Tehnologia unica in Romania care poate revolutiona explorarea zacamintelor

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 07:21
6887 citiri
Tehnologia unica in Romania care poate revolutiona explorarea zacamintelor
Foto: Facebook/Universitatea Babes-Bolyai

O microsonda electronica, ce ar putea revolutiona explorarea zacamintelor minerale, a fost achizitionata de facultatea de Geologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB).

Instrumentul este unic in Romania, iar profesorii din Cluj-Napoca il vor folosi la toate cercetarile pe care le au in derulare.

Pentru a afla mai multe detalii despre acest proiect, Ziare.com a stat de vorba cu Constantin Balica, de la Departamentul de Geologie al UBB.

"E un instrument performant, de foarte mare rezolutie, pana la un punct functioneaza pe principiul microscopului electronic de tip scanning. Insa in plus fata de acesta, poate masura si compozitia chimica a substantelor analizate", ne-a explicat profesorul.

El a mentionat ca microsonda electronica este unica in tara noastra si va fi folosita pentru a studia mineralele la un nivel de ordinul micronilor.

"Este ca si in domeniul medicinei sau biologiei celulare, stiintele geologice merg si ele tot in aceeasi directie: incercam sa aflam informatii din zone cat mai mici ale mineralelor. De exemplu, vrem sa stim in ce masura variaza compozitia chimica in interiorul unui mineral, pe domenii foarte mici si caror cauze naturale se datoreaza aceste modificari compozitionale. Cam lucruri de genul acesta facem la UBB", a adaugat profesorul.

El a mai precizat ca se intentioneaza sa fie folosit in toate proiectele care abordeaza proiectele mineorologice. "De fapt, are aplicatii in toata geologia, de la paleontologie la petrologie", a explicat Constantin Balica.

"Posibilitatile sunt nenumarate, dar pana la urma depinde foarte mult de disponibilitatea cercetatorilor si de creativitatea lor, pentru ca se pot gasi si alte domenii de aplicabilitate decat celelalte domenii clasice", a punctat profesorul.

Rolul comercial al microsondei

In afara de rolul important pe care il va juca pentru proiectele de cercetare, microsonda poate fi folosita si de catre companiile miniere.

Guvernul a mirosit potentialul economiei subterane: industria extractiva

Astfel, acest instrument ii poate ajuta pe administratorii firmelor care activeaza in domeniul geologic sau al exploatarilor minerale sa afle informatii de precizie extrem de mare. Microsonda i-ar putea scuti de cheltuieli foarte mari pentru a afla daca un proiect este viabil sau nu.

"Companiile care se ocupa cu explorarea in vederea exploatarii mineralelor, a zacamintelor, pot fi interesate de concentratii in anumite elemente, cum ar fi wolfram, arsen sau orice alt element chimic. Cu ajutorul acestor microsonde se pot masura concentratiile in elementele de interes, astfel incat companiile sa afle daca prezinta interes economic sau nu", ne-a spus Constantin Balica.

Cu alte cuvinte, companiile isi pot da seama mai repede si cu exactitate daca un anumit zacamant merita sa fie exploatat sau nu.

Finantarea

Microsonda a costat un milion de euro, iar o parte din finantare a venit din partea Guvernului, iar restul din fonduri europene.

De asemenea, ea face parte dintr-un proiect mai amplu, centrat pe modernizarea instrumentelor din universitati. Astfel, in cadrul acestuia au mai fost achizitionate microscoape electronice performante si secventatoare ADN pentru Facultate de Biologie, spectroscoape si RMN pentru Facultatea de Fizica, spectrometre de masa de inalta rezolutie pentru Facultatea de Chimie, dar si un tomograf de ultima generatie pentru cei de la Psihologie.

Proiectul se numeste RICI (Retea Integrata de Cercetare Interdisciplinara), a avut o valoare de 13 milioane de euro si a inceput in 2008.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#tehnologie explorare zacaminte, #tehnologie zacaminte Romania, #microsonda Universitatea Babes Bolyai , #tehnologie