Fenomenul unic care a propulsat Romania in topul tarilor cu cea mai mare viteza de Internet

Vineri, 06 Februarie 2015, ora 07:36
26829 citiri
Fenomenul unic care a propulsat Romania in topul tarilor cu cea mai mare viteza de Internet

Un fenomen unic in lume a condus la o situatie aparent inexplicabila, comenteaza presa straina: Cum se poate ca Romania, o tara care a adoptat democratia abia dupa '89, sa aiba o viteza de Internet mult mai mare decat cea inregistrata in Statele Unite, cea mai puternica economie la nivel global?

Viteza de Internet in Statele Unite este departe de a fi cea mai mare din lume. Multe state din Asia si Europa se bucura de o navigare mai rapida in mediul online decat americanii, iar in unele locuri acest serviciu este mult mai ieftin. Este si cazul Romaniei, comenteaza Motherboard.

"Insa in timp ce e usor de inteles de ce Japonia si Coreea de Sud se afla in frunte in topul vitezei de Internet, Romania este un caz aparte. Cum poate o tara care nu avea democratie pana in anii '90 sa intreaca SUA in acest domeniu? Se pare ca un fenomen unic este 'vinovatul' pentru situatia aparent inexplicabila", se arata in articol.

Viteza de conectare la Internet in SUA ajunge pana la maximum 48,8 megabytes pe secunda, ceea ce o plaseaza pe locul 17 in clasament, arata un raport al firmei Akamai. In unele zone rurale de pe teritoriul american ajunge chiar si sub 7,3 megabytes pe secunda.

Insa in Romania viteza de conectare la Internet e de maximum 58,7 megabytes pe secunda, fiind cea mai rapida din UE si a sasea a nivel mondial.

Dar lucrurile devin si mai interesante cand vine vorba de viteza de descarcare a datelor. NetIndex - un catalog online ce cuprinde date pe aceasta tema, adunate de compania Ookla - arata ca in SUA este de 28,9 megabytes pe secunda, in timp ce romanii se bucura de 60 megabytes pe secunda.

Cum a ajuns Romania sa "zboare" pe Net

Exista cateva motive pentru care viteza de Internet din Romania rivalizaza cu cea din Japonia sau Coreea de Sud si lasa in urma celelalte natiuni europene, precum si SUA.

Pentru inceput, in tara noastra e mai putina lume conectata la Internet fata de Statele Unite. In Romania, rata de penetrare este de doar 50% din populatie, potrivit Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), in timp ce in SUA este de 80%.

Astfel, e mult mai usor sa furnizezi o viteza foarte mare de Internet cand e vorba de mult mai putini utilizatori, in conditiile in care populatia Romaniei este de 19 milioane de locuitori, cat cea a statului Oregon.

Insa mai e vorba si de alti factori, iar pentru a-i afla, trebuie sa facem o mica calatorie in timp.

Cand cererea pentru Internet a inceput sa creasca in Romania, compania Romtelecom (pe care publicatia citata o compara cu AT&T, cel mai mare operator american de telefonie fixa) nu exista. Iar pentru a face fata cererii, antreprenorii cu spirit practic au creat retelele de cartier (local area networks - LAN), care acopereau doar clientii aflati pe o raza de cateva strazi.

La inceput, utilizatorii le foloseau pentru a putea partaja muzica pe care o descarcau sau pentru a se juca impreuna.

Dar proprietatii de astfel de retele au inceput sa obtina tot mai multi bani si tot mai multi clienti, asa ca au decis sa foloseasca LAN-urile ca o metoda pentru a vinde Internet de viteza mare intr-o anumita zona, instaland cabluri aeriene.

Iar aceasta practica a adus Netul de mare viteaza in foarte multe zone urbane ale Romaniei, arata sursa citata. Apoi au aparut marii furnizori de telecomunicatii, care au fost obligati sa ofere viteze comparabile cu ale retelelor de cartier pentru a atrage clienti.

Ce fac americanii

Raportul ITU arata ca Internetul rapid din Romania poate fi atribuit acestui fenomen unic al retelelor locale si ca 16% din conexiunile din tara noastra au o viteza de cel putin 100 Mb pe secunda. Tocmai de aceea SUA au ramas in urma.

Insa americanii nu stau cu mainile in san. Arbitrul pietei de telecomunicatii FCC a decis ca viteza minima de descarcare a datelor pentru conexiunile broadband sa fie de cel putin 25 megabytes pe secunda, in crestere de la 4 megabytes pe secunda.

Ce cred specialistii romani

Tara noastra a avut un start mai lent in ceea ce priveste adoptarea Internetului, dar acest lucru a dus la un fenomen interesant, a spus Andrei Canda, managing partner la firma de cercetare iSense.Solutions.

"Am sarit peste tehnologiile incipiente, care erau mai lente, si am adoptat direct tehnologiile mai performante. Per total, faptul ca Internetul a inceput sa fie adoptat mai tarziu la noi s-a transformat intr-un avantaj", a mentionat acesta pentru Ziare.com.

6 din 10 romani cu smartphone il folosesc cand se uita la TV Interviu

Pe de alta parte, Tudor Tiboc, general manager la magazinul de produse electronice QuickMobile, crede ca tara noastra a ajuns in acest top in principal prin investitiile realizate de catre furnizorii de servicii.

"O asemenea capacitate de trafic reprezinta un avantaj extrem de mare atat pentru utilizatori, cat si pentru companii, potentialul de business care decurge fiind urias", a punctat acesta, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

Germania se lauda cu autostrazi, Romania cu Netul si telefonia mobila Interviu

Cu cat a crescut numarul de conexiuni la Internet

Romanii par sa profite din ce in ce mai mult de aceasta viteza uimitoare a Internetului, avand in vedere ca tot mai multe gospodarii se conecteaza la mediul online.

Autoritatea Nationala pentru Administratie si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a aratat ca avem in medie peste un milion de conexiuni in plus la Internet mobil de banda larga la fiecare 6 luni, cu un salt important de la 8,2 milioane de conexiuni la jumatatea anului 2013, pana la 10,5 milioane de conexiuni active la jumatatea anului 2014, potrivit datelor furnizate Ziare.com.

Ce aduce anul 2015 pe piata telecom: Mai mult Internet mobil si mai multe minute

In ceea ce priveste Internetul fix de banda larga, se inregistreaza, in medie, o crestere de peste 100.000 de conexiuni la fiecare 6 luni, evolutia fiind de la 3,7 milioane de conexiuni la 30 iunie 2013 pana la 3,9 milioane la aceeasi data a anului 2014.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Romania viteza Internet, #Romania top viteza Internet , #viteza internet