Piata bunurilor de folosinta indelungata creste, pentru prima data in 2 ani - GfK

Marti, 17 Mai 2011, ora 22:40
2147 citiri
Piata bunurilor de folosinta indelungata creste, pentru prima data in 2 ani - GfK
Foto: GfK

Piata bunurilor de folosinta indelungata a inregistrat crestere pentru prima data in ultimii doi ani, majorandu-se cu 10,7 la suta in trimestrul intai din acest an, fata de perioada similara din 2010, potrivit unui studiu GfK.

In primul trimestru din 2011, valoarea acestei piete a fost de 307 milioane de euro, cresterea resimtindu-se mai ales pe sectorul IT, care a urcat cu 26 la suta fata de primele trei luni de anul trecut, potrivit studiului GfK TEMAX Romania, remis Ziare.com.

Principalul declansator al cresterii pe acest sector a fost segmentul computerelor portabile, dar si de monitoare, periferice (camere web, mouse-uri si tastaturi) si chiar si segmentul de desktop-uri PC. IT-ul a fost sectorul cu cea mai mare valoare in acest trimestru, de 101 milioane de euro.

Pe piata aparatelor foto, care a valorat 9 milioane de euro in primele trei luni din 2011, s-a inregistrat o crestere de 28,6 la suta a vanzarilor de camere digitale, atat pe segmentul aparatelor compacte, cat si pe cel al aparatelor DSLR.

In cazul electronicelor de larg consum, vanzarile s-au majorat cu aproximativ 15 procente comparativ cu primul trimestru din 2010, ajungand la un total de 65 de milioane de euro. Insa doar pe piata televizoarelor cu ecran plat s-au inregistrat cresteri cu doua cifre, se arata in studiu.

In afara de o evolutie pozitiva timida in sectorul dispozitivelor de navigatie, datorata in mare parte vanzarilor de produse cu preturi foarte atractive, toate celelalte electronice, in ciuda unor mici imbunatatiri, inca inregistreaza valori negative.

Piata electrocasnicelor mici a atins valoarea de 23 de milioane de euro, fiind cu 6,5% peste nivelul din perioada similara din 2010. Cele mai mari cresteri ale vanzarilor s-au observat in cazul aparatelor de coafat parul, aparatelor pentru prepararea bauturilor calde, aparatelor de ras pentru barbati, aparatelor de tuns si fierbatoarelor.

In schimb, piata electrocasnicelor mari a ramas la aceeasi valoare de anul trecut, de 59 de milioane de euro, unul dintre factorii stagnarii fiind cresterea TVA de anul trecut.

Valoarea totala a piatei de dispozitive de telecomunicatii (telefoane mobile, smartphone-uri) a scazut cu 1,5 la suta, in primul trimestru din 2011, comparativ cu perioada ianuarie - martie 2010, insumand 41 de milioane de euro.

Unul dintre motivele pentru aceasta scadere il reprezinta rata de penetrare pentru aceasta categorie, care este mai mare decat cea a oricarei alte categorii monitorizate de GfK TEMAX.

Vanzarile de smartphone-uri cresc rapid, castigand gradual cota de piata in detrimentul telefoanelor mobile si dublandu-si vanzarile in unitati fata de trimestrul anterior.

Piata de imprimante si multifunctionale ramane si in primul trimestru al anului 2011 pe un trend negativ. Comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior piata a inregistrat din punct de vedere valoric o scadere de 23,3%, ajungand, in primele trei luni ale anului, la o valoare de 8 milioane de euro.

T.B.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#vanzari bunuri folosinta indelungata, #piata electrocasnice, #piata electronice, #vanzari telefoane mobile , #telefoane mobile