Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tehnologii desprinse din scenarii SF folosite astazi in restaurante

Duminica, 05 Martie 2017, ora 21:44
10208 citiri
Tehnologii desprinse din scenarii SF folosite astazi in restaurante
Foto: captura YouTube

Mancare creata cu imprimante 3D si servita cu ajutorul dronelor, mese cu ecran tactil de pe care poti sa comanzi direct si care te lasa sa tragi cu ochiul la ce se intampla in bucatarie.

Desi suna ca o descriere a unui restaurant SF, aceste tehnologii exista deja in localuri din mai multe orase.

Mese cu touchscreen

Mesele cu touchscreen inlocuiesc meniurile clasice si o mare parte din munca chelnerilor in cateva restaurante.

Un exemplu de astfel de tehnologie sunt mesele-tableta dezvoltate de firma ucraineana Kodisoft, care le permit clientilor sa aleaga limba dorita pentru prezentarea meniului si afiseaza poze si informatii detaliate despre mancarea si bauturile disponibile.

Comanda este plasata tot prin intermediul mesei inteligente. Mesele sunt conectate intre ele, astfel incat clientii pot interactiona prin intermediul lor.

Tehnologia este folosita in restaurante din tari ca Ucraina, Rusia, Cipru si Emiratele Arabe Unite, conform site-ului companiei, dar un concept similar este intalnit si intr-un restaurant londonez.

In restaurantul Ebony din Dubai, mesele cu touchscreen sunt conectate la o camera video montata in bucatarie, iar oamenii pot urmari cum le este pregatita mancarea.

In cele din urma, comanda le este adusa de un chelner, nu neaparat uman.

Dronele chelner

In Singapore, care se confrunta cu un deficit de forta de munca in industria alimentatiei publice, o companie propune inlocuirea chelnerilor cu roboti zburatori.

Dronele autonome dezvoltate de Infinium Robotics suporta o incarcatura de pana la doua kilograme, adica echivalentul a doua halbe de bere, o pizza si doua pahare de vin, estimeaza BBC.

Aparatele zboara pe deasupra capetelor clientilor, pe un traseu stabilit de un program de calculator si se ghideaza cu ajutorul unor senzori plasati in restaurant.

Roller coastere pentru mancare

Daca dronele zburatoare in spatii inchise nu inspira inca prea multa incredere, exista si alta solutie pentru a servi mancarea cel putin la fel de spectaculos: roller coasterele.

Nu pentru oameni, ci pentru comenzi, care sunt trimise direct la masa clientilor prin intermediul unor piste cu bucle si spirale ametitoare. Astfel de dispozitive exista in restaurante din tari precum Emiratele Arabe Unite, Germania si Marea Britanie.

Imagini din cel mai mare restaurant cu roller coastere din lume, aflat in Abu Dhabi

Mancare 3D-printed

Cand arta culinara se intalneste cu tehnologia, principala atractie nu mai este mancarea, ci modul in care aceasta este creata. Food Ink este un concept de restaurant pop-up care serveste mancare realizata cu ajutorul imprimantelor 3D.

Restaurantul a fost deschis pentru prima data la Londra, iar compania din spatele lui anunta repetarea experientei in mai multe orase din intreaga lume.

Imprimantele folosesc ingrediente care pot fi utilizate sub forma de pasta, cum sunt hummusul si spuma de ciocolata, pentru a crea feluri de mancare impresionante din punct de vedere estetic.

Nu doar mancarea, ci tot ce tine de restaurant, de la tacamuri la piese de mobilier, este 3D-printed.

Poate o idee si mai buna pentru a utiliza tehnologia 3D in bucatarie au avut cei de la BeeHex, un start-up care a strans investitii in valoare de 1 milion de dolari pentru a lansa o imprimanta care poate face o pizza in doar sase minute (inclusiv timpul de coacere).

Clientii comanda prin intermediul unei aplicatii si pot opta pentru orice forma doresc, deoarece imprimanta este capabila sa copieze orice fisier. jpg, potrivit The Next Web.

Dronele curieri

Livrarile cu ajutorul dronelor se afla in discutie de ceva vreme, iar cateva companii importante analizeaza in prezent masura in care acest lucru este posibil.

Printre ele si aplicatia globala de comandat mancare Foodpanda, care deruleaza astfel de teste in Singapore si spera ca serviciul sa fie lansat la nivel national in urmatorii ani, scrie CNBC. Daca timpul de livrare este limitat de trafic in cazul livrarilor standard, compania vrea sa trimita orice comanda in mai putin de 30 de minute cu ajutorul dronelor.

De asemenea, drone zburatoare echipate cu burrito au putut fi vazute spre sfarsitul anului trecut si deasupra campusului Universitatii Virginia Tech din SUA, a relatat Bloomberg, ca parte a unui experiment desfasurat de Google si Chipotle.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#mese touchscreen, #drone restaurant, #livrare drone, #tehnologie restaurant , #tehnologie