Tarifele de interconectare pentru retelele fixe vor scadea de la 1 iulie

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 19:07
1298 citiri
Tarifele de interconectare pentru retelele fixe vor scadea de la 1 iulie
Foto: reclamapetelefon.ro

Tarifele de interconectare percepute de operatorii retelelor fixe de telefonie vor scadea cu 18% de la 1 iulie, pana la nivelul de 0,67 eurocenti/minut.

Aceasta este cea de-a doua etapa de scadere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare, in vederea terminarii apelurilor in retelele de telefonie fixa, dupa cea din martie 2012, cand tarifele au scazut cu 15,5%, potrivit Autoritatii Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Tarifele au fost reglementate in urma analizei de piata realizate de ANCOM in anul 2011, din care a rezultat ca toti cei 51 de furnizori de servicii de acces la o retea publica de telefonie fixa activi la acel moment pe piata din Romania detineau putere semnificativa pe piata de gros a terminarii apelurilor in propriile retele.

ANCOM a impus tuturor acestor furnizori obligatia de a respecta anumite plafoane maxime pentru tarifele serviciilor de interconectare, in vederea terminarii apelurilor provenite de la alti operatori in retelele proprii.

"In afara obligatiei de scadere a tarifelor de interconectare, ANCOM a impus in sarcina celor 51 de furnizori si obligatia de transparenta, obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, obligatia de nediscriminare si obligatia de control al tarifelor", se mai spune in comunicat.

Numarul de posturi telefonice fixe din Romania era la sfarsitul anului 2011 de 4,69 milioane, in crestere cu 4% fata de anul 2010, aceeasi crestere procentuala fiind inregistrata si de numarul de abonati, care se ridica la 4,04 milioane.

Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii era de 54%, in timp ce volumul de trafic realizat de catre utilizatorii finali prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a fost de 6 miliarde de minute in 2011.

Potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori, piata de comunicatii electronice a inregistrat in anul 2011 valoarea de 3,5 miliarde euro (14,8 miliarde lei).

Veniturile obtinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de catre operatorii de telefonie mobila din Romania in aceasta perioada au atins suma de 0,47 miliarde euro (1,97 miliarde lei), reprezentand 13,3% din valoarea pietei de comunicatii electronice, in timp ce operatorii de telefonie fixa au obtinut 0,05 miliarde euro (0,23 miliarde lei) din serviciile de terminare a apelurilor, reprezentand 1,5% din valoarea pietei de comunicatii electronice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#tarife retele fixe telefonie, #tarife telefonie fixa, #tarife interconectare telefonie fixa, #pret telefonie fixa , #telecomunicatii