Romanii au vorbit 30 de miliarde de minute la telefonul mobil, in primele sase luni

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 16:40
2061 citiri
Romanii au vorbit 30 de miliarde de minute la telefonul mobil, in primele sase luni

Utilizatorii de telefonie mobila din Romania au vorbit, in total, 30 de miliarde de minute, in prima jumatate a acestui an, cu 7,6 la suta mai mult decat in primul semestru din 2011, potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Desi numarul utilizatorilor activi a scazut, gradul de utilizare a serviciilor a crescut. In ceea ce priveste traficul mediu lunar de pe o cartela SIM activa, fiecare utilizator efectuat apeluri care au insumat 3 ore si 42 de minute si au trimis 48 mesaje SMS, se arata intr-un comunicat ANCOM.

Din traficul total de voce realizat in prima jumatate a anului 2012, 85,7% (26,4 miliarde minute) este reprezentat de traficul in retelele proprii ale operatorilor, care a crescut cu 7,6% fata de aceeasi perioada a anului 2011. De altfel, si celelalte tipuri de trafic au inregistrat cresteri: cu 44% (391 milioane minute) cel catre retele internationale, cu 5% (1,16 miliarde minute) cel catre retele de telefonie fixa si cu 6% (2,85 miliarde minute) traficul catre alte retele mobile de telefonie.

La data de 30 iunie 2012, numarul total de utilizatori activi de telefonie mobila a scazut cu 3,1% fata de finalul anului 2011 si cu 3,8% fata de 30 iunie 2011, ajungand la 22,7 milioane. In decursul a 6 luni, numarul cartelelor preplatite active a scazut cu 4,6%, in timp ce numarul utilizatorilor pe baza de abonament a scazut cu 0,7%. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la jumatatea anului 2012 era de 119,2 la suta de locuitori.

Utilizatorii de cartele preplatite continua sa efectueze cea mai mare parte a traficului - 56% din traficul total, in timp ce utilizatorii pe baza de abonament persoane fizice au efectuat 30% din total, iar persoanele juridice 14%.

Durata medie a unui apel originat in retelele publice mobile a inregistrat cresteri, indiferent de reteaua in care se termina apelul. Durata medie a unui apel a ajuns, astfel, la 2 minute si 24 secunde. Durata medie a unui apel efectuat de catre un utilizator de cartela preplatita este mai mare (02:40) decat durata medie a apelurilor initiate de utilizatorii pe baza de abonament (02:08).

In prima parte a anului 2012, au fost trimise 6,7 miliarde de mesaje scrise - in crestere cu 29,3% fata de prima jumatate a anului 2011.

De asemenea, in prima parte a acestui an au fost transmise peste 7 milioane de mesaje multimedia (MMS) (in crestere cu 53,1% anual) si s-au efectuat aproape 1 milion de minute de apeluri video.

In ceea ce priveste utilizarea serviciului de roaming, serviciile de voce au inregistrat o crestere anuala de 12,2%, ajungand astfel la 157 de milioane minute (atat apeluri efectuate cat si apeluri primite), in timp ce traficul SMS in roaming a inregistrat o crestere de 3,8%, ajungand la 48 de milioane de SMS-uri trimise. Durata medie a unui apel efectuat in roaming a fost de 1 minut si 56 de secunde, in timp ce durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute si 49 de secunde.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#telefonie mobila Romania, #minute vorbite telefonie mobila , #telefoane mobile