Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Criza refugiatilor: Junker ne cere sa renuntam la "politica permisului de trecere"

Duminica, 25 Octombrie 2015, ora 07:17
3597 citiri
Criza refugiatilor: Junker ne cere sa renuntam la "politica permisului de trecere"
Foto: Jean-Claude Juncker/Facebook

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a indemnat duminica tarile din Balcani, in prima linie a crizei migrantilor, sa renunte la "politica permisului de trecere".

"Statele care se afla de-a lungul rutei Balcanilor de Vest", devenita una dintre principalele cai de patrundere a migrantilor spre Europa, "trebuie sa vegheze la garantarea procedurilor si conditiilor de respectare a regulilor", a declarat Jean-Claude Juncker publicatiei germane Bild, in ajunul unui mini-summit european destinat sa promoveze o "abordare colectiva" a acestei crize, prevazut duminica la Bruxelles.

Zece state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Croatia, Germania, Grecia, Olanda, Romania, Slovenia, Suedia si Ungaria), precum si Macedonia, Albania si Serbia sunt convocate si ar putea, printre altele, sa isi ia angajamentul de a inceta sa mai permita trecerea refugiatilor la vecinii lor fara o coordonare prealabila, conform unui proiect de acord consultat de AFP.

"Comisia (Europeana) se asteapta ca fiecare sa respecte regulile jocului, daca nu vrem sa punem sub semnul intrebarii spatiul Schengen", a adaugat Jean-Claude Juncker, cerand statelor din Balcani sa puna capat "politici permisului de trecere".

In opinia sa, este urgent sa se gaseasca o solutie crizei: "Fiecare zi conteaza. In caz contrar, vom ajunge sa vedem familii murind mizerabil in raurile reci din Balcani". Sambata, Amnesty International a atras atentia asupra unei "crize umanitare care vine" in Balcani, odata cu apropierea iernii.

Mini-summitul prevazut pentru duminica la Bruxelles se inscrie intr-un context de tensiuni tot mai mari intre tari europene limitrofe, care fac fata unui val de mii de migranti, cum este intre Slovenia si Croatia.

Sambata, trei tari din Balcani - Serbia, Bulgaria si Romania-, reunite la Sofia, au facut sa creasca presiunea, avertizand ca isi vor inchide granitele in fata migrantilor, daca Germania va face acelasi lucru.

Peste 500.000 de migranti veniti in majoritate din Orientul Mijlociu, dar si din Pakistan, au patruns in Europa prin Balcani de la inceputul acestui an, unora dintre ei fiind posibil sa li se refuze cererea de azil.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Junker permis trecere migranti, #criza refugiatilor, #permis trecere refugiati , #Europa