Criza imigrantilor: 100 de mii de locuri de primire a refugiatilor in tarile de pe ruta din Balcani

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 06:59
2644 citiri
Criza imigrantilor: 100 de mii de locuri de primire a refugiatilor in tarile de pe ruta din Balcani
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Tarile vizate de un aflux masiv de migranti ce sosesc in Europa prin ruta din Balcani au decis duminica noapte sa creeze 100.000 de locuri de primire pentru a gestiona mai bine acest aflux, dintre care 50.000 in Grecia, a anuntat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Premier european: Uniunea se va destrama, daca nu rezolvam rapid cu imigrantii

In timpul unui mini-summit de urgenta, cele opt tari UE situate pe aceasta ruta, precum si Serbia, Macedonia si Albania au acceptat "cresterea capacitatilor de primire a migrantilor pentru a ajunge la 100.000 de locuri in Grecia si in Balcanii de Vest", a declarat Juncker intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul german Angela Merkel si Inaltul Comisar al ONU pentru Refugiati (UNHCR), Antonio Guterres, informeaza AFP si Reuters.

Merkel a explicat ca aceste locuri vor fi create cu UNHCR pentru ca "migrantii se bazeaza pe aceasta ruta de-a lungul Balcanilor".

Inca o tara UE vrea sa construiasca un gard anti-imigranti: Vom fi lasati singuri

"Grecia s-a angajat in mod remarcabil" acceptand sa creeze, de asemenea cu ajutorul ONU, 30.000 de locuri de primire pana la sfarsitul anului, a salutat Angela Merkel.

"In a doua faza, 20.000 de locuri de primire vor fi create in familii gazda si locuinte subventionate de UNHCR", a precizat ea.

"Aceasta va fi o prima etapa pentru o mai buna gestionare a fluxului", a estimat cancelarul.

Criza refugiatilor: Junker ne cere sa renuntam la "politica permisului de trecere"

"Gestionarea fluxului impreuna este singura modalitate de a restabili ordinea si incetini afluxul necontrolat de persoane", a pledat Juncker.

In numele UNHCR, Guterres a declarat ca tocmai prin intermediul acestor centre de primire se va putea apoi incepe inregistrarea solicitantilor de azil sirieni, irakieni si din Eritreea in Grecia.

Criza refugiatilor: Bulgaria, Romania si Serbia, gata sa-si inchida frontierele, daca Germania face la fel

Aceasta procedura este o conditie prealabila repartizarii lor in cadrul celor 28 de state membre ale UE, care au acceptat sa imparta sarcina primirii a 160.000 de refugiati pe doi ani pentru a reduce tensiunea asupra tarilor din prima linie. Imigrantii economici vor fi repatriati, potrivit declaratiilor la conferinta de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#criza imigranti, #summit imigranti Bruxelles, #refugiati primire Balcani , #Europa