Viata in campusul chinez comparat cu Silicon Valley (Galerie foto)

Duminica, 22 Mai 2016, ora 19:40
8819 citiri
Viata in campusul chinez comparat cu Silicon Valley (Galerie foto)
Foto: captura CNN

Campusul Huawei din orasul Shenzhen, China, s-a transformat in ultimii 20 de ani in versiunea locala a Silicon Valley din SUA.

Complexul se intinde pe o suprafata putin mai mare de 200 de hectare si gazduieste aproximativ 60.000 de angajati, relateaza jurnalistii de la CNN, care au avut rara ocazie de a realiza un reportaj aici.

Huawei este in prezent un jucator global in domeniul tehnologiei. Compania chineza produce echipamente de telecomunicatii, dar si dispozitive inteligente.

Campusul sau este urias. Frapeaza in primul rand aspectul foarte ingrijit al peluzelor, al arbustilor si al parcurilor, care domina peisajul.

Exista chiar si un mic lac, care gazduieste o familie de lebede negre importate din Australia.

Fondatorul companiei, Ren Zhengfei, arhitect si gradinar amator, a fost implicat indeaproape in dezvoltarea campusului. Isi petrece si el o parte din timp aici.

Spre deosebire de Silicon Valley, spatiile de relaxare nu par sa fie folosite in timpul programului. Cu exceptia pauzei de masa, campusul Huawei pare parasit.

Complexul include zece cantine, cateva restaurante, cladiri de apartamente pentru angajati, un hotel, un club sportiv cu piscina si o universitate, unde angajatii noi sustin un curs de familiarizare de trei luni.

Competitia este acerba pentru cei care vor sa lucreze aici. In fiecare an, Huawei primeste aproximativ 150.000 de CV-uri din partea noilor absolventi si angajeaza aproximativ 10.000 de oameni.

Xiong Zhitian are 26 de ani si lucreaza ca inginer electronist la Huawei. Tanarul locuieste in campus, intr-unul dintre cele 3.200 de apartamente ale companiei. Chiria este subventionata, iar el plateste doar aproximativ 160 de dolari pe luna. Insa nu poate locui aici decat doi ani.

Huawei a fost prima lui alegere dupa terminarea studiilor.

"Huawei este o companie cu o crestere rapida si cred ca ofera perspective uimitoare", spune tanarul.

Nici banii nu sunt de neglijat. Absolventii aflati la inceputul carierei castiga aproximativ 10.000 de yuani pe luna (1.530 de dolari), de doua sau de trei ori peste salariul mediu pentru aceeasi categorie de angajati in China.

Pe de alta parte, angajatii companiei chineze nu se bucura de beneficiile pentru care companiile din Silicon Valley sunt celebre. Pentru angajatii Google, mancarea, tunsorile, consultatiile medicale si chiar serviciile de spalatorie sunt gratuite. La Huawei, angajatii platesc pentru aproape orice, de la mancare la utilizarea clubului sportiv.

*Foto: captura CNN

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#campus Huawei, #Silicon Valley China , #tehnologie