2011 - anul in care vom putea plati cumparaturile cu telefonul

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 18:03
1992 citiri
2011 - anul in care vom putea plati cumparaturile cu telefonul
Foto: themobilefanatics.com

Microsoft lucreaza la o versiune a sistemului de operare Windows Mobile care va permite utilizatorilor sa achizitioneze diferite produse doar prin "fluturarea" telefonului in fata unui dispozitiv de scanare. Este vorba de tehnologia NFC (near field communication - suprafata apropiata de comunicare).

Compania condusa de Steve Ballmer planuieste sa includa tehnologia de plata de pe mobil in cele mai noi versiuni ale Windows Mobile 7, intr-un efort de a suprima avansul luat de sistemul de operare al Google, potrivit Business Week. Primele smartphone-uri de acest gen vor aparea pana la finele anului in curs.

Microsoft colaboreaza intens cu o multime de producatori de software, dorind sa beneficieze cat mai mult de pe urma cererii de servicii "la purtator". Platile cu telefonul ar putea fi folosite, in 2014, in peste 245 de miliarde de tranzactii, in conditiile in care, anul trecut, acestea ajunsesera la un numar de 32 de miliarde, potrivit unui studiu realizat de Gartner Inc.

Presiunea cea mai mare pentru aceste lucrari cade pe directorul executiv al Microsoft, Steve Ballmer, care trebuie sa recastige cota de piata pe care a pierdut-o in fata Apple, creatorul cunoscutului gadget iPhone.

Telefoanele Microsoft, care vor avea noul software NFC, vor putea comunica wireless cu obiectele din apropiere. Tehnologia NFC permite plati si, de asemenea, permite consumatorilor sa utilizeze telefonul pentru alte sarcini, precum cupoanele de reducere sau puncte de loialitate de la comerciantii locali.

Concurenta s-a miscat deja mai repede

Google a introdus acest sofware in sistemul sau de operare, Android, inca din decembrie. Cat despre Apple, se spune ca aceasta companie, aflata intr-un oarecare soc dupa vestile legate de Steve Jobs, deja lucreaza la introducerea tehnologiei NFC in noile smartphone-uri. Astfel de zvonuri aparusera inca din ianuarie.

Tehnologia NFC este cruciala pentru eforturile Microsoft de a-si redobandi cota de piata pierduta. Potrivit unui studiu publicat de IDC, piata de telefonie mobila ar putea creste, in acest an, cu aproape 50%, dupa ce s-a estimat ca, in 2011, se vor vinde aproximativ 450 de milioane de smartphone-uri, in comparatie cu peste 300 milioane, in 2010.

Android este vazut ca lider de piata in 2010, cu o cota de 39,5%, urmat de Apple OS - 15,7% si de RIM (Research In Motion - sistemul de pe BlackBerry) cu 14,9%. Windows Mobile 7 nu are decat o cota de piata de 5,5%. Compania condusa de Steve Ballmer ar putea primi un ajutor nesperat (care merge in ambele parti) de la Nokia, cu care tocmai a incheiat un parteneriat prin care telefoanele finlandeze sa fie dotate cu sistemul de operare al Microsoft.

Cu toate acestea, oficialii Nokia au declarat ca, in acest an, noile lor telefoane vor avea incluse in sistemul de operare Symbian tehnologia NFC. Microsoft detine 14 brevete de afiliere NFC, cel mai recent dintre ele fiind aprobat acum o saptamana, la 22 martie, potrivit Oficiului de Patentare al SUA.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#telefoane mobile, #NFC Microsoft Apple, #Nokia BlackBerry smartphone , #telefoane mobile