CCR raspunde celor care i-au contestat decizia: De ce nu vrea cartele prepay doar cu buletinul

Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 20:24
5484 citiri
CCR raspunde celor care i-au contestat decizia: De ce nu vrea cartele prepay doar cu buletinul
Foto: Arhiva

CC precizeaza, referitor la deciziile de neconstitutionalitate luate pentru Legea "Big-Brother" si cea a cartelelor prepay, ca putine state europene au reglementat obligatia identificarii utilizatorilor de astfel de cartele si ca eficacitatea acestei masuri, a constatat CE, nu a fost dovedita.

"Putine state europene au reglementat obligatia identificarii utilizatorilor de cartele preplatite (doar sase) si au sustinut optiunea adoptarii de masuri la nivelul UE pentru inregistrarea obligatorie a identitatii utilizatorilor de servicii preplatite, insa Comisia Europeana a constatat ca eficacitatea acestor masuri nationale nu a fost dovedita, astfel ca, in general, Comisia nu a fost convinsa de necesitatea de a actiona in acest domeniu la nivelul UE", arata plenul Curtii Constitutionale, in urma reactiilor privind legea cunoscuta ca "Big-Brother" si legea cartelelor prepay.

CCR a respins cartelele prepay cu buletinul - SRI: Consecinte grave asupra securitatii nationale

CC prezinta, in acelasi punct de vedere, mecanismul prin care a luat deciziile de neconstitutionalitate, detaliat in contextul legislatiei europene.

Astfel, Curtea precizeaza mai intai ca la nivelul Uniunii Europene a fost adoptata, in 2006, Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 martie 2006 privind pastrarea datelor generate sau prelucrate in legatura cu furnizarea serviciilor de comunicatii electronice accesibile publicului sau de retele de comunicatii publice si de modificare a Directivei 2002/58/CE.

In 2008, Directiva a fost transpusa in legislatia nationala prin Legea nr. 298/2008. "In urma efectuarii controlului de constitutionalitate, legea a fost declarata neconstitutionala prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 1258 din 8 octombrie 2009, (...) pe motivul incalcarii drepturilor fundamentale referitoare la viata intima, familiala si privata si la secretul corespondentei, precum si libertatii de exprimare", arata sursa citata.

Seful comisiei SRI: Suspectii de terorism iau cartele cu numar de Romania cu sacosa

A doua transpunere a Directivei 2006/24/CE in legislatia nationala a fost realizata in 2012, prin Legea nr. 82/2012, cunoscuta ca legea "Big Brother", care, potrivit CC, "a consacrat solutii identice celor reglementate prin legea anterioara, ignorand considerentele si dispozitivul Deciziei Curtii Constitutionale nr.1258 din 8 octombrie 2009".

In 2014, continua CC, Directiva 2006/24/CE a fost declarata nevalida prin Hotararea din 8 aprilie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). "Prin hotararea pronuntata, instanta europeana a constatat ca directiva analizata incalca dispozitiile art.7, art.8 si art.52 alin. (2) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, privind dreptul la respectarea vietii private si protectia datelor cu caracter personal", arata Curtea.

Ulterior, in urma sesizarii CC de catre doua instante judecatoresti care au ridicat din oficiu exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr. 82/2012, prin Decizia nr. 440 din 8 iulie 2014, Curtea a constatat neconstitutionalitatea legii interne.

Aceasta solutie, precizeaza CC, a fost intemeiata, in principal, pe doua argumente: 1. prin invalidarea Directivei 2006/24/CE de catre C.J.U.E., legea interna a ramas fara fundament legal la nivelul dreptului european; 2. in procesul de legiferare, legiuitorul intern nu a respectat solutia si considerentele Deciziei Curtii Constitutionale nr.1258 din 8 octombrie 2009, astfel ca drepturile fundamentale referitoare la viata intima, familiala si privata si la secretul corespondentei, precum si libertatii de exprimare au ramas in continuare afectate prin actul normativ.

CCR: Legea cartelelor prepay doar cu buletinul e neconstitutionala

"Mentionam ca si alte Curti Constitutionale sau Curti Supreme europene au declarat deja neconstitutionale legile nationale in materia retinerii datelor, in aceasta situatie aflandu-se Germania, Austria, Cehia sau Bulgaria, sesizari cu acelasi obiect aflandu-se pe rolul instantelor constitutionale din alte state", subliniaza, in acelasi context, CC.

Pe de alta parte, arata Curtea, asa cum reiese din motivarea deciziei prin care s-a constatat neconstitutionalitatea Legii nr. 82/2012, CC nu a declarat neconstitutionale operatiunile de retinere si stocare a datelor, in sine, ci doar faptul ca accesul la aceste date si utilizarea lor nu sunt insotite de garantiile necesare care sa asigure ocrotirea drepturilor fundamentale mentionate mai sus, in special faptul ca organele cu atributii in domeniul securitatii nationale au acces la aceste date fara autorizarea judecatorului.

Interceptarea comunicatiilor si localizarea sau urmarirea prin mijloace tehnice, constitutionale

De asemenea, Curtea Constitutionala precizeaza ca nu a declarat neconstitutionale "celelalte metode speciale de supraveghere sau de cercetare prevazute in legislatia penala sau in legile privind securitatea nationala, acestea ramanand la dispozitia organelor statului in vederea contracararii fenomenului infractional sau a terorismului".

"Astfel de metode sunt, de exemplu, cele privind interceptarea comunicatiilor ori a oricarui tip de comunicare la distanta sau localizarea sau urmarirea prin mijloace tehnice, care pot fi utilizate in conditiile autorizarii lor de catre judecatorul de drepturi si libertati", explica aceeasi sursa.

Pe de alta parte, potrivit CC, legea cartelelor prepay reglementa, ca un element de noutate in legislatia romaneasca, obligativitatea inregistrarii datelor utilizatorilor cartelelor preplatite si a celor conectati la Internet, astfel ca declararea neconstitutionalitatii acesteia nu opereaza nicio modificare sub aspectul mijloacelor tehnice de cercetare si investigare de care organele statului dispun in acest moment.

Curtea Constitutionala (CC) a decis, in 8 iulie, ca Legea 82/2012, cunoscuta ca legea "Big Brother", este neconstitutionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#identificare cartele prepay Europa, #CC cartele prepay legislatie, #legea Big Brothe neconstitutionala , #telefoane mobile