Anul in care mai multi oameni vor avea telefon mobil decat curent si apa potabila

Luni, 08 Februarie 2016, ora 16:25
2156 citiri
Anul in care mai multi oameni vor avea telefon mobil decat curent si apa potabila
Foto: Arhiva Ziare.com

Dispozitivele mobile vor deveni atat de populare incat, in 2020, numarul persoanelor care vor avea cel putin un astfel de dispozitiv il va depasi pe al celor care au electricitate, apa potabila sau un autoturism, conform ultimelor previziuni ale companiei de tehnologie Cisco.

Numarul utilizatorilor de dispozitive mobile, inclusiv phablete (un hibrid intre telefon si tableta) va ajunge la 5,4 miliarde persoane, circa 70% din populatia estimata pentru acest an, se mentioneaza in studiul "Visual Networking Index - Global Mobile Data Traffic Forecast", publicat saptamana aceasta de compania din California (SUA), relateaza agentia EFE.

Cum a explodat numarul utilizatorilor de Internet din Romania in ultimul deceniu - studiu

Cifra este superioara previziunilor internationale privind accesul la anumite servicii publice, precum electricitate (5,3 miliarde persoane) si apa potabila (3,5 miliarde persoane), sau la alte bunuri de consum, cum sunt autoturismele (2,8 miliarde persoane), conform Cisco.

Compania estimeaza ca in cinci ani vor fi 11,6 miliarde de telefoane mobile, dispozitive si conexiuni, inclusiv circa 8,5 miliarde telefoane personale, fata de 7,9 miliarde in 2015. Dintre acestea, 67% vor fi inteligente, fata de 36% in 2015.

Ritm rapid de crestere

Cresterea ariei de acoperire pentru telefonia mobila si a cererii de continut pe anumite platforme va impulsiona, de asemenea, majorarea numarului de utilizatori de doua ori mai rapid decat cea a numarului de locuitori, pana in 2020.

"Mobilitatea este mijlocul predominant care permite transformarea digitala globala", precizeaza, intr-un comunicat, Doug Webster, vicepresedinte de Tehnici de Piata pentru Furnizorii de Servicii, din cadrul companiei americane.

La toate acestea trebuie adaugat faptul ca smartphone-urile, laptopurile, tabletele si phabletele vor acoperi 98% din eventualul trafic mobil de Internet, se mentioneaza in comunicat.

"Schimbul" digital va creste la niveluri de neimaginat datorita atator dispozitive mobile, de 120 de ori mai mult fata de 2010, si va ajunge la 366,8 exabytes, echivalentul a 81.000 de miliarde fotografii Instagram sau 7.000 miliarde de filme pe Youtube, fata de 44,2 exabytes in 2015.

Internetul ia amploare in lume - cati utilizatori vor fi pana la sfarsitul anului

Ceea ce nu se va dezvolta la fel de repede va fi raspandirea, similara, a traficului mobil in toate regiunile lumii, fiindca aceasta depinde de capacitatea economica si de eficienta retelelor.

Lideri in privinta ritmului de crestere vor fi Africa si Orientul Mijlociu care, conform previziunilor, vor inregistra o crestere de 15 ori a fluxului de date.

Acestea vor fi urmate de Asia si Pacific (crestere de noua ori), Europa Centrala Orientala si America Latina (crestere de opt ori) si Europa Occidentala si America de Nord (de sase ori).

Viteze uimitoare de Net

Viteza va fi, de asemenea, un element care va determina "o explozie exponentiala" in retelele mobile, deoarece, conform studiului, va creste de 3,2 ori din 2015, de la 2 megabytes pe secunda la 6,5 megabytes pe secunda in 2020, datorita retelelor 4G, al caror trafic va creste de 13 ori in aceasta perioada.

O situatie similara se va observa si in cazul inregistrarilor video cu dispozitive mobile, care va avea cel mai ridicat indice de crestere comparativ cu alte aplicatii si pentru care se estimeaza ca, in cinci ani, va concentra 75% din traficul mondial de date.

Expertii preconizeaza, in plus, "un impact semnificativ" pe termen mediu al convergentei tehnologiilor, precum tendinta de a conecta la retea toate dispozitivele din jurul omului si accesorii precum ceasurile inteligente si ochelarii speciali, pe langa senzori si avansurile din domeniul roboticii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#numar persoane telefoane electricitate, #persoane telefoane electricitate apa, #persoane telefoane , #telefoane