Comisarul UE pentru Justitie, apel privind interceptarile: Folositi pensetele, nu aspiratoarele

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 20:32
2378 citiri
Comisarul UE pentru Justitie, apel privind interceptarile: Folositi pensetele, nu aspiratoarele
Foto: Zeit.de

Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, le-a recomandat vineri guvernelor europene sa foloseasca "mai degraba pensetele decat aspiratoarele" in activitatile lor de interceptare a comunicatiilor populatiei.

Oficialul european a facut referire la anuntul recent al companiei Vodafone care a dezvaluit ca unele guverne se conecteaza la reteaua sa de telefonie pentru a asculta masiv convorbirile abonatilor.

Vodafone dezvaluie existenta unor cabluri secrete prin care sunt ascultate convorbirile

La conferinta de presa ce a urmat reuniunii ministrilor europeni de Justitie, Viviane Reding a subliniat necesitatea protejarii vietii private a cetatenilor si a cerut statelor sa fie selective in culegerea de informatii de la acestia.

"Pentru activitatea politiei este important sa avem reguli si sa folosim mai degraba pensetele decat aspiratoarele in activitatea de colectare a informatiilor personale", a recomandat ea, admitand totusi ca "problemele ce tin de securitatea nationala ies din acest cadru".

"In Uniunea Europeana, un judecator trebuie sa autorizeze accesul la datele personale ale cetatenilor, iar aceste reguli se aplica pe ansamblul Uniunii", a mai precizat comisarul european.

Mai devreme in aceeasi zi, compania britanica de telecomunicatii Vodafone a dezvaluit un raport inedit in care afirma ca unele guverne europene au acces direct la reteaua ei de telefonie si astfel pot intercepta convorbirile clientilor sai.

In document se subliniaza ca exista un mic numar de tari europene, ce nu sunt insa precizate, unde legea obliga operatorii de telecomunicatii sa instaleze cabluri de acces direct sau permite guvernelor sa faca acest lucru, fapt care permite monitorizarea in masa a convorbirilor si chiar localizarea celor care vorbesc la telefon. Insa in majoritatea tarilor europene, pentru a obtine date despre convorbirile telefonice autoritatile trebuie sa ceara ajutorul operatorului, care detine un control deplin asupra retelei sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Reding interceptari telefonice, #Reding Vodafone interceptari, #Vodafone interceptari telefonice , #telecomunicatii