De ce nu se implica americanii in criza refugiatilor sirieni?

Autor: Ana Ilie
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 15:21
7522 citiri
De ce nu se implica americanii in criza refugiatilor sirieni?
Foto: Hepta.ro

In conditiile in care Europa se clatina sub greutatea fluxului de imigranti care ii iau cu asalt granitele, Guvernul american nu da dovada de nicio dorinta de a pune teritoriul american la dispozitia refugiatilor din Siria.

Refugiatii si grupurile pentru protectia imigrantilor solicita SUA sa accepte mai multi refugiati sirieni inca dinainte de izbucnirea crizei din Europa, scrie Reuters intr-o analiza publicata de Newsweek.

Cum sa scapi de imigranti: O tara bogata din UE publica in ziare mesaje de descurajare

Unii au sperat ca socul international starnit de fotografiile unui copil inecat in Turcia si apelul Papei Francisc pentru credinciosii europeni, sa gazduiasca refugiati, vor impinge America sa actioneze. Insa argumentele morale par depasite ca importanta de realitatile politice de la Washington, scrie sursa citata.

Unii congresmeni republicani au avertizat ca primirea refugiatilor sirieni va da drumul in tara unor teroristi.

"Retorica a fost ingrozitoare (...) Dificultatea de a realiza acest lucru este intampinata de islamofobie si de faptul ca sirienii si irakienii sunt identificiati cu teroristii", a explicat James Zogby, presedintele Institutului Arabo- American.

Avertismentul sefului Consiliului European in criza imigrantilor: "Exodul" va dura ani de zile

Administratia americana este preocupata de perspectiva ca militantii Statului Islamic sau al Qaida vor patrunde in tara ca refugiati. Departamentul de Stat a explicat ca procesul de triere este esential insa complica intrarea sirienilor in tara. De la inceputul razboiului din Siria, in 2011, Washingtonul a acceptat 1.500 de refugiati sirieni, majoritatea anul acesta, si Departamentul de Stat estimeaza ca vor mai fi primiti inca 300 pana la sfarsitul lui 2015.

Numarul este mic comparativ cu ce se intampla zilele acestea in Europa: Germania se pregateste pentru 800.000 de azilanti, cam un procent din populatia sa, in conditiile unui numar de aproximativ 4 milioane de refugiati sirieni; pana si premierul britanic David Cameron a promis, luni, ca va prelua 20.000 de refugiati din taberele siriene in urmatorii cinci ani.

Criza imigrantilor: Noi cifre vehiculate pentru Romania - CE ne-ar trimite mai mult decat suntem pregatiti sa primim

Desi presedintele Obama nu are nevoie de aprobarea Congresului pentru a admite mai multi refugiati in tara, el nu vrea sa riste bunavointa congresmenilor intr-un moment in care este absolut necesara aprobarea lor pentru acordul nuclear cu Iranul, crede Zogby.

Eforturile anterioare de a creste numarul refugiatilor sirieni au fost intampinate de opozitie puternica. In mai, 14 senatori democrati i-au scris lui Obama, solicitandu-i sa permita cel putin 65.000 de refugiati sirieni in SUA. Luna urmatoare, un republican s-a impotrivit planurilor administratiei de a admite 2.000 de refugiati anul acesta.

Criza imigrantilor: Hollande anunta ca Franta primeste mai multi refugiati

De curand, republicanii au reluat opozitia la cresterea numarului de refugiati, pe motiv ca din Siria pot intra in tara teroristi.

Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati este responsabil de selectarea refugiatilor considerati eligibili pentru relocare in SUA si pana acum a depus cereri pentru peste 16.300 de persoane. Procedura presupune ca oficialii consulari si de securitate americani sa ii verifice pe azilanti in strainatate inainte de a le permite sa se urce intr-un avion cu destinatia SUA.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#SUA criza imigranti, #SUA refugiati Siria , #Europa