Top tehnologii noi care vor schimba lumea

Marti, 07 Mai 2013, ora 12:41
8408 citiri
Top tehnologii noi care vor schimba lumea
Foto: bubblews.com

Nu exista indoiala ca secolul 20 a fost cel al marilor descoperiri stiintifice si tehnice, care au schimbat cursul istoriei.

Insa secolul 21 ar putea duce totul la un alt nivel, scrie CNBC, iar investitorii ar trebui sa fie atenti la oportunitatile din domeniul tehnologiei, pentru a vedea care piete vor inflori si care vor disparea cu totul.

In ultima decada am vazut cum magazinele iTunes au schimbat muzica, ducand-o in era digitala. De asemenea, succesul fulminant al smartphone-urilor si popularitatea retelelor sociale au modificat modul in care comunicam.

In acest context, specialistii de la Citigroup au analizat inovatiile care ne-ar putea schimba viata, in viitorul apropiat.

Imprimanta 3D

Imprimarea 3D, adica crearea obiectelor solide din modele digitale, inregistreaza un avans rapid. Imprimantele care pana nu demult costau 30.000 de dolari, acum au un pret de 10 ori mai mic si au potentialul de a rescrie regulile fabricarii la nivel mondial.

Astfel, in curand am putea renunta la uzinele clasice, iar productia ar putea deveni exclusiv locala, mai ales ca aceasta piata ar putea creste de la 1,7 miliarde de dolari in 2009 la 6,7 miliarde de dolari in 2016, conform unei estimari realizate de Wohlers Associates.

"Este o tehnologie foarte impresionanta, astfel ca nu vom mai avea nevoie de fabrici in China sau in Africa", a precizat James Ross, manager la compania americana Alliance Bernstein.

Tigara electronica

Tigarile electronice au luat un avant urias, in ultima perioada. Astfel, aceste produse dau clasa pana si unor mari producatori de tigarete clasice din lume, scrie CNBC, deoarece vanzarile au crescut cu o suta de milioane de dolari, ajungand la 500 milioane de dolari in 2012. In plus, potrivit analistilor, acestea se vor dubla in 2013.

"In urmatorii 10 ani, consumatorii de tigari electronice ii vor depasi pe cei care le folosesc pe cele clasice", a precizat Bonnie Herzog, de la firma de consultanta Wells Fargo.

Platile cu mobilul

Platile cu telefonul mobil pot include fie depozitarea banilor in portofelele electronice, fie realizarea unor tranzactii cu smartphone-ul sau cu tableta. Firma de cercetare din Canada IE Market Research preconizeaza ca vor fi realizate plati in valoare de un trilion de dolari pana in 2016.

Fracturarea hidraulica

Procesul prin care se extrag gazele de sist, fracturarea hidraulica, a condus la o adevarata revolutie in Statele Unite. Tehnologia a deblocat valoroase resurse petroliere si gazoase, impulsionand activitatea economica si creand o competitivitate intre companiile din acest domeniu.

In plus, a dus la ieftinirea preturilor la utilitati, conform sursei citate.

"Procesul de explorare prin aceasta metoda are potentialul de a ajunge la 100 miliarde de dolari pe an, in urmatoarea decada", spun cei de la Citigroup.

Renuntarea la benzina pentru gaz

Din cauza restrictiilor la petrol, Iranul a devenit lider in ceea ce priveste masinile care merg cu GPL, iar aceasta tendinta ar putea deveni una globala, in conditiile in care multe tari doresc scaderea emisiilor poluante, vor sa faca economie la combustibil si aspira la independenta energetica.

In plus, numarul masinilor care folosesc alternativa la carburantii clasici a crescut de la 50.000 in 2005 la aproape 2,9 milioane in 2011, conform celor de la Citigroup.

Adio televiziune prin cablu?

Televiziunea prin cablu este extrem de profitabila, insa exista cateva amenintari la orizont, avand in vedere ca unele companii de hardware din Statele Unite, precum Roku, ofera servicii video pe Internet, cu continut de pe Netflix, Hulu, Amazon Prime si YouTube.

Aceasta revolutie va aduce programele TV direct pe laptop, mobil sau tableta, pe langa cele pe care le poti gasi on-line, deci exista numai avantaje.

De exemplu, potrivit celor mai recente informatii publicate de Netflix, peste 2 milioane de clienti din SUA si un milion din alte tari s-au abonat la serviciile sale, in timp ce numarul abonatilor prin cablu a scazut in ultimele 18 luni.

Tehnologia cloud

Tehnologia cloud face valuri in ultima perioada, companiile intrecandu-se in oferte, pentru a atrage cat mai multi clienti.

Aceasta piata a inregistrat venituri de 22,9 miliarde de dolari in 2011, in crestere cu 30,9% fata de 2010, potrivit firmei de cercetare IDC, iar analistii se asteapta sa ajunga la 67,3 miliarde de dolari in 2016.

Energia solara

Panourile fotovoltaice cuceresc teren foarte rapid, mai ales datorita scaderii drastice a costurilor de productie, conform lui Simon Weeden, analist la Citigroup.

Investitile in acest domeniu vor ajunge la 1,3 trilioane pana in 2035, ceea ce reprezinta 13% din totalul banilor alocati pentru tehnologii generatoare de energie.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#tehnologii noi revolutionare, #tehnologii revolutionare, #tehnologii viitor , #tehnologie