Legea Big Brother, in vigoare. Vezi cine si cum te va urmari

Joi, 21 Iunie 2012, ora 07:37
10422 citiri
Legea Big Brother, in vigoare. Vezi cine si cum te va urmari
Foto: Arhiva

Legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, cunoscuta si sub denumirea de "Legea Big Brother", a intrat in vigoare, joi, 21 iunie.

Actul normativ prin care furnizorii de Internet si de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze, timp de sase luni, date legate de convorbirile telefonice si de e-mailurile clientilor, a fost promulgata pe 12 iunie de presedintele Traian Basescu.

In urmatoarele trei luni, Guvernul va trebui sa aprobe normele metodologice de aplicare a legii, iar furnizorii sunt obligati sa inceapa monitorizarea convorbirilor telefonice si e-mailurilor in maximum sase luni de la intrarea in vigoare a legii.

"Prezenta lege stabileste obligatia furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice si a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului de a retine anumite date generate sau prelucrate in cadrul activitatii lor pentru punerea acestora la dispozitia organelor de urmarire penala, instantelor de judecata si organelor de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale in scopul utilizarii lor in cadrul activitatilor de prevenire, de cercetare, de descoperire si de urmarire penala a infractiunilor grave sau pentru rezolvarea cauzelor cu persoane disparute ori pentru punerea in executare a unui mandat de arestare sau de executare a pedepsei", se precizeaza in textul legii.

Astfel, furnizorii de telefonie fixa si mobila vor retine date precum numarul de telefon, numele, dar si adresa persoanei care efectueaza apelul, abonat sau utilizator inregistrat, precum si numarul persoanei apelate sau catre care a fost redirectionat un apel, data si ora initierii si a incheierii comunicarii. Totodata, sunt monitorizate sms-urile si mesageria vocala.

De asemenea, furnizorii de servicii de Internet vor retine numele si adresa utilizatorului, data si ora conectarii si a deconectarii de la Internet, adresa IP, data si ora conectarii si a deconectarii de la serviciul de e-mail sau de telefonie prin Internet.

Porivit art. 1 din lege, prevederile "se aplica datelor generate sau prelucrate ca urmare a unei comunicatii ori a unui serviciu de comunicatii si nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiilor consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice, in aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedura penala, precum si cele ale legilor speciale in materie."

Cu alte cuvinte, nu poate fi interceptat sau stocat continutul convorbirilor, sms-urilor sau e-mailurilor si nu pot fi stocate informatiile consultate in timpul utilizarii Internetului.

Procurorii au acces la aceste date doar cu aprobarea judecatorului.

Informatiile retinute pot fi trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave, in termen de 48 de ore sau cel mult in 5 zile.

Amenzile pentru nerespectarea obligatiilor sunt cuprinse intre 2.500 de lei si 500.000 de lei.

Adoptata initial de Parlament in 2008, legea privind prelucrarea si stocarea datelor cu caracter personal a fost declarata neconstitutionala, in 2009, de catre Curtea Constitutionala.

Ulterior, Valerian Vreme, fost ministru Comunicatiilor, si democrat-liberalul Adrian Badulescu, ofiter al Serviciului Roman de Informatii in perioada 1992 - 2002, au readus in Parlament acelasi proiect de lege, la inceputul lunii noiembrie 2011. Respinsa de Senat, legea a fost aprobata pe 22 mai de Camera Deputatilor, forul decizional.

"Legea Big Brother" transpune in legislatia nationala Directiva europeana 2006/24/CE. Ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, avertiza, in urma cu o luna, ca Romania risca amenzi de peste 30.000 de euro pe zi daca nu va adopta cat mai repede legea, Comisia Europeana deschizand procedura de infringement.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#lege Big Brother vigoare, #monitorizare conversatii, #monitorizare internet, #Big Brother monitorizare telefon , #telecomunicatii