Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Uimitorul birou al viitorului. Cum va fi la serviciu in 2030

Duminica, 28 Februarie 2016, ora 06:35
9730 citiri
Uimitorul birou al viitorului. Cum va fi la serviciu in 2030
Foto: YouTube/NTTDATAGlobal

Birourile de astazi sunt in mod evident diferite de cele de acum cateva decenii. Raportul femei-barbati s-a imbunatit, masinile de scris au fost inlocuite cu calculatoare si a fost adoptat la scara larga conceptul open space. In general, tehnologia a inghitit o mare parte dintre instrumentele de lucru de altadata.

Totusi, elementele de baza au ramas aceleasi: mese de scris cu scaune, cantine, sali de conferinte clasice etc.

Dar mediul in care lucram s-ar putea transforma radical in urmatorii 14 ani, daca le dam crezare expertilor - designeri, analisti, directori din domeniul imobiliar - chestionati de compania britanica Plusnet, scrie Inc.com.

Incredibila evolutie a unui birou, din 1980 si pana in prezent (Video)

Astfel, pana in 2030, parcarile vor fi pline de masini fara sofer - asa suna una dintre cele mai indraznete previziuni.

Apartinand in trecut domeniului stiintifico-fantastic, masinile autonome se dezvolta cu rapiditate, pe fondul competitiei acerbe la care s-au angajat nume mari din Silicon Valley, printre care Google, Tesla, Apple si Uber. Se vad nevoiti sa intre in cursa si constructorii auto consacrati.

Foto: captura Daily Mail

Vorbim totusi de un proces aflat in primele faze si raman in continuare de clarificat o multime de aspecte practice si de natura legislativa pana cand masinile fara sofer vor deveni modele de serie.

Urmand insa scenariul elaborat de specialistii citati de Plusnet, coboram din masina Google si ne indreptam spre intrarea in birou, unde vom fi intampinati de receptionista holograma.

Ideea nu este chiar atat de futurista, ea fiind deja pusa in practica de primaria din Brent, Marea Britanie, care a "angajat-o" ca receptionista pe holograma Shanice.

Foto: Twitter/Brent Council

Primaria a cheltuit 12.000 de lire sterline (peste 15.000 de euro) pentru achizitionarea hologramei, dar autoritatile au sustinut ca, in comparatie cu angajarea unei persoane reale, economiile sunt de 17.000 de lire, potrivit Independent.

In continuare, la birou ne vom aseza pe scaune complet ergonomice. Utilizand tehnologia biofeedback, acestea vor sti care este cea mai confortabila pozitie si se vor ajusta in mod automat.

In bucatarie, vom atinge manerul frigiderului biometric rotativ, care ne va identifica si se va roti astfel incat sa avem acces la mancarea noastra. O drona-tava ne va lua comanda pentru ceai, il va prepara si ni-l va servi.

Peretii isi vor schimba culoarea in functie de dorinta angajatilor. De asemenea, vor putea fi utilizati si ca ecrane uriase. In 2030, nu vor mai exista prize in birouri, totul fiind alimentat cu energie electrica wireless.

In plus, birourile vor fi prevazute cu spatii speciale pentru dormit, mai spun specialistii. Se presupune, astfel, ca angajatorii vor tine cont de numeroasele studii privind beneficiile unui pui de somn dupa-amiaza.

Toaletele vor fi prevazute cu o tehnologie care va permite evaluarea starii de sanatate a utilizatorului. Un astfel de dispozitiv a fost creat de Lucy Jung inca din 2012:

La cerere, "toaleta doctor" ofera un raport medical complet pe baza unei mostre de urina colectate din vas, explica Huffington Post.

In zece ani, interiorul birourilor va semana mai mult cu ceea ce este in afara lor, preconizeaza specialistii.

Foto: Office SnapShots

Pornind de la conceptul de "biofilie", ideea ca oamenii au un instinct natural de a se conecta cu natura, acest lucru inseamna mai multa lumina naturala, spatii de tip sera cu copaci si flori, totul pentru a crea un mediu relaxant si productiv.

Accesorii inteligente care ne vor imbunatati capacitatea de concentrare, intalniri de afaceri in realitatea virtuala, participarea la sedinte prin teleprezenta, toate acestea ar putea deveni comune in birouri peste cativa ani.

Descarca raportul complet in format PDF

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#birouri viitor, #tehnologie birouri, #masini fara sofer , #tehnologie