Ultima frontiera a inteligentei artificiale? Computerele invata sa asculte cu atentie

Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 10:30
9204 citiri
Ultima frontiera a inteligentei artificiale? Computerele invata sa asculte cu atentie
Foto: Pixabay

Computerele au ajuns deja mai bune decat oamenii cand vine vorba de recunoastere faciala, iar acum au inceput sa isi ascuta si auzul.

Cateva companii se concentreaza pe un aspect mai putin explorat al inteligentei artificiale: capacitatea masinilor de a recunoaste cu mare precizie orice sunet care se loveste de "urechile" lor de tinichea, de la zgomotul facut de o fereastra sparta cu o caramida, la plansul unui bebelus si latratul unui caine.

Intr-un hangar izolat fonic de pe o baza a Royal Air Force (RAF) situata la nord de Cambridge, in Marea Britanie, Chris Mitchell si colegii sai zdrobesc cu barosul mii ce bucati de sticla de diferite forme si marimi. Uneori folosesc cazmale, alteori le fac tandari cu vreo caramida. Totul pentru a-si invata computerele o lectie, scrie BBC.

Aceasta este ultima frontiera a inteligentei artificiale, sustine publicatia britanica. Mitchell este fondatorul start-up-ului Audio Analytic din Cambridge, care instruieste computerele sa faca diferenta intre sunetul produs atunci cand paharul pe care l-ai scapat din mana atinge podeaua si cel produs atunci cand fereastra casei tale este sparta de catre un posibil intrus.

Audio Analytic vrea sa invete computerele sa identifice cu exactitate sunete cat mai diverse, iar o astfel de tehnologie poate fi integrata in sisteme smart pentru locuinte, sporindu-le eficienta.

In ultimii ani, sistemele de inteligenta artificiala au inceput sa inteleaga lumea prin prisma "vazului" intr-o masura din ce in ce mai mare, reusind sa recunoasca anumite obiecte, in special fetele oamenilor, mai bine decat oamenii. Insa, cu exceptia tehnologiilor de recunoastere a vocii, care se afla in centrul unor servicii precum Siri (Apple), Google Home si Alexa (Amazon), recunoasterea sunetelor a fost un aspect mai putin avut in vedere de dezvoltatori.

Pentru cele mai multe masinarii, orice sunet din viata de zi cu zi face parte din zgomotul de fond. Startup-ul lui Mitchell vrea sa schimbe acest lucru, prin ceea ce el numeste "inteligenta artificiala audio".

Compania lui nu este singura care vrea sa exploreze aceasta ramura relativ noua a inteligentei artificiale.

Uberchor, cu sediul in Berlin, dezvolta un sistem de inteligenta artificiala care ii poate invata pe oameni sa cante la chitara, avertizandu-i atunci cand fac vreo greseala. Uberchord este una dintre companiile de inteligenta artificiala care lucreaza cu sunetul in care investesc studiourile Abbe Road, odinioara casa de discuri a trupei Beatles.

O alta companie, Cambridge Conusultants, a invatat un sistem de inteligenta artificiala sa recunoasca diferite tipuri de muzica de pian.

Insa Audio Analytics are un obiectiv mult mai ambitios: vrea sa creeze o baza de date cu toate sunetele. In momentul de fata, software-ul companiei poate identifica zgomotul facut atunci cand este sparta o fereastra, plansul bebelusilor, alarmele de incendiu si latratul cainilor.

In plus, lucreaza la un "detector de anomalii", care sa identifice sunetele care se diferentiaza de zgomotul de fond obisnuit, si intentioneaza sa adauge pe lista alarmele de masini si, pentru piata americana, focurile de arma.

"Devine absolut vital ca tehnologiile inteligente pentru locuinte sa detecteze si sa interpreteze o gama extinsa de sunete ambiante, pentru ca oamenii sa poata raspunda usor si prompt la ceea ce se intampla in casele lor atunci cand ei nu sunt acolo", spune Nina Bhatia, managing director la Hive, o companie de termostate si sisteme de iluminat smart.

Aceste sisteme iti pot trimite o alerta pe telefon, dar pot la fel de bine sa actioneze singure: pot aprinde automat luminile in cazul in care fereastra casei este sparta sau ii pot pune copilului un cantec de leagan atunci cand plange.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#inteligenta artificiala sunete, #locuinte smart , #tehnologie