Tarile care comanda ploaia

Sambata, 30 Iulie 2016, ora 16:07
10294 citiri
Tarile care comanda ploaia
Foto: Arhiva Ziare.com

In China, ploaia vine la comanda. Beijingul cheltuieste 30 de milioane de dolari in aceasta vara pentru un proiect care presupune folosirea unor tehnici de modificare a vremii, ca parte a unei campanii mai vaste.

China a folosit astfel de tehnici incepand cu 2008, cand a avut a avut loc Olimpiada de la Beijing, scrie Business Insider.

Insa nu este singura tara care incearca sa controleze ploaia. Cel putin alte 52 de tari, printre care si Statele Unite, deruleaza in prezent programe de modificare a vremii, fata de 42 de tari in urma cu cinci ani, potrivit Organizatiei Meteorologice Mondiale.

Totul a inceput in anii '40, odata cu experimentele realizate de doi oameni de stiinta de la General Electric pe muntele Washington, "considerat cel mai furtunos munte din lume", si in New York. Dupa o serie de experimente, cei doi cercetatori au reusit sa produca ploaia folosind gloante cu iodura de argint. In 1948, au obtinut un brevet pentru aceasta tehnica, ce a fost numita "insamantarea norilor".

"Insamantare norilor", folosita de americani in Razboiului din Vietnam

Cateva decenii mai tarziu, armata americana a folosit-o pe campul de lupta. Intre 1967 si 1972, in timpul Razboiului din Vietnam, au fost cheltuite aproximativ 3 milioane de dolari pe an pentru programe de modificare a vremii, in scopul declansarii sezonului musonic, astfel incat sa fie create conditii dificile pentru soldatii inamici.

Marea problema cu programele de insamantare a norilor consta in faptul ca este dificil sa iti dai seama daca acestea au vreun rezultat sau nu, chiar si cu imbunatatirile cunoscute in prezent, spun oamenii de stiinta.

Cu toate acestea, tehnicile sunt folosite in intreaga lume in scopul combaterii efectelor schimbarilor climatice in ceea ce priveste temperaturile si precipitatiile.

De exemplu, in statul american California, care se confrunta de mai multi ani cu o seceta cumplita, sunt utilizate proiecte de insamantare a norilor pentru a creste productia de apa.

In China, Ministerul de Finante intentioneaza sa foloseasca aceasta tehnologie pentru a produce, pana in 2020, 60 de miliarde de metri cubi de ploaie in plus peste valorile obisnuite.

Anul trecut, statul indian Maharashtra, lovit de asemenea de seceta, a cheltuit 4,5 milioane de dolari pe tehnici de insamnatare a norilor.

Tehnologia nu este insa folosita doar pentru combaterea dezastrelor naturale sau a schimbarilor climatice. In luna mai, guvernul rus a alocat 1,3 milioane de dolari pentru un proiect menit sa impiedice ploaia de Ziua Internationala a Muncii.

Rusii au cheltuit milioane pentru a alunga ploaia pe 1 Mai

Astfel de proiecte implica o colaborare intre guvern si o companie privata cum este Weather Modification Incorporated, care are operatiuni in intreaga lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#tari comanda ploaie, #insamnatare nori, #tehnici producere ploaie , #tehnologie