Utilizarea cartelelor prepay, din 2016 doar cu date de identificare - comisii

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 19:00
1999 citiri
Utilizarea cartelelor prepay, din 2016 doar cu date de identificare - comisii
Foto: paginadepolitica.ro

Utilizarea cartelelor telefonice preplatite (prepay) va fi posibila, incepand cu 1 ianuarie 2016, doar daca detinatorul va comunica operatorului de telefonie datele personale de identificare, potrivit unei initiative legislative votate de Comisiile Juridica si de IT din Camera Deputatilor.

Potrivit textului de lege adoptat de deputatii din cele doua Comisii, initiativa legislativa urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2015, detinatorii de cartele prepay avand la dispozitie un an, pana la 1 ianuarie 2016, pentru a comunica operatorului de telefonie datele personale, in caz contrar numarul fiind anulat.

Initiativa legislativa reglementeaza si modalitatea in care se va face conectarea la Internet prin intermediul unei retele wi-fi, acesul urmand a fi permis in baza comunicarii numarului de telefon mobil pe care operatorul va trimite un SMS cu un cod de acces.

Presedintele Comisiei IT din Camera, deputatul Daniel Oajdea, a declarat ca initiativa legislativa a fost adopata de comisii intr-o forma "corecta si benefica" pentru toata lumea.

"Proiectul de lege prevede retinerea datelor de identificare ale persoanei, nu si retinerea datelor de trafic, atat pentru prepay, cat si pentru wi-fi", a spus Oajdea.

El a explicat modul in care legea va reglementa acest domeniu.

"Orice om care va detine o cartela preplatita are la dispozitie, de la intrarea in vigoare a legii, un an in care poate consuma creditul sau poate sa mearga la operator si sa-si declare datele. Daca nu, numarul va fi anulat. Legea intra in vigoare, daca textul va fi adopatat asa, la 1 ianuarie 2015. Pentru prepay se vor da datele de identificare ale persoanei din cartea de identitate, pasaport sau permis de conducere. Referitor la accesul la Internet in retea wi-fi, se identifica doar persoana. E procedura cunoscuta care se aplica si in Germania: iti dai numarul de telefon mobil si primesti un cod cu care te autentifici", a spus Oajdea.

El a aratat ca deputatii nu au fost de acord cu retinerea datelor de trafic, masura care vine in contradictie si cu decizia CEDO, desi SRI a solicitat si acest lucru.

"Date de trafic inseamna, la Internet, orice pagina accesata. Nu s-a aprobat asa ceva, ci doar identificarea utilizatorului", a spus Oajdea.

La randul sau, generalul SRI Dumitru Dumbrava, prezent la dezbaterea initiativei legislative in cadrul comisiilor, a evitat sa faca declaratii in legatura cu forma in care proiectul a fost adoptat.

"Suntem multumiti de faptul ca s-a votat, pentru ca am fost niste sustinatori ai legii", a fost singurul comentariu facut de Dumbrava.

Comisiile Juridica si de IT din Camera Deputatilor au elaborat, miercuri, Raport comun la proiectul de lege privind utilizarea cartelelor prepay, acesta fiind adoptat cu 14 voturi "pentru", 4 voturi "impotriva" si o abtinere.

Raportul va intra in dezbaterea plenului Camerei si va fi supus votului acestui for legislativ cel mai probabil in sesiunea extraordinara de saptamana viitoare.

Camera Deputatilor este for decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#lege date cartele prepay, #cartele prepay buletin , #telefoane mobile