Criza imigrantilor: Tensiuni intre tarile UE - cearta pe impartirea refugiatilor

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 20:00
4996 citiri
Criza imigrantilor: Tensiuni intre tarile UE - cearta pe impartirea refugiatilor
Foto: Hepta.ro

Tensiunile care au mocnit mult timp intre Estul si Vestul Europei, privind felul in care trebuie manevrat afluxul masiv de imigranti, au izbucnit din nou, dupa ce cancelarul german Angela Merkel a avertizat, luni, vecinii estici ai tarii sale ca mult-apreciata zona de libera circulatie a UE este in pericol, daca nu va fi impartita povara refugiatilor intre tarile membre.

Sute de mii de imigranti, inclusiv multi care au fugit din Orientul Mijlociu afectat de razboi, au trecut marile Mediterana si Egee in ultimele luni, cautand refugiu in Uniunea Europeana, destinatia lor finala fiind deseori nordul prosper economic, scrie Financial Times, intr-un articol la care au contribuit jurnalisti din Berlin, Budapesta si Bruxelles.

Criza imigrantilor: Peste 3.500 de refugiati au ajuns la Viena intr-o singura zi

Deplasarea in masa a imigrantilor a tensionat insa reglementarile Europei in ce priveste migratia, inflamand totodata politicile imigratiei si provocand indoieli in privinta mentinerii granitelor deschise. In plus, au aparut dezbateri intense legate de crearea unui sistem pentru impartirea refugiatilor.

Merkel avertizeaza: Schengen, sub semnul intrebarii din cauza crizei imigrantilor? (Video)

Pentru Angela Merkel, criza refugiatilor reprezinta un test privind valorile de baza ale Uniunii Europene: "Cred ca valorile noastre in Europa sunt bazate pe demnitatea fiecarui individ, fara a incepe sa spunem 'Nu vrem musulmani, suntem pamant crestin'".

De asemenea, avertizand ca spatiul Schengen este in pericol, daca statele UE nu pot conveni asupra unei distributii echitabile a refugiatilor, Merkel a cerut Europei sa accepte in mod colectiv responsabilitatea pentru gazduirea refugiatilor.

Slovacia, Ungaria, Austria si Germania - partile combatante in disputa pe tema imigrantilor

In schimb, premierul slovac Robert Fico a respins cu fermitate, luni, criticile venite din capitalele occidentale ale statelor UE, acuzand alti lideri europeni ca "nu spun adevarul" cu privire la trecutul majoritatii imigrantilor.

"95 la suta dintre acesti oameni sunt imigranti economici. Nu vom sustine aceasta idee nebuneasca de a accepta pe oricine, indiferent daca sunt sau nu imigranti economici", a precizat liderul de la Bratislava.

Criza imigrantilor: Premierul slovac respinge criticile statelor care nu au vrut Romania in Schengen

Tensiunile acestei crize a imigrantilor erau evidente, luni, de-a lungul granitei Ungariei cu Austria, un loc de trecere pentru mii de refugiati. Autoritatile de la Viena a introdus verificari in trafic, ceea ce a dus la cozi lungi pe sosele, o masura luata dupa moartea a peste 70 de imigranti care s-au sufocat intr-un camion pe autostrada Budapesta-Viena.

Criza imigrantilor: Zeci de morti intr-un camion in Austria

Criza imigrantilor: Cadavrele refugiatilor sufocati in camionul din Austria, mult mai multe decat se credea

De asemenea, sute de imigranti s-au imbarcat in trenuri supraaglomerate, luni, in gara din Budapesta, cu destinatii Viena si Munchen. De asemenea, marti, autoritatile de la Budapesta au inchis pe termen nelimitat principala gara a orasului, marti dimineata, din cauza numarului mare de imigranti care asteapta in statie.

Imigrantii au blocat gara din Budapesta

Gara principala a Budapestei a devenit o tabara provizorie pentru mii de imigranti refugiati, care au ramas blocati in Ungaria din cauza controalelor stricte ale pasapoartelor pe trenurile catre tarile occidentale. Multi cauta alte mijloace prin care sa ajunga in Austria, spre exemplu cu masina sau cu camionul.

Politistii care asigurau ordinea langa trenuri, luni, le-au permis sutelor de imigranti, majoritatea fara pasapoarte sau vize, sa se imbarce. Dupa-amiaza, insa, autoritatile austriece au ordonat oprirea a doua trenuri intr-un oras maghiar din apropierea granitei, din cauza supraaglomerarii acestora.

Peste 140.000 de imigranti au intrat in Ungaria, doar in acest an, in ciuda gardului de sarma ghimpata de-a lungul frontierei de 175 de kilometri, de la granita cu Serbia, construit pentru a sigila granita sudica.

Ungaria invadata de imigranti: Budapesta trage Franta la raspundere dupa ce i-a criticat gardul

Fotografia zilei: Gardul ridicat in fata imigrantilor

La randul sau, Germania ar urma sa primeasca 800.000 de refugiati in cautare de azil, in acest an, o crestere de patru ori fata de anul trecut si echivalentul a 1 la suta din populatia tarii. Aceste cifre o pun pe Merkel in fata uneia dintre cele mai serioase crize politice interne. Cancelarul german a incercat sa duca dezbaterea privind refugiatii si imigratia intr-o directie liberala: "Lumea vede Germania drept o tara a sperantei si oportunitatilor. Nu a fost intotdeauna cazul".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#criza imigranti Europa, #tensiuni imigranti Europa, #criza refugiati Europa , #Europa