China ataca dur SUA: O amenintare la securitatea cibernetica. Companiile americane, niste pioni

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 19:07
4165 citiri
China ataca dur SUA: O amenintare la securitatea cibernetica. Companiile americane, niste pioni
Foto: pcworld.com

Sistemul de operare Windows 8 de la Microsoft a fost catalogat drept o amenintare la securitatea cibernetica a Chinei.

Televiziunea de stat CCTV a difuzat un material in care expertii critica foarte dur informatia conform careia americanii se folosesc de acest software pentru a culege date despre cetatenii chinezi.

Stirea a venit la cateva zile dupa ce Beijingul a interzis institutiilor guvernamentale sa mai foloseasca sistemul de operare Windows 8.

Alte canale media au cerut ca firmele chinezesti care au oferit sprijin americanilor sa fie aspru pedepsite.

Programul de supravghere al americanilor

In cadrul materialului difuzat de CCTV, profesorul universitar Yang Min a precizat ca Windows 8 ridica un mare semn de intrebare in ceea ce priveste securitatea cibernetica a tarii.

El a subliniat ca institutiile guvernamentale nu vor mai folosi acest sistem de operare, prin intermediul caruia Microsoft poate obtine informatii despre utilizatorii sai.

De asemenea, software-ul ar fi fost una dintre metodele prin care Agentia Nationala de Securitate (NSA) americana spiona populatia Chinei.

"Identitatea ta virtuala, conturile, contactele, numerele de telefon - toate aceste date pot fi puse laolalta pentru a realiza o analiza profunda despre o persoana", a spus Ni Guangnan, membru al Academiei Chineze de Inginerie.

"Informatiile culese pot reprezinta o metoda buna prin care SUA pot monitoriza alte state", a adaugat acesta.

Pe de alta parte, Microsoft a mentionat ca vrea sa indeparteze temerile Guvernului de la Beijing in ceea ce priveste securitatea.

China boicoteaza firmele IT americane

In luna mai, China a interzis utilizarea sistemului de operare Windows 8 pe calculatoarele din institutiile de stat.

China loveste in Microsoft: de ce interzice Windows 8 in institutiile de stat

Decizia a luat prin surprindere compania americana.

"Aflam cu surprindere despre referintele la Windows 8 din acesta notificare. Microsoft a lucrat proactiv pentru a se asigura ca toate produsele si serviciile noastre se afla in conformitate cu cerintele privind achizitiile publice", au spus la acea data reprezentantii companiei.

De atunci, multe alte firme americane din IT au fost criticate de mass-media din China, pe motiv ca au colaborat cu NSA in cadrul programului de supraveghere.

Yahoo, Cisco, Facebook, Apple, Google si alti giganti au fost descris ca pioni ai guvernului american, avand in vedere ca au fost folositi de autoritatile din SUA sa spioneze cetatenii chinezi si sa fure secrete de stat.

Mai mult, recent, o alta companie americana a fost lovita de decizia guvernului de la Beijing: toate bancile din China isi vor inlocui computerele high-end IBM cu unele din productia interna.

China da o lovitura SUA: Gigantul american IBM, afectat de mutarea Beijngului

"China nu are nevoie de companiile americane, in modul in care a facut-o in ultimele decenii", a declarat Duncan Clark, presedinte al BDA China Ltd.

Potrivit unui studiu realizat de catre Forrester Research Inc., China va cumpara cu 11% mai multe produse legate de informatica si tehnologie in anul 2014, cu o valoare totala de 125 de miliarde de dolari, creand riscuri pentru alte companii cu sediul in SUA, precum Microsoft.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#razboi IT China SUA, #China interzicere Windows 8, #China IT SUA , #windows