Americanii isi muta atentia in vecinatatea Romaniei: De ce vine Joe Biden in Balcani

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 08:23
3607 citiri
Americanii isi muta atentia in vecinatatea Romaniei: De ce vine Joe Biden in Balcani
Foto: Casa Alba

Vicepresedintele american, Joe Biden, participa miercuri la un summit al tarilor din Balcani consacrat in special crizei migratorii.

Astfel este marcata o revenire a interesului SUA pentru aceasta regiune cu stabilitate inca fragila, comenteaza AFP.

Zona din vecinatatea Romaniei cunoscuta drept Balcanii Occidentali - statele din fosta Iugoslavie plus Albania - poarta o grea mostenire de conflicte care au devastat regiunea in anii 1990. Tensiuni intre state vecine sau comunitati din cadrul aceleiasi tari apar periodic, in timp ce de la inceputul anului aceasta regiune saraca gestioneaza cum poate valul de sute de mii de migranti din Orientul Mijlociu care o tranziteaza in drum spre mirajul Europei de Vest.

Prezenta lui Joe Biden la acest summit organizat in Croatia este un semn al vointei Washingtonului de a-si consolida prezenta in Balcani, unde Statele Unite au jucat deja un rol cheie in perioada conflictelor care au sfasiat fosta Iugoslavie, afirma analisti politici pentru sursa citata.

Dupa ce si-au concentrat atentia asupra Orientului Mijlociu si au cedat Balcanii Uniunii Europene, "Statele Unite se intorc. Europa a esuat in rezolvarea a numeroase chestiuni" din regiune, este de parere Lidija Cehulic-Vukadinovic, profesor de relatii internationale la Universitatea din Zagreb.

Joe Biden si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, vor avea intrevederi cu organizatori acestui summit, sefa statului croat, Kolinda Grabar-Kitarovic, si omologul sau sloven, Borut Pahor, precum si cu oaspetii acestora, sefii de stat din Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia.

Iar provocarile cu care se confrunta regiunea, adaugate la criza migratorie si amenintarea pe care o reprezinta terorismul, nu lipsesc.

Relatiile interetnice sunt fragile cu deosebire in Bosnia, Macedonia si Kosovo, amenintarile cu cresterea influentei islamului radical cresc in Bosnia, in timp ce situatia economica este precara cu o rata a somajului ridicata pe ansamblul regiunii, mai ales printre tineri.

"Balcanii raman un potential butoi cu pulbere", a subliniat Lidija Cehulic-Vukadinovic.

"In lumina noilor amenintari, Statele Unite se intorc cu scopul de a evita orice destabilizare a regiunii", a apreciat ea.

Sefa statului croat a salutat participarea lui Joe Biden, care ilustreaza vointa Statelor Unite de a se implica mai activ in discutiile despre riscurile de securitate din Europa de Sud-Est.

Scopul summitului va fi de "a intari cooperarea si increderea reciproca intr-un moment cu riscuri de securitate sporite", a mentionat la randul sau Borut Pahor.

Acest summit balcanic, al patrulea, are la origine o initiativa lansata in 2013 de Slovenia si Croatia, singurele doua tari din regiune membre ale UE.

Intalnirile precedente s-au derulat in prezenta presedintelui francez, Francois Hollande, apoi a cancelarului german, Angela Merkel, si a presedintelui austriac, Heinz Fischer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Joe Biden Balcani, #Joe Biden criza refugiati Balcani , #Croatia