Va temeti de efectele radiatiilor electromagnetice asupra sanatatii? - Sondaj Ziare.com

Marti, 05 Februarie 2013, ora 14:58
15895 citiri
Va temeti de efectele radiatiilor electromagnetice asupra sanatatii? - Sondaj Ziare.com
Foto: 01net.com

Odata cu sosirea sistemului 4G, care ofera Internet mobil de mare viteza, radiatiile electromagnetice revin in prim-plan. Ele sunt invizibile, neauzite, inodore. Si totusi, sunt peste tot. Fac parte din cotidianul nostru.

Mobilul, reteaua Wi-Fi, radioul, antenele releu, instrumentele high-tech - emit ele radiatii electromagnetice ce pun in pericol sanatatea noastra? Sau sunt inofensive?

Foarte multi adolescenti au auzit de riscurile sanitare legate de undele emise de telefoanele mobile, dar putini dintre ei inteleg sa se protejeze cu adevarat, scrie 01net.

75% din adolescenti dorm cu telefonul mobil deschis

Rezultatele unui studiu recent efectuat in Franta arata ca 75% dintre adolescenti dorm cu mobilul sub ureche sau pe noptiera. Altii il tin in buzunar pe tot parcursul zilei, fetele chiar si in sutiene.

Chestionarul a fost realizat pe 600 de elevi din Provence-Alpes-Cote d'Azur, cu varste intre 14-20 de ani, care au participat la o campanie desfasurata pentru a urmari efectele utilizarii telefonului mobil asupra sanatatii.

S-a constatat, fara niciun fel de surpriza, ca mobilul este folosit pentru 75% din chestionati inaintea varstei de 14 ani, ba chiar inaintea celei de 10 ani, pentru un sfert dintre ei.

Marea majoritate (85%) prefera mesajele, dar 42% dintre ei petrec mai mult de o jumatate de ora pe zi vorbind la telefon.

Tot in studiul pomenit, elevii au precizat ca nu stiu cum sa se protejeze. 58% au inteles ca nu trebuie sa-l pastreze cu sine, 44% ca nu trebuie sa doarma cu el deschis alaturi, iar doar 15% cunosteau sistemul hands-free.

Pe site-ul sau, Agentia Nationala de Securitate Sanitara din Franta(ANES) tine sa sublinieze ca, chiar daca nu a existat nicio dovada stiintifica, "intrebari cu privire la eventualele efecte ale undelor emise de mobil pe termen lung subzista".

De aceea, se recomanda indepartarea lui de zonele sensibile ale corpului, folosirea unui hands-free, precum si evitarea folosirii telefonului in timpul deplasarilor cu viteza mare, in automobil.

Riscurile legate de expunerea la radiatiile electromagnetice

Potrivit unui raport al grupului de cercetatori denumit BioInitiative, mobilele, telefoanele fara fir (Dect), retelele Wi-Fi, Wimax, laptopurile, televizoarele, prin radiatiile emise expun oamenii la cancere cerebrale, scaderea fertilitatii, cresterea autismului etc.

Documentul este o compilatie a 1.800 de studii stiintifice realizate pe o durata de 5 ani.

Concluzia: "dovezile riscurilor asupra sanatatii s-au multiplicat considerabil din 2007", cand a fost publicat ultimul raport oficial de genul acesta, BioInitiative.

Dupa document, undele electromagnetice ar trebui clasificate ca fiind cancerigene, iar pragul de expunere revizuit in totalitate.

Mai mult, aceste tehnologii ar favoriza dezvoltarea tumorilor cerebrale maligne (glioamele), leucemiilor si a cancerelor de san.

De asemenea, ele altereaza dezvoltarea cerebrala a fetusilor si nou-nascutilor, favorizeaza sindromul Alzheimer, altereaza fertilitatea masculina (ADN-ul spermatozoizilor), prin intermediul, de exemplu, telefoanelor mobile tinute la curea sau a laptopurilor pe genunchi.

Studiul mai arata ca aceste tehnologii ar avea un impact si asupra dezvoltarii autismului.

Ce spune Federatia Franceza de Telecomunicatii (FFT)

FFT sustine ca toate rapoartele recente ale Agentiei Nationale de Securitate Sanitara se bazeaza pe aceleasi studii stiintifice si trag aceleasi concluzii. Adica, nu exista dovada unui risc sanitar.

Reamintim ca ANSES estima in 2009 ca datele nu indica efecte pe termen scurt, nici pe termen lung.

Raportul trebuie citit, insa, cu prudenta, cred specialistii francezi. "El nu corespunde unei expertize colective, iar Agentia Nationala ar trebui sa publice un alt bilant asupra riscului radiatiilor electromagnetice, pana in iunie 2013", potrivit FFT.

Pozitia Guvernulului

Acesta a preferat sa manifeste o atitudine prudenta. Intr-o brosura din iulie 2012, recomanda adoptarea unor "gesturi simple" pentru a reduce expunerea, cum ar fi utilizarea unui hands-free.

Grupul ecologist al Adunarii Nationale din Franta

Grupul a depus pe 12 decembrie 2012 un proiect de lege vizand reducerea riscurilor legate de undele radio ce trebuia supus examinarii spre sfarsitul anului, apoi pe 31 ianuarie 2013.

Printre altele, se cereau: reglementari mai stricte a retelei Wi-Fi, a antenelor releu a caror putere ar trebui scazuta, recunoasterea electrosensibilitatii si lansarea unei campanii de prevenire.

Dezbaterea este departe de a lua sfarsit, in Franta, si departe de a incepe, in Romania.

Academia Nationala de Medicina critica proiectul

Facand referire la studiile realizate pe tema radiatiilor electromagnetice, profesorul Andre Aurengo, intr-un interviu pentru 01net explica: "evaluarea unui risc sanitar este un demers cunoscut. Intr-o expertiza colectiva, cum e cea a ANSES, e vorba de a verifica validitatea diferitelor rezultate stiintifice obtinute, de a compara experientele si de a nu retine decat studii serioase".

"Este, daca vreti, o problema de legitimitate. In cine sa crezi? In Agentia Nationala de Securitate franceza sau in Cindy Sage, coeditor al raportului BioInitiative, care vinde, de altfel, dispozitive de protectie impotriva radiatiilor", adauga profesorul academician Aurengo.

Cat despre cercetarea stiintifica, aceasta are inca usile deschise. Orice studiu sau lege trebuie fondata pe explicatii stintifice si reglementari.

Si, voi, ce parere aveti? Cine are dreptate? Cunoasteti cazuri concrete, alte studii care dovedesc ca sunt/nu sunt periculoase undele electromagnetice?

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot. Va temeti de efectele radiatiilor electromagnetice asupra sanatatii?

Sondajul este disponibil si pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#radiatii electromagnetice, #radiatii retea 4G, #efecte radiatii telefoane, #radiatii telefoane mobile , #telefoane mobile