Ziare.com

Tableta inlocuieste tabla. Invatamantul in era tehnologiei

de Camelia Sisea
Duminica, 08 Iunie 2014, ora 08:45

   

Tableta inlocuieste tabla. Invatamantul in era tehnologiei
Cele mai noi tehnologii promit sa imbunatateasca metodele de predare si sa le asigure tuturor copiilor acel tip de educatie personalizata la care aveau pana acum acces doar copiii din familii bogate.

Nu este cazul deocamdata in Romania, insa scoli din SUA, din mai multe tari europene nordice, dar si din America Latina si India au abandonat instrumente de predare precum carti, caiete sau tabla in favoarea unor dispozitive si produse software special dezvoltate de startup-urile din domeniu, iar reprezentantii unitatilor de invatamant spun ca functioneaza.

La capitolul minusuri, pe langa costurile ridicate ale unor astfel de produse, mai sunt si aspectele legate de protejarea datelor personale, care ii ingrijoreaza pe parinti.

Lectiile structurate sub forma unui joc, predate pe tablete, le permit copiilor sa progreseze in ritmul lor propriu si sa primeasca feedback instant la fiecare pas, scrie The Economist.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/ angajat. Afla mai multe AICI!

Fara tabla, creta si manuale: Cum vrea un liceu din Norvegia sa revolutioneze invatamantul

Atunci cand elevii lucreaza independent, profesorii se pot concentra pe instruire individuala. Datele obtinute pe masura ce elevii progreseaza sunt utilizate pentru a imbunatati atat programele software, cat si managementul clasei.

InfoMentor, o firma din Islanda care lucreaza cu scoli din mai multe tari europene, analizeaza datele pentru a vedea unde intampina dificultati elevii.

Profesorii pot vedea ce au invatat acestia si unde mai trebuie sa lucreze. Software-ul firmei islandeze a fost adoptat de o cincime din scolile primare din Suedia si de aproape toate scolile primare din Islanda.

Care sunt rezultatele

Catherine Luthman, director la o scoala din Kungsor, din Suedia, considera ca datorita acestei tehnici scoala sa a avansat de la calificativul de "saraca" la cel de "exceptionala", in doar trei ani, cu acelasi corp profesoral.

Desi cei care lucreaza in invatamant se tem de posibilitatea de a fi inlocuiti cu startup-uri din industria IT, The Economist subliniaza ca sunt putini cei care cred ca elevii sub 16 ani se pot descurca fara scoli si profesori. In plus, noile instrumente ii ajuta sa faca o treaba mai buna.

De asemenea, rezistenta din partea dascalilor a fost invinsa prin implicarea lor in conceperea produselor.

Pentru a se asigura ca spontaneitatea elevilor sau atentia lor nu vor fi afectate, tableta educationala Amplify, folosita in scolile din SUA, este prevazuta cu posibilitatea de a fi blocata atunci cand profesorul considera ca este necesar, astfel incat elevii sa isi ridice privirea si sa asculte.

Amplify este o tableta pe care a fost descarcata programa scolara pentru gimnaziu din cadrul initiativei Common Core State Standards din SUA, care specifica ce trebuie sa invete copiii din majoritatea statelor americane pana la varsta de 18 ani.

O astfel de tableta costa 199 de dolari/elev/an. The Economist noteaza ca, in SUA, scolile cheltuiesc oricum mult pe manuale si pe actualizarea echipamentelor IT.

Pe masura ce costurile scad, si tarile mai sarace au acces la noile metode de educatie.

Kuepa, cu sediul in Buenos Aires, furnizeaza deja cursuri in format digital pentru elevii din familii cu venituri medii din America Latina.

Tableta Aakash dezvoltata de Datawind, o firma infiintata de doi frati indieni in Canada, este prevazuta cu programa scolara de baza. Guvernul din India isi propune sa asigure fiecarui elev un dispozitiv similar.

Unul dintre principalele obstacole in calea adoptarii noilor tehnologii la scara larga il reprezinta ingrijorarile legate de intimitate.

In aprilie, inBloom, un proiect finantat de Gates Foundation si Carnegie Corporation, care avea ca scop utilizarea datelor personale ale elevilor pentru a dezvolta metode de predare personalizate, a fost abandonat ca urmare a opozitiei parintilor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2050 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In era tehnologiei ...inveti si ceva ...programare

...eventual aplicatii ...android, winPhones.
Profesori ...elevi studenti ...dusi cu pluta.
...cautati poate un ing. IT

Cariera tehnica UE-vest
...somn usor, vise placute
...

 

votul vostru tamp ...ma onoreaza

...

Comentariile tale ***** te "onoreaza" si mai si!

Bre, mai termina sa te dai mare bascula in IT-programming.
Pana si Windows-ul de pe care scrii acuj, l-au programat si niste romanasi la Microsoft (ca altfel nu ar fi aparut in veci, de la Win 7 incolo, l.romana pt desktop!).
Ia vezi tu mai bine cum se scrie prograMer acela, telighentule din gubernia lui Arbusto-jr.

IT ...pe ziare.com

X4 ...cat de *** poti sa fi sa primesti recomandari pt acest site ?
...Microsoft si romania
...nasa si vandJumare
... ...NU aveti simtul ridicol
...

La noi..

Profesorii ori nu s-ar descurca ori cu tehnologia ori ar preda in acelasi mod 99% teorie, se schimba doar tabla. Invatamantul ar trebui sa fie 70% practica-30% teorie, 70% propuneri, initiative, JOCURI(logice, matematice, chiar si de calculator - implicatii in programare si creativitate) si 30% structura de baza. Deci, la fel ca si in cazul celorlalte tari mentionate sa se poata imbunatati materia prin contributia elevilor si NEAPARAT acestia sa poata invata la pasul lor. Cand se merge mult prea lent cand prea repede, nu suntem toti construiti ca niste roboti sa procesam in aceeasi algoritmi. Cand Doamne ajuta se vor face lucrurile si in Romania.. ori nu apucam ori suntem batrani de-a binelea

 

Tableta inlocuieste tabla--

si Google creierul.

..................................Tableta!................

...fata mea de 15 ani acum este in clasa a 10-a si TOTUL este facut cu tableta si computerele de acasa.Este foarte placut pentru elevi si profesori. Fiecare elev a primit la inceput de an o tableta, care acum la terminarea anului a fost data inapoi. Nu vorbim aici de scoala particulara, ce de invatamint public! In Romania nu vad cum si cind aceste lucruri pot fi posibile! Chiar profesorii nu prea sint familiarizati cu PC-urile, iar o mare majoritate nici nu au un computer! Nu se poate construi o casa fara fundatie!...
viorel ratiu cincinnati oh usa

 

Chiar de tot, nu poate fi inlocuita tabla

-- asa cum nu vei putea in veci sa elimini cititul cartilor, iPod au ba!
Dar, sa nu stii in 2014 sa te folosesti de un PC/laptop sau de tableta, este ca si cum nu ai avea carnet de conducere in Vest: fara masina esti aproape paralizat, time is money.

Te asigur ca

Fata se va tampi garantat, iti calca pe urme.
Testul de imbe_cilitate este sa vezi daca acel copil are dragoste de citit. Nu Harry Potter sau alte sata_nisme ci literatura clasica.
Pariez ca fata ta nu poate citi ceva serios. Sa zicem din Vietile Sfintilor sau chiar Caragiale.
M-as bucura ca sa fiu gresit!

 

@ ratiu Multumesc, mi-ai confirmat supozitia

"sau sfintii tai pocaiti"
Bunul Dumnezeu sa te lumineze inainte sa dai coltzu'!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor