentru cancer mai ieftin si mai precis.

De exemplu, cei de la SigTuple au dezvoltat o platforma bazata pe Inteligenta Artificiala ce foloseste analizele de sange, urina si sperma, precum si radiografiile la piept si scanarile de retina pentru a descoperi din timp celulele canceroase si precanceroase, prin identificarea unor tipare specifice. La randul lor, cei de la UE Lifesciences au realizat dispozitive bazate tot pe AI, ce sunt capabile sa inlocuiasca testele preliminare pentru depistarea cancerului, fara ca pacientul sa fie nevoit sa fie expus la radiatii.

"Aceste startup-uri dezvolta solutii si aparate pentru tratamentul de la firul ierbii", spune Leslie Joseph, analist la Forrester Research. "Odata ce sistemul este alimentat cu date relevante, atunci respectivele solutii vor fi mult mai ieftine", adauga acesta.

Cea mai raspandita forma de cancer

Cancerul la san este cea mai raspandita forma de cancer din India - 14% din totalul cazurilor inregistrate in aceasta tara. Din ianuarie 2018 si pana in prezent, aproape 162.500 de pacienti au primit acest diagnostic, dintre care 87.000 au murit.

In multe situatii, depistarea dintr-un stadiu incipient poate salva vieti. Iar startup-ul OncoStem se ocupa fix cu acest lucru.

Compania infiintata acum sapte ani a demonstrat ca Inteligenta Artificiala poate identifica acele semne care prevestesc aparitia cancerului mult mai bine decat un specialist. OncoStem, care a primit o noua runda de finantare in valoare de 6 milioane de dolari in septembrie, se axeaza pe gasirea unui tratament personalizat pentru pacientii cu cancer, in functie de nevoile persoanei si de natura tumorii.

Pana acum, startup-ul a realizat 300 de teste in peste 100 de spitale.

"Multe dintre testele folosite astazi pot detecta tumori la san, dar majoritatea dintre acestea se dovedesc a nu fi periculoase. Sistemul nostru, pe de alta parte, are capacitatea de a descoperi si analiza anormalitatile din tesutul respectiv, astfel ca poate identifica tumorile care pot deveni canceroase. Practic, tratam problema din fasa", explica Manjiri Bakre.

In plus, laboratorul companiei analizeaza istoricul medical al pacientilor, trece printr-o scanare realizata de AI si apoi ofera concluzii relevante medicilor.

In cautare de medicamente noi

Aventurandu-se mai departe de partea de diagnosticare, startup-ul Nirmai foloseste Inteligenta Artificiala pentru crearea unui plan de tratament si chiar pentru a descoperi medicamente noi.

"Tehnologia noastra nu doar ca face tratamentul mai ieftin, dar rezolva probleme legate si de deplasarea pacientilor, de penuria de specialisti, siguranta si acuratete - toate acestea fiind foarte importante", spune Nidhi Mathur, unul dintre co-fondatorii companiei.

Nirmai foloseste AI si algoritmi de machine learning pentru a procesa, analiza si interpreta imagistica, generand parametrii clinici care nu pot fi identificati de ochiul uman, astfel ca e capabil sa identifice cancerul la san foarte repede. Pana in septembrie 2018, prin sistemul companiei au trecut 4.000 de pacienti.

Acuratete si accesibilitate financiara

Unul dintre cele mai mari avantaje ale folosirii AI si algoritmilor de machine learning este ca aceste tehnologii sunt capabile sa analizeze o cantitate uriasa de informatii intr-un timp foarte scurt si cu o acuratete mare. Cand aceasta munca e facuta de oameni, atunci dureaza extrem de mult. In plus, interpretarea datelor nu se mai limiteaza la opinia unui singur expert.

"Cu siguranta ca tehnologia a facut tratamentul pentru cancer mai eficient si mai precis. Acum avem parte de o perspectiva mult mai larga asupra istoricului medical, dar si planuri de tratament pe care le putem accepta, refuza sau modifica", spune oncologul Naresh R. din Bengaluru.

In vreme ce Nirami si OncoStem se concentreaza pe cel mai des intalnite forme de cancer, exista alte firme din India care se ocupa cu altceva. AIndra Systems, de exemplu, se axeaza pe descoperirea cancerului de col uterin, folosind o tehnologie bazata pe Inteligenta Artificiala care reduce drastic costurile analizelor.

Pe de alta parte, Perfint Healthcare a realizat un sistem robotizat numit MAXIO, care ajuta medicii sa faca planuri de tratament personalizate pentru fiecare pacient in parte. Deja tehnologia lor a fost aprobata de autoritatile americane. Acum, scopul acestui startup este sa gaseasca noi metode de tratament non-invazive, pentru a inlocui chimioterapia.

E doar inceputul

Aceste inovatii din domeniul tratamentului cancerului din India, in baza AI si algoritmilor de machine learning, reprezinta doar inceputul. Odata dezvoltat, acest domeniu poate deveni dintr-un instrument de detectie si tratament un instrument de preventie, reducand astfel drastic cazurile de imbolnavire de cancer.

"Cu o populatie de peste un miliard de oameni, in India informatiile sunt raspandite de colo-colo. Daca acestea vor fi adunate intr-un singur sistem, atunci acuratetea va fi foarte aproape de 100%", explica Sarayu Natrajan, care isi face doctoratul la King's College in Londra.

Deci potentialul e mare si impactul va fi unul semnificativ, asa ca nu e de mirare ca giganti IT americani precum Google si IBM sunt actionari la aceste startup-uri indiene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#tehnologie tratament cancer, #companii tratament cancer, #tehnologii depistare cancer, #startupuri cancer , #tehnologie