Criza imigrantilor si banii din spatele ei

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 09:44
4043 citiri
Criza imigrantilor si banii din spatele ei
Foto: Hepta.ro

Ministrii de Interne din Uniunea Europeana au fost convocati la o reuniune de urgenta la 14 septembrie, pentru a ameliora raspunsul blocului comunitar la criza imigratiei, a anuntat duminica seara presedintia semestriala a UE, citata de DPA.

Discutiile se vor concentra pe procedurile de repatriere a imigrantilor in cazul respingerii solicitarilor de azil, pe cooperarea cu tari terte si pe masuri de prevenire a traficului de imigranti, se arata in comunicat.

Dar care sun costurile celor 15 ani de fortificare a granitelor Europei?

Din datele agregate de The Migrants Files, un proiect la care lucreaza un consortiu de jurnalisti din 15 state europene, reiese ca trei mari companii sunt beneficiarele fondurilor alocate la nivel european pentru proiecte de cercetare-dezvoltare in domeniul securitatii.

Dintre 39 de proiecte finantate de Comisia Europeana, Airbus (companie europeana fondata in anul 1970 printr-o intelegere intre Franta, Germania si Marea Britanie) a participat la 10 proiecte, prin intermediul a 14 subsidiare, Finmeccanica (al doilea grup industrial din Italia) a lucrat la 16 proiecte, prin 13 subsidiare, si Thales (concern francez) si-a adjudecat 13, prin 18 subsidiare.

Software: capitolul favorizat din bugetele de securitate

Fondurile pentru cercetare-dezvoltare constituie numai o fractiune din ceea ce cheltuie Europa pentru securizarea frontierelor.

Frontex, agentia europeana pentru securitatea granitelor, coordoneaza activitatea patrulelor de frontiera in conformitate cu Regulamentul Dublin. De la lansarea agentiei, din 2004, bugetul acestei institutii a inghitit aproape un miliard de euro.

Incepand cu 2011, programul Eurosur a organizat managementul informatiilor la frontiera si actualizarea unei baze de date in timp real. Implementarea programului impune deschiderea unui numar de centre, coordonate la nivel european, pentru infiintarea carora se vor cheltui in final 200 milioane de euro.

Hardware: Drone, barci si ziduri

Bani pentru investitii in sisteme clasice sau moderne de securitate circula din belsug catre zonele "de granita" ale Europei.

Spania si Grecia au cheltuit impreuna, in ultimii 3 ani, 70 de milioane de euro pentru achititia de nave de patrulare, drone sau vehicule de teren.

Afacerile cu sarma ghimpata si garduri metalice infloresc in Spania, Grecia, Bulgaria si Ungaria, pe masura ce aici s-a considerat ca barierele fizice sunt necesare. Iar ridicarea acestor bariere e doar inceputul - in Spania, in zonele Ceuta si Melilla, de exemplu, intretinerea anuala a gardurilor costa 10 milioane de euro.

Citeste mai departe despre Criza migrantilor si banii din spatele ei pe CursDeGuvernare.ro

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#costuri criza imigranti, #bani migranti, #costuri imigranti , #Europa