Cum te afecteaza "Apocalipsa" Windows XP: Pagube serioase, consecinte la scara larga

Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 22:35
7715 citiri
Cum te afecteaza "Apocalipsa" Windows XP: Pagube serioase, consecinte la scara larga

Desi Windows XP a devenit mai vulnerabil la atacurile informatice, dupa ce Microsoft a oprit actualizarile pentru acest sistem de operare, un numar mare de companii inca il folosesc. Mai mult, ele nu au de gand sa il schimbe prea curand.

Totusi, cei care nu isi vor instala o versiune mai noua cauta problemele cu lumanarea, sustin expertii citati de CNBC.

"Situatia are potentialul de a se transforma intr-o mare problema, in special in cazul companiilor", a spus Michael Fumai, de la firma de securitate informatica Blue Ridge Networks. "Hackerii au asteptat cu nerbadare aceasta oportunitate si sunt mai bine pregatiti decat intreprinderile, asa ca vor folosi acest lucru in avantajul lor", a adaugat analistul.

De-a lungul anilor, Microsoft a facut 700 de actualizari pentru Windows XP, iar aproximativ 60% dintre ele au fost catalogate drept "critice".

Avand in vedere aceste date, exista posibilitatea ca sa apara mult mai multe vulnerabilitati, incepand din aceasta luna, ceea ce va da multe dureri de cap utilizatorilor si companiilor care inca se bazeaza pe acest sistem de operare, sustine Sanjay Castelino, vicepresedintele diviziei de marketing de la firma de retele IT Spiceworks.

Problema este ca Microsoft nu va mai interveni sa le rezolve.

Microsoft si-a luat mana de pe Windows XP. Cat de sigure sunt acum bancomatele

"Lucrurile nu vor exploda imediat, insa, peste 2-3 luni, vom auzi tot mai multe plangeri de la companiile care se vor confrunta cu diverse probleme si nu vor avea timp sa se descurce", a punctat Sanjay Castelino.

Windows XP a fost lansat in 2001 si, in ciuda noilor versiuni (Vista, 7 si 8), multi il folosesc inca pe cel vechi.

Problema este ca sistemul de operare nu ruleaza doar pe calculatoare personale, ci si pe cele din numeroase companii, bancomate, POS-uri si chiar pe echipamente de ingrijire medicala.

In consecinta, avand in vedere ca software-ul este atat de raspandit, va fi greu pentru o firma sa se asigure ca este 100% protejata. Chiar si daca si-a actualizat toate sistemele de operare, exista sansa ca rateze unele masinarii, iar acest lucru ar putea provoca o paguba serioasa, a avertizat Ken Bechtel, analist malware la Tenable Network Security.

"Impactul ar putea fi mult mai mare decat cel anticipat de multe persoane. Multe companii nu stiu cu exactitate numarul calculatoarelor care ruleaza cu XP. E greu sa obtii un grad atat de mare de transparenta", a spus Bechtel.

O alta problema ar fi ca hackerii se vor infiltra in calculatoarele cu XP si vor trimite atacuri repetate catre mai multe dispozitive, indiferent de software-ul pe care il utilizeaza.

De ce au ezitat companiile

Companiile care nu au renuntat inca la XP s-au gandit ca unele aplicatii nu vor mai putea functiona daca vor trece la un sistem de operare mai nou. In plus, aceasta operatiune implica costuri mari, arata Castelino.

Totusi, Microsoft ofera sprijin utilizatorior pana la mijlocul lui iulie pentru cei care nu pot face inca actualizarea si ofera reduceri pentru cei care trec la Windows 8 pana la finalul lui iunie. Oferta este valabila doar pentru IMM-uri.

Cei care vor sa pastreze XP, trebuie sa aiba antivirusul actualizat la zi si sa mute aceste calculatoare pe o retea diferita. Acelasi lucru trebuie sa se intample si cu POS-urile.

Situatia din Romania: Sunt in siguranta calculatoarele din institutiile de stat?

La nivelul Guvernului Romaniei "s-au luat masurile necesare pentru asigurarea elementelor de cunoastere, prevenire si contracarare a amenintarilor, vulnerabilitatilor si riscurilor specifice spatiului cibernetic care pot afecta securitatea infrastructurilor cibernetice nationale, inclusiv managementul consecintelor", a transmis Ministerul pentru Societatea Informationala.

Insitutia a dat asigurari ca in acest moment nu exista niciun fel de problema deosebita la nivel national.

"Politicile de securitate sunt implementate si actualizate periodic de catre toate institutiile publice, motiv pentru care, odata cu incetarea suportului Microsoft pentru sistemul de operare Windows XP, nu exista niciun pericol real suplimentar si imediat pentru securitatea informatiilor aflate in gestiunea institutiilor publice.

Amenintarile si riscurile asociate acestora sunt nesemnificative prin prisma magnitudinii si a probabilitatilor scazute", a transmis ministerul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Windows XP probleme, #Microsoft actualizari Windows XP, #Windows XP bancomate, #Windows XP , #windows