160.000 de imigranti vor fi redistribuiti in tarile UE. Juncker: "Nu e prea multa uniune in UE" (Video)

Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 10:40
3745 citiri
160.000 de imigranti vor fi redistribuiti in tarile UE. Juncker: "Nu e prea multa uniune in UE" (Video)
Foto: Captura live feed Comisia Europeana

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit miercuri in plenul Parlamentului European despre criza imigrantilor, subliniind ca aceasta ar trebui sa fie prioritatea Uniunii Europene. Desi acum in UE "nu exista prea multa uniune si spirit european", Juncker a facut un apel la "demnitate" si "omenie".

"UE nu trece printr-o perioada buna, nu are niciun sens ca presedintele Comisiei Europene sa le spuna reprezentantilor cetatenilor europeni ca totul merge bine. Nu, UE nu e intr-o situatie prea fericita, nu exista foarte mult spirit european si prea multa uniune in aceasta UE", a declarat Juncker, in plenul PE.

Oficialul a subliniat ca un raspuns la criza imigrantilor ar trebui sa fie "prioritatea Uniunii Europene".

"De la inceputul acestui an, aproape 500.000 de refugiati au ajuns pe teritoriul UE, majoritatea fug din Siria, fug de ISIL sau de dictatura din Eritreea. Numerele sunt impresionante, pentru altii inspaimantatoare. Insa nu e momentul sa ne inspaimantam, e momentul sa fim curajosi, sa intreprindem actiuni impreuna dand dovada de curaj. Si asta e treaba statelor membre, precum si a institutiilor europene", a adaugat presedintele Comisiei Europene.

Avertismentul sefului Consiliului European in criza imigrantilor: "Exodul" va dura ani de zile

Potrivit acestuia, e momentul "sa dam dovada de omenie si demnitate" si ca "toti ar trebui sa ne amintim ca in Europa aproape fiecare dintre noi am fost la un moment dat refugiati. Istoria noastra comuna e marcata de milioane de refugiati care au fugit de represiunii".

"Suntem de prea putine ori mandri de istoria noastra de europeni si de constructia europeana. Astazi, UE este considerata un loc de refugiu si exil. Asta e motiv de mandrie, nu de teama", a adaugat oficialul.

Juncker a mentionat ca 160.000 de imigranti vor fi relocati in tarile UE si a facut un apel catre statele membre sa voteze, pe 14 septembrie, cotele de imigranti propuse de oficialii europene. Presedintele CE a atras atentia ca "vorbim de fiinte umane, nu de cifre".

"De data aceasta, toate statele trebuie sa traga in aceeasi directie. Fara poezii, fara discursuri. Vorbim despre fiinte umane, iar aceeasi situatie s-ar putea sa fie in Ucraina maine. Nu avem voie sa facem selectie pe criterii religioase sau de etnie. (...) Propunem un mecanism permanent de relocare pentru a raspunde mai rapid pe viitor unor astfel de crize. O politica comuna trebuie sa includa si politici comune de integrare in statele unde refugiati primesc azil", a continuat Juncker.

Lista de state sigure

Juncker a subliniat ca relocarea imigrantilor nu este singura solutie pentru criza refugiatilor, iar CE a propus o lista comuna de "state sigure de origine".

Criza imigrantilor: Comisia Europeana propune o lista de "state sigure de origine"

"Sigur, relocarea nu este unica solutie. De aceea, Comisia propune astazi o lista comuna de state sigure de origine, pentru a accelera procedura de azil.

Statele din Balcani sau orice alta tara care poate indeplini criteriile de aderare la UE vor fi considerate state sigure. Asta nu inseamna ca anulam principiul de refugiu si de azil, dar lista va permite statelor membre sa se concentreze pe refugiatii din Siria de exemplu, care au nevoie urgenta de ajutor", a declarat Junker.

Migratia trebuie legalizata

Oficialul european a precizat ca "migratia trebuie legalizata" si ca "e momentul sa schimbam fundamental si Conventia de la Dublin, avem nevoie de mai multa coeziune si solidaritate".

"Propunem un mecanism permanent de relocare pentru a raspunde mai rapid pe viitor unor astfel de crize. O politica comuna trebuie sa includa si politici comune de integrare in statele unde refugiati primesc azil. Sustin cu tarie dreptul la munca pentru azilanti, in timp ce aplicatia lor este procesata. Munca tine de demnitate, asa ca trebuie schimbate legislatiile nationale pentru ca acestia sa poata munci inca din prima zi", a adaugat presedintele CE.

"Spatiul Schengen nu va disparea"

"Am eliminat controlul la granite in interiorul spatiului Schengen, iar spatiul Schengen nu va disparea. Insa cealalta fata a monedei este ca trebuie sa lucram impreuna pentru a proteja granitele exterioare", a mai declarat Junker.

Potrivit acestuia, "trebuie sa deschidem si canale sigure si legale de migratie", insa oficialul european spune ca aceste masuri nu vor duce la rezolvarea actualei crize.

Constituirea unui fond de urgenta

Liderul CE a propus si constituirea unui fond de urgenta, in valoare de 1,8 miliarde de euro, si a facut un apel la statele membre UE sa contribuie.

"Trebuie sa existe cote deschise si legale pentru a descuraja traficul. Suntem un continent ce imbatraneste. Migratia trebuie sa se schimbe dintr-o problema intr-o resursa. Trebuie sa gasim o solutie, trebuie sa ne adresam cu o solutie la criza din Siria.

Propunem constituirea unui fond de urgenta in valoare de 1,8 miliarde de euro pentru statele din Sahel si nordul Africii. Ma astept ca toate statele sa contribuie", a adaugat Juncker.

Potrivit acestuia, "Europa inseamna studentii din garile din Munchen si Passau care ii primesc cu aplauze pe refugiati".

"Europa in care vreau sa traiesc inseamna oamenii care sunt dispusi sa ajute. Nu vreau sa traiesc intr-o Europa care nu vrea sa ajute. Contez pe voi, pe toate statele membre, in acest sens", a conchis Juncker.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Junker criza imigranti, #criza imigranti UE , #Europa