ANCOM: Vom putea sa ne mutam numarul de telefon intr-o alta retea mai repede

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 20:16
2127 citiri
ANCOM: Vom putea sa ne mutam numarul de telefon intr-o alta retea mai repede
Foto: Arhiva

Termenul de activare a unui numar de telefon portat va fi de maximum o zi lucratoare, asa cum prevad normele europene, iar durata maxima a procedurilor administrative aferente portarii se reduce de la 10 la 3 zile lucratoare, potrivit hotararilor Consiliului Consultativ al ANCOM, adoptate in sedinta de miercuri.

Astfel, termenul in care furnizorul donor (furnizorul de la care se solicita portarea) trebuie sa raspunda unei cereri de portare se reduce de la 4 zile lucratoare la o singura zi, se precizeaza intr-un comunicat au autoritatii de reglementare in comunicatii.

Dupa validarea cererii de portare, abonatilor care solicita portarea li se va activa numarul de telefon in cel mult o zi lucratoare. Durata maxima potentiala de intrerupere a serviciului in cursul procesului de portare va fi redusa la 4 ore in loc de 5 ore (in cazul portarii numerelor de telefonie fixa) si la 3 ore in loc de 4 ore (in cazul portarii numerelor de telefonie mobila).

Totodata, abonatii au posibilitatea practica de a se porta si fara asignarea de catre furnizorul acceptor a unui numar de telefon cu caracter provizoriu spre a fi utilizat pana la momentul realizarii portarii.

Mai mult decat atat, in cazul in care abonatii decid sa accepte un numar provizoriu, se asigura protejarea acestora, prevazand expres dreptul de a alege in mod real intre continuarea sau nu a relatiilor contractuale cu furnizorul acceptor, in eventualitatea in care procesul de portare nu se finalizeaza, respectiv de a fi informati, in mod corespunzator, asupra consecintelor alegerii lor.

Furnizorilor de servicii de comunicatii electronice au obligatii suplimentare menite sa evite portarile abuzive si obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor informatii referitoare la procedurile de portare, inclusiv in forma tiparita, in cazul in care se solicita acest lucru.

Nu in ultimul rand, ANCOM impune avertizarea utilizatorilor finali prin intermediul tonului distinctiv asupra faptului ca acestia au apelat un numar portat in toate situatiile in care li s-ar putea aplica un tarif mai mare decat cel pe care, in mod legitim, l-ar fi asteptat.

Prevederile deciziei ANCOM vor intra in vigoare in termen de 4 luni de la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial.

Ce operatori au atras cele mai multe numere de la concurenti

De la lansarea serviciului de portabilitate, la sfarsitul anului 2008 si pana la data de 31 martie 2012 au fost portate 745.662 de numere, din care 507.867 sunt numere de telefonie mobila, 224.600 numere geografice de telefonie fixa si 13.195 numere independente de locatie (pentru telefonie fixa).

Furnizorii de telefonie mobila care au primit cele mai multe numere prin portare sunt Vodafone (176.537), Cosmote (169.492), Orange (156.387), RCS&RDS (4.728) si Telemobil (719). In ceea ce ii priveste pe furnizorii de telefonie fixa, cele mai multe numere portate au fost castigate de UPC (67.555), RCS&RDS (61.257), Orange (45.501), Vodafone (40.862) si Romtelecom(11.614).

Numarul mediu de portari realizate lunar in anul 2008 a fost de 7.833, in 2009 acesta a crescut la 15.019, in 2010 la 18.434, iar in 2011 a ajuns 21.688. In decembrie 2011 s-a inregistrat cel mai mare numar de portari realizate intr-o singura luna, atingandu-se cifra de 34.696 de numere portate.

Datele statistice mai arata ca, in cazul telefoniei mobile, se porteaza mai frecvent numerele utilizate pe baza de abonament decat cele furnizate prin cartele preplatite. Astfel, din numarul total de utilizatori de telefonie mobila care s-au portat in anul 2011, aproximativ 75% erau abonati postpaid si circa 25% erau abonati prepaid.

C.S.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#portare numar telefon, #ANCOM mutare numar telefon, #schimbare retea telefonie , #telefoane