Vorbesti nelimitat? E prea frumos ca sa fie adevarat - Capcanele ofertelor de telefonie

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 15:14
11978 citiri
Vorbesti nelimitat? E prea frumos ca sa fie adevarat - Capcanele ofertelor de telefonie

Nu va lasati pacaliti de oferta operatorilor telecom ce sustin ca au beneficii nelimitate (minute, mesaje sau trafic pe Internet), pentru ca s-ar putea sa va treziti cu costuri suplimentare sau ca veti fi deconectati de la servicii, averizeaza Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

"Este bine ca utilizatorii sa stie ca ofertele operatorilor telecom promovate ca avand beneficii 'nelimitate' contin, adesea, restrictii sau conditii de utilizare, cu scopul de a preveni fraudele sau utilizarea abuziva a serviciilor de voce sau date comercializate de furnizori.

Operatorii sunt obligati sa includa informatii despre eventualele restrictii aplicabile in contractele incheiate cu utilizatorii finali, atat in cazul abonamentelor, cat si in cazul cartelelor preplatite", informeaza site-ul ANCOM.

De exemplu, pentru a reduce riscul fraudelor, operatorii pot restrictiona sau intrerupe accesul la serviciul de telefonie, in cazul utilizatorilor care depasesc un consum lunar considerat ca fiind rezonabil, detaliat contractual prin anumite praguri (de exemplu, apeluri lunare de peste 5.000 de minute).

De asemenea, operatorii pot limita beneficiile contractuale in situatiile in care traficul lunar de voce efectuat in afara retelei are valori mult mai mari fata de traficul de voce primit din afara retelei, sau pot reduce vitezele de transfer al datelor dupa consumarea unei anumite cantitati de trafic de date (de exemplu, 5 GB).

In plus, pentru a evita utilizarea abuziva, operatorii pot specifica in contract faptul ca serviciile oferite nu pot fi folosite decat pentru nevoile proprii ale utilizatorilor si nu pentru testarea de echipamente, recomercializarea serviciului catre terti ori folosirea unor sisteme automate pentru expedierea de SMS-uri in masa, efectuarea de apeluri sau transferul de date cu scopul obtinerii de profit in cadrul unei activitati comerciale.

"In situatiile in care utilizatorii nu respecta conditiile contractuale, furnizorii pot suspenda sau restrictiona serviciile oferite, de exemplu prin blocarea initierii apelurilor pana la finalul lunii de facturare (cu exceptia apelurilor de urgenta), pot rezilia unilateral contractele in vigoare sau pot aplica penalitati ori solicita despagubiri din partea clientilor", arata sursa citata.

ANCOM ii sfatuieste pe utilizatori sa parcurga cu atentie conditiile contractuale la achizitionarea unor servicii de telefonie si internet cu beneficii nelimitate, pentru a evita astfel de situatii generate de necunoasterea restrictiilor de utilizare.

"In cazul in care constata ca operatorul de la care au achizitionat aceste servicii nu i-a informat in scris cu privire la eventualele restrictii aplicabile beneficiilor nelimitate, ne pot face o sesizare", se mai arata in comunicat.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#oferte minute nelimitate, #oferte SMSuri nelimitate, #oferte abonamente beneficii nelimitate , #telefoane mobile