Ce drepturi noi aduce directiva europeana clientilor din telecom

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 30 Mai 2011, ora 15:57
5605 citiri
Ce drepturi noi aduce directiva europeana clientilor din telecom
Foto: telecommunications.uslegal.com

Operatorii de telefonie mobila si fixa au trebuit, pana in data de 25 mai, sa transpuna in legislatia nationala, noile norme ale Comisiei Europene din domeniul comunicatiilor. Una dintre cele mai importante schimbari din legislatie se refera la portarea numarului de telefon intr-o singura zi, aceasta fiind si elementul care da bataie de cap operatorilor.

Clientilor operatorilor de telefonie si Internet vor trebui sa li se puna la dispozitie contracte in care sa se scrie clar toate detaliile legate de costurile si tarifele pe care le au. In plus, durata maxima initiala a unui contract nu poate depasi 24 de luni (parte care deja a fost implementata de companiile de telefonie). Dar, totodata, operatorii trebuie sa ofere clientilor si posibilitatea de a contracta un abonament pe maximum un an, se mai arata in deciziile luate de Comisia Europeana.

Contractele trebuie sa ofere informatii despre minimul calitatii serviciilor pe care le ofera, dar si informatii cu privire la despagubirile si rambursarile disponibile in caz de nerespectare a acestor niveluri minime. Una din prevederi se refera si la o mai buna protectie impotriva incalcarii securitatii datelor cu caracter personal si contra spam-urilor.

Ce spun operatorii

Noua Directiva Europeana nu aduce modificari majore in ceea ce priveste relatia contractuala intre utilizatorii finali si furnizorii de comunicatii electronice. O mare parte dintre aceste noi prevederi se regasesc deja in contractele incheiate de Vodafone, sunt de parere oficialii companiei.

Astfel, adoptarea acestei Directive in legislatia nationala nu va crea dificultati pentru Vodafone Romania sau pentru utilizatorii sai.

"Exista, intr-adevar, unele prevederi, cum ar fi cea referitoare la durata maxima a intervalului de portare, ce vor necesita o legislatie secundara detaliata, ce va fi emisa de catre ANCOM in baza noii legi nationale ce transpune aceasta directiva europena", au spus oficialii Vodafone Romania, pentru Ziare.com.

Daca cei de la Vodafone isi fac probleme legate de portabilitatea intr-o singura zi, oficialii Romtelecom se tem de costurile mari pe care le vor avea odata cu implementarea noii directive.

"Cand legea prin care se implementeaza in Romania cerintele UE va intra in vigoare, Romtelecom se va supune prevederilor acestora, chiar daca nivelul costurilor aferente implementarii cerintelor tehnice va fi unul considerabil", ne-au transmis oficalii Romtelecom.

Ceilalti doi jucatori de telefonie mobila nu au dorit sa comenteze noua Directiva Europeana.

Ce spun cifrele ANCOM

Dupa scaderea cu 4% a numarului total de utilizatori la telefonie mobila inregistrata in primul semestru al anului 2010, in a doua jumatate a anului numarul acestora a crescut cu 1%, pana la 24,6 milioane. Numarul de utilizatori prin intermediul cartelelor preplatite si numarul abonamentelor persoanelor juridice au inregistrat cresteri cu 2%, respectiv 0,1%, in timp ce numarul abonamentelor incheiate de persoane fizice a scazut cu 0,6%.

Potrivit cifrelor facute publice de arbitrul din telecom, traficul total de voce originat in retelele de telefonie mobila a continuat sa creasca pana la 26,5 miliarde de minute, insa cresterea de 4% este de aproape trei ori mai mica decat cresterea inregistrata in primul semestru al anului 2010.

Traficul de voce mediu lunar originat per cartela SIM "activa" a ajuns la 3 ore si 01min, in timp ce numarul mediu lunar de SMS-uri trimise se mentine la aceeasi valoare de 27 de SMS-uri. In acelasi timp, durata medie a unui apel in retelele de telefonie mobila a scazut cu 2 secunde, fiind de 2 minute si 12 secunde.

In segmentul telefoniei fixe, in a doua jumatate a anului 2010, s-au inregistrat scaderi pe linie, atat ale numarului de linii (-4%), numarului de abonati (-4%), cat si ale traficului total (-7%) si duratei medii a unui apel de voce (-2%). Numarul de linii instalate persoanelor fizice a inregistrat o rata de scadere dubla comparativ cu cea a numarului de linii instalate persoanelor juridice (-4%, comparativ cu -2%).

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#legislatie europeana, #comunicatii telefonie fixa mobila , #telecomunicatii