Camera viitorului, dispozitivul cu care vezi prin ziduri (Video)

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 09:24
10491 citiri
Camera viitorului, dispozitivul cu care vezi prin ziduri (Video)
Foto: La Recherche

Un dispozitiv optim alcatuit dintr-o camera si un laser a permis unei echipe de fizicieni de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) din SUA sa reconstruiasca imaginea unui obiect ascuns totusi in spatele unui perete opac.

Cum sa vizualizezi un obiect cand el este ascuns de un obstacol opac? Unui simplu observator i-ar fi imposibil. Cu toate acestea, o echipa de fizicieni de la MIT, SUA, a reusit sa filmeze un obiect ascuns in spatele unui panou, gratie unui dispozitiv optic alcatuit dintr-o camera si un laser ultrarapid (a se vedea schema de mai jos).

Pentru a putea "ghici" forma manechinului, fizicienii condusi de Ramesh Raskar au folosit un laser ultrarapid, capabil sa emita fotoni cu o frecventa de 50 femtosecunde sau aproximativ 50 de milionime de miliardime de secunde, dupa La Recherche.

Razele acestui laser sunt reflectate pe un perete in toate directiile (fenomenul difuziei optice). Cele care intalnesc apoi manechinul sunt la randul lor imprastiate in toate directiile. La final, o mica parte din ele ajung la camera foto aflata de cealalta parte a obstacolului (urmariti video).

Din acest moment, apare originalitatea dispozitivului. In afara de capturarea catorva raze razlete, camera, denumita "timp de zbor", inregistreaza timpul necesar razelor pentru a se intoarce spre senzor. Fiindca timpul de zbor al fotonilor este direct proportional cu distanta dintre senzor si manechin, camera poate reface imaginea tridimensionala cu ajutorul algoritmurilor.

"Aceasta tehnica de zbor este cruciala in experiment", spune Hamed Merdji, fizician al Comisariatului Energiei Atomice si Energiilor Alternative (CEA).

Folosirea camerelor ce fimeaza fotonii in miscare nu este o noutate, dar pana acum imaginile reconstruite nu erau asa de fidele. Sensibilitatea temporala a sistemului pusa in aplicare de Ramesh Raskar si echipa sa permite inregistrarea imaginii la fiecare doua picosecunde, timp necesar luminii pentru a parcurge o distanta de 0,6 milimetri.

Rezultatul? O combinatie a acestei camere foto si algoritmi puternici ar duce la o refacere a imaginii de cea mai buna calitate.

Ecouri de lumina

Sa reproduci o astfel de imagine plecand de la lumina difuzata ar insemna sa regasesti un singur sunet, doar de la ecourile pe care le produce. Din acest punct de vedere, tehnica se detaseaza de majoritatea metodelor de imagistica, ce vizeaza mai curand sa atenueze lumina difuzata, considerata ca parazita.

Nici principiul functionarii propus de seful echipei de cercetatori MIT nu este totusi in totalitate nou.

"Teledetectia cu laser a fotonilor balistici permite, de exemplu, sa vezi un obiect ascuns din cauza cetii. Un detector stopeaza razele luminii difuze, pentru a vedea numai imaginea directa a obiectului", explica Hamed Merdji.

Se naste intrebarea la ce ar folosi metoda celor de la MIT. Autorii spera sa fie utilizata in explorarea medicala, ca sa se observe locurile ascunse vederii cu o camera endoscopica sau chiar pentru a pune la punct dispozitive de localizare a victimelor blocate sub daramaturi, de exemplu.

Alte aplicatii specializate, cum ar fi vizualizarea structurilor moleculare din celule, sunt in egala masura in atentia cercetatorilor.

Pentru a merge mai departe, autorii sunt constienti de necesitatea ameliorarii rapiditatii reconstructiei imaginii. Actualmente, aceasta etapa presupune vreo 10 minute, dar fizicienii preconizeaza, cat mai curand, reducerea la cateva secunde.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#stiinta, #cercetare, #tehnologie, #camera foto, #laser , #video