Cum s-a schimbat Canada dupa tragedia baietelului sirian inecat

Autor: Ana Ilie
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 12:44
5829 citiri
Cum s-a schimbat Canada dupa tragedia baietelului sirian inecat
Foto: Hepta.ro

Cateva mii de canadieni au fost motivati sa ajute refugiatii, chiar si cu propriii bani, dupa ce au vazut in presa imaginile copilului sirian inecat in timp ce traversa Mediterana impreuna cu parintii si adus de ape la mal in Turcia.

"Sa speram ca vom putea sa o facem mai repede decat in trecut, cu sustinerea actualului guvern", spune Kate McNaughton, asistenta, care impreuna cu cateva sute de persoane a participat la un forum public in Ottawa la sfarsitul lui septembrie pe tema modului in care pot fi ajutati refugiatii sirieni care ajung in Canada, transmite CNN.

Alan Kurdi a invatat activistii din Canada ca fiecare minut conteaza - fiecare minut, fiecare hartie care sta intre nefericirea unui refugiat sirian si o noua viata in Canada.

Drama imigrantilor: O fotografie care sa reduca lumea la tacere

"Inca mai asteptam informatii despre cum sa acceleram procesul (...) Cred ca vor fi multe ore administrative de petrecut, insa speram ca se va ajunge la un rezultat bun", spune McNaughton.

Mii de canadieni, din toate colturile tarii, au invadat organizatiile caritabile, grupurile religioase si alte grupuri cu oferte de sustinere si bani, precum si cu intrebari despre cum pot ajuta.

"Trebuie sa aducem oamenii la un loc pentru ca oamenii vin la noi si spun: Cum putem ajuta? Vor sa ajute, vor sa sponsorizeze o familie careia sa ii ofere sprijin financiar", explica si Jim Watson, primarul din Ottawa si organizator al forumului public.

Drama micului sirian inecat se repeta: O fetita de 4 ani, gasita moarta pe o plaja din Turcia

A trecut o luna de cand canadienii au vazut imaginea lui Alan Kurdi, mort, pe o plaja din Turcia, in loc sa inceapa o viata noua in Canada, alaturi de rudele aflate aici. Intr-o tara renumita pentru generozitatea fata de imigranti si refugiati, moartea lui Alan, a mamei sale si a fratelui, care isi depusesera cerere de azil in Canada, a reprezentat o adevarat lovitura pentru unii.

"Oh da, este o ingrijorare, mi-as fi dorit sa facem mai multe (...) Cateodata e nevoie doar de o imagine, precum cea a fetitei din Vietnam", spune Jane Snider, membra a Bisericii Menonite din Ottawa, care sponsorizeaza deja refugiati sirieni.

Snider face referire la fotografia unei fetite de 9 ani care fuge sa isi salveze viata dupa ce corpul sau a fost ars cu napalm, in timpul razboiului din Vietnam. Fotografia fetitei Kim Phuc a fost facuta in urma cu peste patru decenii - ea a obtinut azil in Canada in cele din urma.

Tima Kurdi, matusa lui Alan, care incerca de luni de zile sa isi aduca fratele si familia lui in Canada, a observat ca moartea nepotului sau a "schimbat lumea pentru politicieni; se gandesc la omenire". "Sincer, nu sunt sigura ce sa spun. Am auzit de la sotul meu si de la prieteni ca tara va schimba regulile si acum va fi mai rapid si mai usor", a explicat aceasta.

Dupa moartea lui Alan, guvernul canadian a anuntat ca va prelua inca 1.000 de refugiati sirieni, va incerca sa urgenteze procesul si va pune o suma echivalenta cu cea stransa de public pentru Syria Emergency Relief Fund, pana la sfarsitul anului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Canada refugiati sirieni Aylan, #Canada schimbare politica refugiati , #Canada