Criza imigrantilor: Cati au intrat ilegal in Europa, de la inceputul anului

Luni, 05 Octombrie 2015, ora 09:43
2898 citiri
Criza imigrantilor: Cati au intrat ilegal in Europa, de la inceputul anului
Foto: Hepta.ro

Circa 630.000 de persoane au intrat ilegal in Europa de la inceputul anului, a afirmat Fabrice Leggeri, director executiv al Agentiei europene de supraveghere a frontierelor Frontex.

"Am inregistrat aproximativ 630.000 de treceri ilegale de frontiere pana la sfarsitul lunii septembrie", a indicat Leggeri, vorbind despre "criza migratorie fara precedent in Europa dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial", intr-un interviu aparut luni in cotidienele Dernieres Nouvelles d'Alsace si Alsace din estul Frantei.

O data cu apropierea sesiunii Consiliului Europei din 15-16 octombrie, el pledeaza astfel pentru cooperare europeana, pentru ca "statele membre trebuie sa inteleaga ca, in loc sa desfasoare sute de politisti la frontierele lor nationale, ar fi mai util sa-i trimita la frontiera exterioara. Adevarata frontiera a Frantei este la Ventimiglia, dar si in Lampedusa, la Lesbos, la Melilla".

Ungaria, coplesita de imigranti: Peste 217.000 au intrat ilegal de la inceputul anului

"Daca fiecare stat gestioneaza criza in coltul sau, fara sa se coordoneze cu vecinii, fluxurile de migranti nu vor inceta sa treaca dintr-o tara in alta, in detrimentul tuturor", a avertizat seful Frontex.

Exprimandu-si satisfactia pentru dublarea efectivelor Frontex prevazuta in Grecia, care in prezent are un efectiv sub o suta de persoane, el afirma ca, "daca aveam o mie sau doua mii de graniceri europeni pentru a ajuta autoritatile grecesti, faptul ar fi avut un efect spectaculos asupra crizei la aceasta frontiera".

In timp ce europenii discuta despre infiintarea unor centre de triere in Grecia si Italia pentru a primi migrantii la sosirea lor in Europa si pentru a evalua daca au sau nu dreptul la azil, Leggeri subliniaza ca, "in medie, doar 39% din deciziile de extradare sunt executate efectiv", in special din cauza refuzului tarilor de origine de a-si reprimi propriii cetateni.

"Sa fim realisti: daca vrem sa putem retrimite migrantii aflati in neregula spre tarile lor de origine, trebuie locuri de cazare, in special in hotspot-uri", afirma el.

In timp ce Frontex a inchiriat 39 de avioane anul trecut pentru a retrimite migranti acasa, Leggeri estimeaza un obiectiv mai ambitios pentru 2015: "Va trebui sa atingem numarul de 60 de avioane pentru a-i returna pe migrantii ilegali pana la sfarsitul anului".

Record de imigranti ilegali in Europa - Cea mai grava criza a refugiatilor dupa Al Doilea Razboi Mondial

Intrebat despre infiintarea unui corp european de graniceri, asa cum invocase presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, seful Frontex avertizeaza ca un astfel de corp "nu poate fi constituit pe termen mediu si obiectivul este de a fi eficient rapid".

"Trebuie sa se mearga spre o gestionare mai integrata a frontierelor, o retea europeana de supraveghere dupa modelul Frontex. Si sa se ia in calcul o capacitate de actiune autonoma in unele cazuri: de exemplu, ca Frontex sa poata interveni intr-o criza, fara sa astepte ca statul vizat sa i-o ceara", a spus el.

"Presiunea migratorie este o provocare de durata lunga", chiar daca "va trebui, pana intr-un an, sa reusim sa controlam afluxul brutal, fara precedent, caruia ii facem fata", a avertizat Leggeri, adaugand ca nu vede posibila "o solutie pe termen scurt in Siria si in Cornul Africii".

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#criza imigranti Europa, #imigranti ilegali Europa, #criza refugiati Europa , #Europa