Mai poti sa traiesti fara telefonul mobil? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 21:25
5156 citiri
Mai poti sa traiesti fara telefonul mobil? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Daca uiti telefonul mobil acasa, nu ratezi foarte multe apeluri, insa starea de anxietate si nervozitate pe care ti-o da evenimentul e cat se poate de tulburatoare, iar multi nu rezista mai mult de o zi fara telefon.

Ai plecat la serviciu, ratezi autobuzul si vrei sa chemi un taxi - ia telefonul de unde nu-i. Te opresti din drum, scotocesti in geanta agitat. Intr-un final, scoti tot de acolo si blestemi. Toata ziua, rupt de lume - te trec transpiratiile indiferent cat de frig e afara.

Exista un termen pentru situatia descrisa, aparut relativ recent in Marea Britanie, care afecteaza peste jumatate dintre utilizatorii de telefoane mobile: nomofobie, teama de a duce lipsa telefonului mobil ("no-more-mobile-phone").

In 2008, cand a aparut prima oara jocul de cuvinte, un sondaj realizat de YouGov arata ca 53% dinte amatorii de telefon mobil se agita cand il pierd.

Recent insa, o alta statistica prezentata de SecurEnvoy arata ca procentul a crescut pana la 66%. In plus, doua treimi dintre respondenti traiesc cu teama sa nu isi piarda telefonul mobil.

"Este in corelatie cu absolut tot ceea ce se cheama dependenta noastra de tehnologie, este in legatura si cu dependenta pe care o avem de televizor, care este deja structurata. Se manifesta ca orice fel de depedentnta un mecanism de tip fobic.

In momentul in care nu raspund stimulului - am nevoie de telefonul mobil sau sa stiu ca am telefonul mobil la mine - la nivel constient la nivel psiholgoic, asta ma face sa ma gandesc ca imi este cumva limitata libertatea, nu mai am la indemana toate mijloacele de a comunica", a explicat psihologul Cristina Fulop, pentru Ziare.com.

Femeile sunt in mod deosebit afectate, daca nu mai pot sa palavrageasca de la distanta - 70% dintre femei, spre deosebire de 61% dintre barbati, spun ca le este teama sa nu ramana fara mobil, arata sondajul.

"Acest lucru se intampla din doua motive: unu, ca se simt mai vulnerabile si au nevoie de securitate, si al doilea, ca au nevoie de comunicare mai mult decat barbatii", explica psihologul.

Anxietatea resimtita in momentul in care suntem deconenctati de la lume, prin absenta telefonului, dispare cand reusim sa il gasim, insa fobia pe termen lung persista. "Per global, tu maine te temi mai mult decat azi", explica psihologul.

Si daca unii cred ca pot pur si simplu sa isi opreasca telefonul mobil si sa-l arunce in lac, traind in lume ca pe insula lui Robinson Crusoe in mijlocul junglei urbane, adevarul este ca nu e prea usor. Pentru a nu mai fi sclavii telefonului mobil, ar trebui ca si prietenii nostri sa renunte la ele.

"Deja exista un cerc vicios, astfel incat ar trebui nu sa lasam noi telefoanele acasa, ci sa lase toata lumea telefoanele acasa, ceea ce este imposibil", conchide Cristina Fulop.

Ziare.com va provoaca la dezbatere: Mai poti sa traiesti fara telefonul mobil?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#telefon mobil, #fara telefon mobil, #nomofobie , #telefoane mobile